pieczenia - 22046 przepisów (strona:713/1470)

IZAURA- SERNIK Z MURZYNKIEM 456

wszystkie składniki. Na końcu dodawać partiami sztywną piane z białek i delikatnie połączyć z serem. Do formy przygotowanej do pieczenia wylać ciemne ciasto, a na wierzchu masę serową. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 180

robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia można poczuć różnice między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw,   które najbardziej lubimy. 30 g kory cynamonu

RAROSSA
PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI 266

dodać do pozostałych składników i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto rozwałkować na taką grubości jaka nam najbardziej odpowiada i wycinać pierniczki, gotowe układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. pierniczki wyjmujemy gdy są jeszcze miękkie potem letko stwardnieją  Gotowe pierniczki dowolnie udekorować. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
SERNIK ANIELSKI MIX 312

świeżości, a w serniku po prostu rozpływały się w ustach. W sam raz na zbliżające się święta. Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pól szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru 6 żółtek 2 budynie waniliowe ulubiony aromat opcjonalnie bakalie(...)stopniowo ser i budyń. Na końcu do masy serowej dodać sztywną piane z białek  i delikatnie wymieszać. Gotową masę serową  wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć pierniczki. Piec godzinę w temperaturze 200 C Upieczony sernik polać polewą czekoladową.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
CHATKA Z PIERNIKA 158

pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę. W ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy. Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 229

Etap I    Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na   piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje,  po krótkiej chwili wyrabiania(...)jest jak plastelina dzięki czemu łatwo  wykrawa  się z niego   pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków.  Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C Po upieczeniu piernik przekroiłam na 3 części każdy blat posmarowałam powidłami a następnie obciążyłam piernik dość grubą książką

RAROSSA
SERNIK Z MAKIEM 183

forma 20x20) Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła 0,75 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1 kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) szklanka cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu(...)przemiennie pasami układać ser i mak, następna warstwę układać w ten sposób aby gdzie na poprzedniej warstwie był ser ułożyć mak, i tak powtarzać do wykończenia składników. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
BABECZKI 196

sztuk) 40 dag mąki  20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 żółtka DEKORACJA dowolne galaretki bakalie krem PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać(...)grubość 5  mm wykrawamy kółeczka (najlepiej foremką babeczki)  wylepiamy foremki ja foremek nie smaruje tłuszczem i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Dekoracja Galaretki przygotowujemy z 3/4 wody podanej na opakowaniu, będą miały bardziej intensywny kolor

RAROSSA
SERNIK 204

rozpływa się w ustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1,5 kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego) 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy laska wanilii 2 budynie(...)wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć. Wykonanie: Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
TORT KAWOWO KOKOSOWY 207

sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.   Ciasto przełożyć do tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenie (papierem wyłożyć tylko spód ) piec w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min. Sernik espresso Biały ser zmiksować z cukrem pudrem dodać napar espresso dokładnie połączyć. Cały czas miksując dodawać przestygnięta żelatynę. Masę odstawić do stężenia

RAROSSA
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 212

talerza. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: Ciasto 50 dag mąki 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 . żółtka(...)brzegu. Zwinąć tak jak roladę, następnie ciąć na ukosa  dzieląc na mniejsze części. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem .  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PANI WALEWSKA 672

żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła PRZYGOTOWANIE Ciasto Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym . Beza Z białek ubić sztywną piane(...)koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.     Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami

RAROSSA
Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą 312

smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy(...)ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy biały sos układając na nim gałązki rozmarynu. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze

OstryKęs
Tarta orzechowo-bananowa na francuskim cieście 174

gnić. Edward Stachura Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (wegańskie zawiera olej roślinny zamiast masła) Masło orzechowe 1-2 banany Przygotowanie:      Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia i wykładamy na blachę. Brzegi delikatnie(...)podwijamy do góry, zaczepiając je o ścianki blachy. Cały środek oprócz brzegów smarujemy masłem orzechowym (z kawałkami orzeszków lub bez). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, dopóki ciasto nie stanie się łamliwe. Po wyciągnięciu układamy na cieście cienkie plastry banana. Kroimy, zjadamy.      Jestem ostrożna, jeśli chodzi o masło orzechowe

Weganizm infantylny
Pełnoziarniste muffiny z borówką amerykańską 185

żytniej w równych proporcjach) 10 łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego (wedle życzenia można dodać więcej) 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 i 1/4 szklanki mleka (użyłam owsianego domowej roboty) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: Ok. pół szklanki borówki amerykańskiej   Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą wszystkie(...)inne babeczki. Po wyłożeniu połowy masy przypadającej na jedną muffinkę wciskamy w ciasto kilka opłukanych borówek, które następnie pokrywamy resztą ciasta. Na wierzchu wciskamy w środek jeszcze jedną borówkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut.       Trochę niezgrabne. Jeszcze przy użyciu dużych, metalowych form.      Senność. Ciepła

Weganizm infantylny