pieczenia - 22046 przepisów (strona:735/1470)

CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 186

jeszcze plastyczne) formować lub wycinać różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami pozostawić do zastygnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie piec w temp. 190 * C przez ok. 15 minut na jasnozłoty kolor. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI KAJZERKI - PSZENNE 199

kulkę, spłaszczyć ją dość mocno i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka. Piec w temp. 225 stopni C przez ok. 15 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO SNICKERS NA KRAKERSACH 1331

ostudzenia. Następnie ucieramy kostkę masła dodając stopniowo wystudzony budyń, dokładnie ubić. Na końcu wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. III. W blaszce  (moja miała 24x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dno dokładnie krakersami. Na jedną ich warstwę nakładamy drugą używając masy czekoladowej jako kleju(lekko smarujemy spody krakersów i i przykładamy do tych na blaszce). Na dwie warstwy krakersów

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA W 3 WERSJACH 199

lodówki w celu schłodzenia ciasta.   Po wyjęciu już schłodzonego ciasta pokroić je na plasterki grubości ok. 5mm.  Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut do zarumieniania w temp. 170 *C (termoobieg). Smacznego

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 229

mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce. Owoce posmarować rozmąconym białkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja piekłam na 2 blaszkach po 6 sztuk.   Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.15-20 minut(do lekkiego zarumienienia). Ja piekłam na termoobiegu.   Wyłożyć na kratkę do przestudzenia

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 302

porannej kawy, czy jako drugie śniadanie:) Kruche ciasto: - 3 szkl.mąki orkiszowej( lub pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa(...)masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do  180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół).  Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1760

wyłożyć na 2 papiery na blaszkach ( koła można odrysować od dna tortownicy), lekko wyrównać , ja lubię jak są takie nieregularne. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec na dwóch poziomach z termoobiegiem . Po ok.7-8 minutach zmniejszyć temp. do 140*C i piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 323

bułkach, że gdy nie dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg. Piekłam swój 35 minut. Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 249

przestudzone, stopione masło. Na końcu dodajemy łyżkami ser , dokładnie go rozprowadzając.  Masę serową wylewamy delikatnie na spód i wkładamy do nagrzanego do 170*C piekarnika (góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. i dopiekamy jeszcze ok.1h 15-20 minut, tak by środek był ścięty . U mnie po 65 minutach środek był nadal surowy. (Lub pieczemy

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 287

mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy. Sprawdza się jako chleb(...)wodzie.  Posypać ulubionymi ziarnami - u mnie mak , który uwielbia moja Córcia, lekko skropić wodą , by ziarna lepiej się trzymały i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku ok.15 minut góra-dół, następnie przełączyć na termoobieg i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego :-) *Po 2 dniach nadal jest świeżutki

Smaczne Zdrowe
BUŁKI GRAHAMKI W 100% ORKISZOWE 221

pieczenia. Uformowane bułki odstawiamy pod przykryciem do napuszenia , na ok.15-25 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy lekko wodą (pędzelkiem) lub rozbełtanym jajkiem (wówczas ładnie nam się zrumienią). Pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku (góra-dół) ok.20 minut, a następnie ok.5 minut na termoobiegu, w tej samej temperaturze. Studzimy na kratce. Idealne na zdrowe śniadanko. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 267

minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy małe kulki (rękoma zwilżonymi w oliwie zagniatamy pod spód), które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy tępą stroną noża i smarujemy roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem(...)oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Ja smaruję je jeszcze delikatnie wodą, by ziarna mocniej się trzymały. Odstawiamy na ok.20 minut aż podrosną . Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy ok.20 minut na programie góra-dół. Jeżeli chcemy by bułki były bardziej rumiane można je dopiec jeszcze 2-3 minuty na termoobiegu, w tej samej temperaturze. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI OWSIANE- PYSZNE I PUSZYSTE 240

blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Do drugiego dnia przechowuję pieczywo w takich torebeczkach. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 260

wodzie.Wyrównane ciasto chlebowe posypujemy naszymi ulubionymi ziarnami, skrapiamy wodą (by ziarna nie odpadły nam podczas pieczenia) i  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30 minut. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku, ok.35 minut, program góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu chlebek odstawić w formie na ok.10 minut, a następnie okroić go nożem i wyjąć

Smaczne Zdrowe
CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 437

zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco(...)ksylitolu zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem trzcinowym. Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu). Smacznego

Smaczne Zdrowe