minimalne ;) Do wyrośniętej masy drożdżowej dodajemy porcjami mąkę, miksując jednocześnie ciasto moimi ulubionymi pirackimi hakami. Arr! Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w mniejsze części oraz zabieramy się za kruszonkę. Na patelni rozpuszczamy masło, a kiedy(...)jeszcze chwilę mieszamy. Na ciasto drożdżowy wykładamy owoce i orzechy, lekko wciskając je do środka, a następnie ręką rozcieramy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50 minut. Korzystając z okazji chciałam się Wam pochwalić, że pasja do gotowania, nie tylko słodkości, przerodziła się wczoraj w realną pracę - od przyszłego weekendu zaczynam kucharzyć w jednej
sama złodyczrazie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z kawałeczka ciasta możemy powycinac ciasteczka np. w kształcie jesiennych listów i na koniec ozdobić nimi tartę. Na cieście rozsmarowujemy serek Almette zostawiając wolny(...)margines ciasta. Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy je na serku a następnie wolny margines zawijamy do środka. Wierzch posypujemy malinami i jagodami. Całość pieczemy ok. 35 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu ciasto podajemy z orzechami w miodzie. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
Mienta blogpublikowałam na moim pierwszym blogu. Odświeżam , bo warto. SKŁADNIKI: Ciasto: 125 g maki 65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 200 g cukru 3 szklanki śmietany ok. kilogram mandarynek 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto, wykładając(...)trochę wyżej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko ostudzić i wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto, Część mandarynek ubrać, usunąć skórki, ułożyć na masie, lekko wcisnąć . Ciasto piec w temperaturze 180 C ok 75 min. Przygotować glazurę do polania, z mandarynek i żelatyny. Mandarynki zblendować, dodać pół szklanki wody podgrzewać . Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody
W kuchennym oknie Ewydodatkowo: * owoce * deserek waniliowy, np Alpro Wykonanie: Rodzynki namoczyć w alkoholu. Chałkę pokroić w plastry grubości około 1 centymetra. Każdą kromkę posmarować z jednej strony masłem. Formę do pieczenia ( keksówkę ) posmarować masłem. Posmarowane kromki układać ciasno, pomiędzy każdą włożyć trochę namoczonych, lekko odsączonych rodzynek. Jajka, śmietankę(...)mleko zmiksować, dodając 2 łyżki cukru i cynamon. Masę wylać na ułożone w formie kromki chałki, lekko docisnąć, żeby masa wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch posypać łyżką cukru. Pudding piec 20 minut w 170 stopniach C. Upieczony pudding wyjąć ostrożnie z formy. Kroić poprzecznie. Podawać samodzielnie lub z sosem angielskim, ewentualnie bitą śmietaną. W wersji na szybko - podać z gotowym
kolorowotorcikowoSzarlotkę wbrew pozorem robi się szybko, jabłka wystarczy zetrzeć na zwykłej szatkownicy dodać cukier, cynamon, a ciasto zagnieść wyłożyć na blaszkę na to jabłka przykryć ciastem i gotowe do pieczenia. Natomiast jeżeli chodzi o smak jest zupełnie inny od tego, który jest w tradycyjnej szarlotce, głównie dlatego że w szarlotce tatrzańskie jabłka są surowe a nie duszone, które(...)pomocą szatkownicy. Do jabłek dodać cukier ,oraz cynamon według własnego gustu, dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na schłodzone ciasto przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50 minut, gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSABlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć szprycą lub nakładać łyżeczką niewielkie porcje piany na blachę - zachowując odstępy, aby bezy się nie zlepiły. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku
wyzwania kuchennestopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę(...)koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu. Na cieście rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku jabłka, wyrównać je i pokryć przygotowaną pianą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż piana się zrumieni
wyzwania kuchennedrobnego cukru 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 25 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% 4 banany Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie wsypać kakao i ocet. Ubijać kilka minut, aż piana będzie sztywna i błyszcząca(...)gotowej piany uformować w odstępach na blaszce 4 małe bezy o średnicy około 10-12 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczone bezy na kolejne 30 minut, aby wystygły. Banany pokroić na plasterki, czekoladę posiekać. Śmietankę ubić i wyłożyć
wyzwania kuchenne, każdy spłaszczyć lekko dłonią. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Podrośnięte ślimaczki posmarować białkiem i posypać płatkami migdałów. Piec około 15-17 minut
wyzwania kuchenneintensywniejszy). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 100 stopni C. Pianę nałożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę niewielkie serduszka. Piec około 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku
wyzwania kuchennekilka chwil, a jakie pyszne... Składniki na około 10 sztuk: opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 banan ulubiona czekolada jajko Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kostki, a banana obrać i pokroić w plastry. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć z niego kółka. W zależności od tego ile kółek otrzymamy, połowę z nich(...)posmarować roztrzepanym jajkiem. Nałożyć na wierzch pozostałe kółka i docisnąć brzegi palcami lub widelcem, aby się skleiły. Gotowe ciasteczka posmarować resztą roztrzepanego jajka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut do zrumienienia
wyzwania kuchennemasie. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do szprycy nałożyć masę i wyciskać niewielkie podłużne porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut na złoty kolor. Przygotować ganache czekoladowy: zagotować śmietankę, wrzucić do niej połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Odstawić do przestygnięcia. Upieczone i wystudzone eklerki przeciąć
wyzwania kuchenneniego kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Przenieść na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i przyciąć równo na kształt prostokąta lub kwadratu o boku około(...)resztek zrobić wałeczki, które przylepić naokoło ciasta. Spód nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Wystudzić. Suszone figi dowolnie pokroić, migdały posiekać. Czekoladę razem ze śmietanką i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na spód mazurka, na wierzchu
wyzwania kuchenneRabarbar pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i odstawić, aby puścił sok. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt krążka o średnicy około 25 cm. Przenieść razem z papierem na dużą płaską blaszkę i posypać łyżką mąki, zostawiając czysty około(...)margines. Ułożyć na posypanym cieście odsączony rabarbar. Zawinąć brzegi do środka, aby nachodziły na nadzienie. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem oraz posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto się zarumieni
wyzwania kuchennełyżeczka skrobi ziemniaczanej łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru owoce Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać tak długo, aż piana będzie lśniąca i błyszcząca. Na końcu wmieszać skrobię i ocet(...)takiej samej wielkości małych kopczyków, zachowując między nimi odstępy. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i łyżką wyłożyć na ostudzone pavlovy. Wierzch udekorować owocami
wyzwania kuchenne