pieczenia - 22046 przepisów (strona:728/1470)

Chlebem i solą, byle z dobrą wolą 147

szklankach letniej wody. Dodałam po 1 szklance mąki białej, żytniej i otrębów i wszystko razem wymieszałam. Pozostawiłam na ok. 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowałam sobie formę do pieczenia- wysmarowałam ją oliwą (przepis jest na standardową keksówkę, jednak z jej braku posiłkowałam się miską żaroodporną). Po pół godzinie do wyrośniętego ciasta dodałam pozostałą mąkę, sól i wyrobiłam dalej(...)przynajmniej 2- krotnie.  Następnie wierzch lekko posmarowałam wodą, posypałam otrębami i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 15 min., następnie zmniejszyłam do 180st. (z termoobiegiem) i piekłam do pełnej godziny

bastalena
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 154

Wyrośnięte ciasto uformowałam w wałek i podzieliłam na równe części (mi wyszło ich 11), z których robiłam spłaszczoną kulkę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią do pieczenia posypaną mąką. Każdą kulkę posypałam mąką i zostawiłam na jakieś(...)ponownego wyrośnięcia. Kiedy bułeczki zwiększyły swoją objętość tępą częścią noża zrobiłam na każdej przedziałek. Do piekarnika rozgrzanego na 200st. wstawiłam bułki na 15- 20 min.  i piekłam do zarumienienia. Gotowe wystudziłam na kratce. Podpatrzone u  Margarytki -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Today polish typical breakfast rolls. Variously called, but as delicious. Tempted to their performace, because the bread have left and we need

bastalena
VII Urodziny z Margarytką 188

bardzo cienkie plasterki i kilkukrotnie opłukałam w zimnej wodzie celem usunięcia skrobi.  Wysuszone rozłożyłam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.  Całość oprószyłam startym żółtym serem.  Piekłam przez ok. 30- 40 min. do zarumienienia

bastalena
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 165

żaroodporne wysmarowałam oliwą, ułożyłam marchew oraz podgotowaną golonkę. Podlałam wywarem z gotowania i wstawiłam na 30 min. do piekarnika nagrzanego na 200st. Po czym temp. zmniejszyłam do 150 i piekłam jeszcze 1,5-2h. W międzyczasie oczywiście golonkę podlewałam resztkę wywaru. Do golonki zrobiłam placek- kapuśniaczek. Py-cho-tka!!! Kiszoną kapustę pogotowałam z kilkoma suszonymi grzybami. Kiedy kapusta była(...)smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez 15-20 min.  Nie wiem jak Wy, ale ja jestem w siódmym niebie :D Wpis powstał w ramach

bastalena
Calzone d'amore 218

pomocą szklanki powycinałam kółka, które następnie wypełniłam nadzieniem. Każdy pierożek dobrze zakleiłam. Wszystkie ułożyłam na blasze do pieczenia (na papierze). Piekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min.  Dodatkiem była  kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu

bastalena
Za pięć minut dwunasta 168

cukru 100g miękkiego masła 3-4 łyżki nutelli (lub rozpuszczona czekolada) budyń śmietankowy 2 łyżki śmietany czekolada do przystrojenia Po pierwsze ustawiłam piekarnik na grzanie (150st.). Następnie formę do pieczenia wyłożyłam folią. Teraz spód... Suche składniki ciasta połączyłam w misce. Dodałam rozpuszczone, letnie masło i zagniotłam. Masę wyłożyłam na gotową formę, spód(...)docisnęłam, boki pozostawiłam nieco luźniejsze. Nadmiar folii nałożyłam na boki, wystrzegając się nadmiernego spieczenia. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15-20min. Po tym czasie odwinęłam boki i piekłam jeszcze 5-10min. do zarumienienia boków. Ciasto wystudziłam. Delikatnie wyjęłam z folii i przełożyłam do formy.  Budyń ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudziłam. Dodałam do niego śmietanę

