robi!:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) -1 szklanka mleka -1 szklanka wody gazowanej -cukier waniliowy -3 łyżeczki ksylitolu(lub cukru) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -2 jajka(...)szklanki oleju kokosowego(rozpuszczonego)-lub oleju słonecznikowego Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy ok. 6-8 minut.(muszą się przypiec-inaczej nie będą takie chrupiące). Smacznego
Smaczne ZdroweZnalezione tutaj . Podaję jedną porcję. Składniki: -60ml mleka(4 łyżki) -3 łyżki ksylitolu -100g masła(dałam zimne, pokroiłam tylko na mniejsze kawałki) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki soli -50g zmielonych płatków owsianych(ja dałam błyskawiczne) -50g mąki orkiszowej 700 -175g mąki pełnoziarnistej orkiszowej Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem(...)potem wyrobiłam ręcznie). Wałkować je na grubość 4-6mm(najlepiej nie podsypując mąką lub minimalnie). Wycinać szklanka lub foremką do ciastka(średnica ok.4-5cm). Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem , piec ok. 15 minut w temperaturze 180-190 * C. Studzić na kratce. Smacznego
Smaczne Zdroweinnych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego postanowiłam zaopatrzyć się w podobne wzorki. Wypiek jest bardzo kruchy, smaczny, szybki w wyrabianiu jak i pieczeniu:) Składniki: -300g mąki orkiszowej białej(700) -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -250g zimnego masła -200g ksylitolu -2 jajka -1 żółtko -duży cukier waniliowy(trzcinowy) Do misy(...)składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm, podsypując mąką i wycinać ciasteczka. Piec ok. 15 minut w temp. 180* C (termoobieg). Studzić na kratce. Smacznego
Smaczne Zdroweśmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i zostawić aż napęcznieje. Ser utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Spęczniałą
Smaczne Zdrowejeszcze plastyczne) formować lub wycinać różne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciasteczkami pozostawić do zastygnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie piec w temp. 190 * C przez ok. 15 minut na jasnozłoty kolor. Smacznego
Smaczne Zdrowekulkę, spłaszczyć ją dość mocno i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z jedną łyżką mleka. Piec w temp. 225 stopni C przez ok. 15 minut. Smacznego
Smaczne Zdroweostudzenia. Następnie ucieramy kostkę masła dodając stopniowo wystudzony budyń, dokładnie ubić. Na końcu wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. III. W blaszce (moja miała 24x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dno dokładnie krakersami. Na jedną ich warstwę nakładamy drugą używając masy czekoladowej jako kleju(lekko smarujemy spody krakersów i i przykładamy do tych na blaszce). Na dwie warstwy krakersów
Smaczne Zdrowelodówki w celu schłodzenia ciasta. Po wyjęciu już schłodzonego ciasta pokroić je na plasterki grubości ok. 5mm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut do zarumieniania w temp. 170 *C (termoobieg). Smacznego
Smaczne Zdrowemniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce. Owoce posmarować rozmąconym białkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja piekłam na 2 blaszkach po 6 sztuk. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.15-20 minut(do lekkiego zarumienienia). Ja piekłam na termoobiegu. Wyłożyć na kratkę do przestudzenia
Smaczne Zdroweporannej kawy, czy jako drugie śniadanie:) Kruche ciasto: - 3 szkl.mąki orkiszowej( lub pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa(...)masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego
Smaczne Zdrowewyłożyć na 2 papiery na blaszkach ( koła można odrysować od dna tortownicy), lekko wyrównać , ja lubię jak są takie nieregularne. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec na dwóch poziomach z termoobiegiem . Po ok.7-8 minutach zmniejszyć temp. do 140*C i piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić
Smaczne Zdrowebułkach, że gdy nie dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg. Piekłam swój 35 minut. Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Smacznego
Smaczne Zdroweprzestudzone, stopione masło. Na końcu dodajemy łyżkami ser , dokładnie go rozprowadzając. Masę serową wylewamy delikatnie na spód i wkładamy do nagrzanego do 170*C piekarnika (góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. i dopiekamy jeszcze ok.1h 15-20 minut, tak by środek był ścięty . U mnie po 65 minutach środek był nadal surowy. (Lub pieczemy
Smaczne Zdrowemamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy. Sprawdza się jako chleb(...)wodzie. Posypać ulubionymi ziarnami - u mnie mak , który uwielbia moja Córcia, lekko skropić wodą , by ziarna lepiej się trzymały i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku ok.15 minut góra-dół, następnie przełączyć na termoobieg i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego :-) *Po 2 dniach nadal jest świeżutki
Smaczne Zdrowepieczenia. Uformowane bułki odstawiamy pod przykryciem do napuszenia , na ok.15-25 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy lekko wodą (pędzelkiem) lub rozbełtanym jajkiem (wówczas ładnie nam się zrumienią). Pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku (góra-dół) ok.20 minut, a następnie ok.5 minut na termoobiegu, w tej samej temperaturze. Studzimy na kratce. Idealne na zdrowe śniadanko. Smacznego
Smaczne Zdrowe