wymyśliła Anna-Maria z blogu Kucharnia , mianowicie miedzyblogowe wspólne pieczenia chleba "w ciemno". Przepis był długo trzymany w tajemnicy i nikt nie wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło, ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z użyciem drożdży. Również zmieniłam jeden etap
Bernika - moj kulinarny pamietnikciemnego syropu kukurydzianego (ja dałam miód ) 3/4 szklanki posiekanych orzechów arachidowych niesolonych ciasto : 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki masła miękkiego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka(...)jajku, mieszać, następnie dodać puree z bananów , śmietanę, rum i wanilie. Wymieszać . Jako ostatnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na zastygnięto polewę w formie. Wyrównać . Piec około 40-45 minut. Wyjąć , zostawić do ostygnięcia na 15 minut. Ostrożnie odkroić bok od formy, zdjąć obręcz tortownicy. Na wierzch ciasta po łożyć talerz lub paterę. Trzymając ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać pod koniec ubijania dodać
Zabawa smakiempokryje całe mięso. Tak przygotowaną roladę można zabezpieczyć wykałaczkami, aby podczas pieczenia się nie rozpadła. Do brytfanki wlać 2 łyżki oleju i ułożyć na nim roladę. Mięso pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut. Dwa razy polać naszą roladę wytapiającym się tłuszczem. Jeżeli skórka za szybko się przypieka, należy je przykryć folią aluminiową
Zabawa smakiemminut. Następnie każdą kulę rozwałkować na cienkie placki i posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rulon, a z każdego rulonu uformować ślimaki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (będą potrzebne 2 blachy), zachować(...)duże odstępy między bułkami, przykryć ściereczką na 2 godziny (wystarczyła mi 1 godzina)**. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzać do 200 ºC i pieczemy około 15 minut, aż ładnie zbrązowieją. Upieczone bułeczki przenieść na kratkę i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) * W oryginale jest użyty smalec zamiast masła **Uformowane ślimaki można odstawić w chłodne miejsce
Zabawa smakiemjeszcze około minuty ubijać. Przygotować blachę oraz papier do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 20cm. Ubite białka wyłożyć na narysowany okrąg nadając im określony kształt. Bezę pieczemy 2 godziny, a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo : 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 100 g malin sok z 1/2 limonki skórka z limonki
Zabawa smakiemDziś polecam znaną sałatkę caprese lecz podaną w oryginalny sposób z pieczonymi pomidorkami oraz szynką parmeńską. Składniki na 2 porcje : 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 sztuki mozzarelli ( po 125 g każda) około 20 liści bazylii 10 czarnych oliwek bez pestek świeżo zmielony zielony pieprz oliwa ocet balsamiczny Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pomidorki(...)umyć i osuszyć. Plastry szynki przekroić wzdłuż na długie wąskie paski. Każdy pomidorek owinąć paskiem szynki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą posypać pieprzem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Na talerzu ułożyć bazylię, a na nią delikatnie rozerwaną mozzarellę, upieczone pomidorki oraz oliwki. Wszystko skropić oliwą, octem balsamicznym oraz doprawić zielonym
Zabawa smakiemschłodzonym cieście ułożyć papier do pieczenia, a na wierzch wysypać suchy groch lub fasolę, Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, a następnie szpinak. Gdy szpinak opadnie przyprawić solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny
Zabawa smakiembudyn I do pracy Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na prostokąty, kładziemy budyń, zwijamy. Drożdżówki wykładamy na formę . Odkładamy jeszcze na 30 min - pod przykryciem. Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 min. wyszlo nam to ps NIestety nie udalo mi sie polozyc drozdzowki na talerzyk
Smaki Edytylaczymy 4 jajka 1.5 szkl brazowego cukru 1.5 szkl oleju Dodajemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 szkl maki- miksujemy razem Dodajemy 2 szkl startej marchwi rodzynki, orzechy Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C ok 40-45 min Ubijamy mala kremowke, dodajemy cukier puder ok 6-7 lyzek, serek marscapone. Smacznego I milego weekendu
Smaki Edytyszczypte soli, I dodajemy make, energicznie mieszajac do polaczenia. Jajka ubijamy po ostudzeniu ciasta. Szpryca nakladamy ciasto na blache wylozona papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 C, pieczemy 25-30 min. Po wyciagnieciu eklerek z piekarnika, rozcinamy na pol, kiedy jeszcze cieple. Krem: Gotujemy budyn smietankowy. Po ostudzeniu laczymy z maslem I 2 lyzkami cukru pudru. Krem wkladamy
Smaki Edytyzawinąć w folię i odstawić na min 30 min do lodówki Ciasto rozwałkować , podsypując pod spód mąkę. Wyciskać foremką ciasteczka. Wykładac na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku- 8 min Smacznego
Smaki Edytydodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewniana lyzka, do polaczenia skladnikow. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Forme wykladamy papierem do pieczenia lub smarujemy maslem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy ok 50-70 min. Smacznego
Smaki Edyty100g cukru 50g brązowego cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 90ml mleka 80ml oliwy(...)puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy mikserem. Owoce wrzucamy do ciasta I mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek. Foremki wkładamy do formy mufinowej- jeżeli nie mamy- na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C na ok 18-20 min. Smacznego
Smaki Edytyrozpływające się w ustach. Jedyny minus - to że znika szybciej niż się je piecze :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr self raising* mąki 100 gr masła 100 gr drobnego cukru puszka owoców- ja użylam truskawek 1 jajko 75 ml mleka *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Mąke, masło, cukier łączymy
Smaki Edyty