bastalena
To, co nasze jest najlepsze, bo nasze jest! 221

zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszania zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się, że placek niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas...".  Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej brakuje swojskich smaków. Najgorzej jak najdzie ochota(...)zostawiłam na min. godzinne wyrastanie. Na pół godziny przed zakończeniem wyrastania piekarnik rozgrzałam na co najmniej 200- 250st., umieściłam w nim 2 żaroodporne miseczki, w których będzie pieczony chleb (najbardziej odpowiednie są żeliwne garnuszki, ale z braku laku mogą być żaroodporne. Najważniejsze by posiadały przykrywki... w przeciwnym razie ratujemy się folią aluminiową).  Nagrzane garnuszki wypełniłam wyrośniętym ciastem ( uwaga

bastalena
Z dalekich wypraw #4 Five o'clock. Tart time! 157

lodówce zalegała mi kostka twarogu. A dawno nie piekłam nic słodkiego. Tak sobie pomyślałam, że weekend to odpowiednia pora, aby nadrobić zaległości. Mało być szybko, mało być smacznie! Dlatego znowu tarta. I znowu biała. I prawdziwie angielska. Tarta, której nie powstydzi się Królowa. Omomom! 1 czubata szklanka mąki pszennej 75g zimnego masła 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli(...)misie, dodałam pozostałe składniki nadzienia i zmiksowałam. Na koniec dorzuciłam rodzynki i wymieszałam wszystko łychą. Całość wylałam na podpieczoną podstawę, wierzch oprószyłam gałką muszkatołową i z powrotem wstawiłam do pieczenia na 30-40min. Na podstawie  Tradycyjnej tarty z Yorkshire

bastalena
Co za pasztet! 261

wyłożyłam papierem do pieczenia i zapełniłam przygotowanym farszem. Zapiekłam przez 45-50min. w 180st. ( jeśli boicie się, że wierzch się za bardzo spiecze, przez pierwsze 30min. można piec pod "papierem" ). Wystudziłam.  Słów kilka o samej kaszy. Pochodzenie jej zawdzięczany krajom arabskim. Niezwykle pożywna i bardzo smaczna. Zawiera dużo więcej witamin (głównie z grupy B6), błonnika i minerałów

bastalena
Zakazany czekoladowiec na "drugie" urodziny Gizmo 153

masło, czekoladę i wszystko zmiksowałam. Na koniec delikatnie, stopniowo dodałam białkową pianę, wymieszałam delikatnie łyżką. Tortownicę (26cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej czekoladową masę. Całość piekłam 50min. w 150st. W międzyczasie ubiłam śmietanę z serkiem mascarpone. Gotową masę schłodziłam w lodówce. Jeśli po upieczeniu ciasto nieco opadło i popękało, to dobrze. O to właśnie chodziło

bastalena
Drożdżówka ze Śliwkami 131

Jeśli uważacie, że jest za ‚gęste’ dodajcie odrobinę więcej mleka. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 1h do podwojenia objętości. Formę o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, starając(...)się nie podsypywać mąką. Przekładamy na blachę. Na cieście układamy blisko siebie przepołowione śliwki. Odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, do zarumienienia się. Jeszcze gorące posypujemy cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem. The post Drożdżówka ze Śliwkami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 127

ciasto. Będzie dość luźne, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ponownie i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy formę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Przekładamy do formy. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy blisko siebie. Przykrywamy ściereczką(...)rodzynek Składniki łączymy ze sobą a następnie rozkruszamy po jabłkach. Na kruszonkę rozrzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, do zarumienienia się. The post Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie appeared first on Made

Made By Mom And Son
Rumowe Półksiężyce 150

wsypujemy do masy maślanej. Na koniec dodajemy olejek rumowy i ucieramy do połączenia się składników. Formę prostokątną 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce. Lukier: 150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka

Made By Mom And Son
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 207

odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy obwarzanki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem. Gotowe obwarzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut, do zarumienienia się. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. * bazowałam na przepisie z ‚my-homemade-sweets’ The post Najlepsze Obwarzanki Krakowskie appeared first

Made By Mom And Son
1455. Lody bananowe w czekoladzie 148

mleka  1/2 łyżeczki oleju  dowolna posypka  patyczki do lodów  Banany obrać, pokroić w plasterki. W każdy plasterek wbić patyczek do lodów. Ułożyć na papierze do pieczenia i odłożyć do zamrażarki na 15 minut. Po 15 minutach czekoladę wraz z margaryną, mlekiem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Wyjmować po kolei banany z zamrażarki, otaczać

Moje domowe kucharzenie