pieczenia - 22046 przepisów (strona:764/1470)

Kotleciki warzywne z cukinii i marchewki (29 kcal) 191

Przepis na dietetyczne, bezmięsne kotleciki. Są naprawdę bardzo smaczne i delikatne, na pewno jeszcze nieraz je zrobię. Żeby było szybko, smażyłam je na oleju, ale zastanawiam się czy pieczone bez tłuszczu w piekarniku też nie byłyby dobre. I jeszcze mnie kaloryczne Podałam z grillowanymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Składniki (na ok 8 kotlecików) : 2 średnie cukinie duża marchew(...)odciskamy. Marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach łączymy z cukinią. Dodajemy jajko, otręby i przyprawy. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, które smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju (albo pieczemy w piekarniku

e-PrzepisyKulinarne
Pasta z fasoli i pieczonego czosnku 207

cytryny 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny sól i pieprz do smaku odrobina oleju Z czosnku zdejmujemy zewnętrzne łupiny tak aby widoczne były ząbki. Delikatnie smarujemy go olejem i pieczemy w 180 stopniach do miękkości (około 30 minut). Upieczony studzimy po czym wyciskamy go łupin i miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Mienta blog
CZERWONO, CIEPŁO, OSTRO 177

dobry nastrój . Dziś mój pomysł na zupę z czerwonej soczewicy. Robię ją w kilku wersjach, dziś podaję bez mleka kokosowego. Proporcje są bardziej "na oko", bo w przeciwieństwie do pieczenia ciast, gotując zwykle używam wyłącznie takiej "naocznej" miary . SKŁADNIKI 3-4 PORCJE 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1-2 marchewki  1-2 ząbków czosnku

KUCHARNIA
JABŁKA Z ZAJĄCEM 189

pierwszych papierówek , które zastąpiłam jabłkami jonagold. Przepis cytuję za Liską .  SKŁADNIKI NA CIASTO 200 g masła, pokrojonego w kostkę 380 g mąki 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru cukier z prawdziwą wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu

KUCHARNIA
Poznajcie PIDE.... 313

bardzo często w tureckich restauracjach za granicą, ale w kraju jada  tylko w czasie ramadanu jako obowiązkowy składnik posiłku, gdy przestaje już obowiązywać nakaz ścisłego postu. Pide piecze się z mąki pszennej, nadaje mu kształt łódki z rozcięciem pośrodku, by móc nafaszerować posiekanym mięsem i przyprawami lub owczym serem." * Nigdy nie byłam w Turcji, nigdy nie jadłam pide(...)Wyrośnięte ciasto wyrobić na stolnicy posypanej mąką. Podzielić na 4 porcje, rozwałkować owalne placki. Na każdy nałożyć nadzienie. Uformować łódeczki (łącząc końce placków). Pokropić oliwą i posypać kuminem.  Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż pide się zrumienią. Można podawać z kawałkami cytryny do pokropienia. Ciasto jest bardzo delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku

KUCHARNIA
Raz, dwa, trzy próba maszynki, wygrany los i sól do lodów, czyli .... 163

należy natychmiast dosypać do niego sól i wymieszać, aby się rozpuściła i połączyła z całością. Zdjąć z ognia. 3. Gorący karmel jak najszybciej wylać na przygotowany wcześniej papier do pieczenia lub najlepiej matę do wypieków (wielokrotnego użycia). Należy to robić szybko, gdyż karmel szybko twardnieje. Po wylaniu karmelu trzeba unieść matę i obracać, aby karmel rozlał się

KUCHARNIA
Rabarbar. Na okrągło. 168

Jest na każdą pogodę. Jest najlepsza.  Będę ją piec na okrągło. Będziemy ją zjadać jeszcze na ciepło.  Będzie Wam bardzo smakować.   Przepis cytuję za ChilliBite z moimi drobnymi zmianami - dziękuję za wspaniały przepis! Ta tarta to moja pierwsza propozycja w ramach akcji Rabarbarowe wypieki SKŁADNIKI Na kruchy spód * 100 g mielonych migdałów 200 g mąki(...)śmietanę, mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 2-3 cm) ** i rozłożyć na podpieczonym spodzie obsypanym delikatnie bułką tartą, by wchłonęła nadmiar soku. Zalać masą jajeczną.*** Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.  * z podanej ilości wyszedł mi spód na jedną dużą tartę i 5 małych tartaletek ** ja po pokrojeniu rabarbaru, zasypałam go kilkoma

