cukru waniliowego 1 pomarańcza 150 g cukru 3 czubate łyżki maki wykonanie: Ciastka kruszymy i zalewamy stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka dociskamy i wyrównujemy. Ser, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, startą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy miksujemy. Dodajemy żółtka(...)mąkę i ponownie miksujemy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spod z ciastek. Wyrównujemy. Sernik pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C. Sernik warto nakryć folia aluminiowa by górą się zbytnio nie spiekła
Przysmaki Karolki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ricottę mieszamy mikserem z twarogiem i 70 g cukru. Dodajemy czekoladę i po jednym jajku, cały czas ubijamy. Przygotowaną masę wylewamy na ciastka. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 150C Upieczone ciasto schładzamy. Przed podaniem na sernik wykładamy owoce. Jeśli są mrożone pamiętajmy by je wcześniej rozmrozić. Można też użyć frużeline
Przysmaki Karolkimiał okazji wypróbować, to gorąco polecam. Babka herbaciana składniki: 250 g mąki 100 g cukru 80 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek sułtanek 250 ml bardzo mocnej herbaty skórka z 1 cytryny szczypta soli lukier: cukier puder sok z cytryny wykonanie: Zaparzamy mocną herbatę. Do rondelka wlewamy świeżą herbatę(...)solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Przysmaki Karolkikawałki, odkładamy 8 główek na później. Pozostałe szparagi miksujemy z jajkami i serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną miksturą napełniamy foremki wysmarowane wcześniej masłem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia do każdej foremki wkładamy na wierzch po 2 główki szparagów. Danie można podawać na ciepło lub na zimno
Przysmaki Karolkiwymyśliła Anna-Maria z blogu Kucharnia , mianowicie miedzyblogowe wspólne pieczenia chleba "w ciemno". Przepis był długo trzymany w tajemnicy i nikt nie wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło, ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z użyciem drożdży. Również zmieniłam jeden etap
Bernika - moj kulinarny pamietnikciemnego syropu kukurydzianego (ja dałam miód ) 3/4 szklanki posiekanych orzechów arachidowych niesolonych ciasto : 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki masła miękkiego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka(...)jajku, mieszać, następnie dodać puree z bananów , śmietanę, rum i wanilie. Wymieszać . Jako ostatnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na zastygnięto polewę w formie. Wyrównać . Piec około 40-45 minut. Wyjąć , zostawić do ostygnięcia na 15 minut. Ostrożnie odkroić bok od formy, zdjąć obręcz tortownicy. Na wierzch ciasta po łożyć talerz lub paterę. Trzymając ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać pod koniec ubijania dodać
Zabawa smakiempokryje całe mięso. Tak przygotowaną roladę można zabezpieczyć wykałaczkami, aby podczas pieczenia się nie rozpadła. Do brytfanki wlać 2 łyżki oleju i ułożyć na nim roladę. Mięso pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut. Dwa razy polać naszą roladę wytapiającym się tłuszczem. Jeżeli skórka za szybko się przypieka, należy je przykryć folią aluminiową
Zabawa smakiemminut. Następnie każdą kulę rozwałkować na cienkie placki i posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rulon, a z każdego rulonu uformować ślimaki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (będą potrzebne 2 blachy), zachować(...)duże odstępy między bułkami, przykryć ściereczką na 2 godziny (wystarczyła mi 1 godzina)**. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzać do 200 ºC i pieczemy około 15 minut, aż ładnie zbrązowieją. Upieczone bułeczki przenieść na kratkę i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) * W oryginale jest użyty smalec zamiast masła **Uformowane ślimaki można odstawić w chłodne miejsce
Zabawa smakiemjeszcze około minuty ubijać. Przygotować blachę oraz papier do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 20cm. Ubite białka wyłożyć na narysowany okrąg nadając im określony kształt. Bezę pieczemy 2 godziny, a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo : 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 100 g malin sok z 1/2 limonki skórka z limonki
Zabawa smakiemDziś polecam znaną sałatkę caprese lecz podaną w oryginalny sposób z pieczonymi pomidorkami oraz szynką parmeńską. Składniki na 2 porcje : 10 pomidorków koktajlowych 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 sztuki mozzarelli ( po 125 g każda) około 20 liści bazylii 10 czarnych oliwek bez pestek świeżo zmielony zielony pieprz oliwa ocet balsamiczny Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pomidorki(...)umyć i osuszyć. Plastry szynki przekroić wzdłuż na długie wąskie paski. Każdy pomidorek owinąć paskiem szynki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą posypać pieprzem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. Na talerzu ułożyć bazylię, a na nią delikatnie rozerwaną mozzarellę, upieczone pomidorki oraz oliwki. Wszystko skropić oliwą, octem balsamicznym oraz doprawić zielonym
Zabawa smakiemschłodzonym cieście ułożyć papier do pieczenia, a na wierzch wysypać suchy groch lub fasolę, Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, a następnie szpinak. Gdy szpinak opadnie przyprawić solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny
Zabawa smakiembudyn I do pracy Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na prostokąty, kładziemy budyń, zwijamy. Drożdżówki wykładamy na formę . Odkładamy jeszcze na 30 min - pod przykryciem. Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 min. wyszlo nam to ps NIestety nie udalo mi sie polozyc drozdzowki na talerzyk
Smaki Edytylaczymy 4 jajka 1.5 szkl brazowego cukru 1.5 szkl oleju Dodajemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 szkl maki- miksujemy razem Dodajemy 2 szkl startej marchwi rodzynki, orzechy Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C ok 40-45 min Ubijamy mala kremowke, dodajemy cukier puder ok 6-7 lyzek, serek marscapone. Smacznego I milego weekendu
Smaki Edytyszczypte soli, I dodajemy make, energicznie mieszajac do polaczenia. Jajka ubijamy po ostudzeniu ciasta. Szpryca nakladamy ciasto na blache wylozona papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 C, pieczemy 25-30 min. Po wyciagnieciu eklerek z piekarnika, rozcinamy na pol, kiedy jeszcze cieple. Krem: Gotujemy budyn smietankowy. Po ostudzeniu laczymy z maslem I 2 lyzkami cukru pudru. Krem wkladamy
Smaki Edyty