KUCHARNIA
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 201

pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu!  Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła dla mnie Mama.  Kwadratową, na blasze. Na weekendowy powrót ze studiów, na poprawę humoru, na wspólne popołudnie. Na Dzień Dziecka . Uwielbiałam te chwile. Jedne z wielu cudownych wspomnień dzieciństwa(...)szkody dla pizzy). Placki  posmarować sosem pomidorowym i nałożyć dodatki - rukolę dodaję dopiero po upieczeniu pizzy, wówczas też posypuję gotowe pizze parmezanem, i na koniec skrapiam oliwą.   Piec w temperaturze ok. 250 stopni  przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony i chrupiący.Smacznego

KUCHARNIA
Czekolada i truskawki. Z radości. 184

Okrągła, mocno czekoladowa tarta. Najlepiej smakuje z truskawkami i bitą śmietaną. I kiedy jemy ją razem.  I kiedy W. opowiada o kolejnym pomyśle ...  TARTA CZEKOLADOWA  /bez pieczenia/ SPÓD 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżka kakao  3 łyżeczki drobnego brązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego

KUCHARNIA
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 238

nasiąknęły i utworzyły dość zwartą "papkę". Do każdej połówki, w miejsce wyjętej pestki włożyć łyżeczkę nadzienia amaretto. Nadziane połówki brzoskwiń złożyć razem i położyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.  Białka wlać do dużej, suchej miski, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. W połowie ubijania zacząć dosypywać stopniowo cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej

KUCHARNIA
Z kim na randkę? Panna z kumkwatem. 165

dodać likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeśli chcecie użyć pojedynczych plasterków do dekoracji, przestudzone kumkwaty osączcie delikatnie z syropu i układajcie na papierze do pieczenia lub folii - stygnąc w rondelku zaczynają się sklejać, ale można też temu zapobiec dodając więcej likieru, i tą opcję ja wybrałam:)  WANILIOWA PANNA COTTA /przepis jak w Grapefruit

KUCHARNIA
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 184

przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi z książki Kuchania Koszerna, Rebekka Wolf, wyd. TENTEN - dziękuję Monice za Hamantaschen, bo to dzięki naszemu wspólnemu pieczeniu (klik) odszukałam tą książkę i teraz z zaciekawieniem się zaczytuję:) ** przepis cytuję za książką Let's cook - 52 Summer Vegetable Dishes, BBC Good Food, rok wydania

KUCHARNIA
Czeskie kino, jednorazowe łyżeczki i ziarenka z Caffe Greco. Karmelisu. 246

się topić i zamieniać w karmel. Kiedy się rozpuści i uzyska ładny, bursztynowy kolor, rondelek zdjąć z ognia i gorący karmel przelać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natychmiast rozprowadzić, by karmel utworzył cienką warstwę. Trzeba to robić szybko, gdyż masa karmelowa szybko zastyga.  Wystudzony karmel nakryć folią spożywczą rozbić na jak najdrobniejsze kawałeczki - najlepiej przy

KUCHARNIA
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 209

Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, Można posypać też z wierzchu cukrem perlistym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, piec ok. 30 minut, do momentu aż ładnie się zrumieni i przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka".  Jest tak pyszna, że część zjecie na pewno od razu na ciepło, ale część zostawcie(...)zrobienia grzanek. Ja czasami piekę brioszkę tylko po to, by ją odstawić lub nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie.  SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU  /cytuję za Beą /  20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które

KUCHARNIA
Podróż ze słów. Morele i lawendowa panna. 175

się ze mną? Możemy wyruszyć już teraz.   Lawendowa panna cotta ma subtelny, delikatny aromat, tak jak zapach lawendy niesiony wiatrem w skwarne popołudnie. Do tego słodycz  moreli pieczonych z lawendowym miodem i tymiankiem.  Tak smakuje moja Prowansja... A jak brzmi? Posłuchajcie ... Ma jeszcze wiele innych smaków, podobnie jak ja wspomnień, którymi chciałabym się z Wami podzielić(...)przecedzić przez sito, by usunąć lawendę. Masę wlać do przygotowanych naczynek i wstawić do lodówki, by zastygła - ok. 3 h (u mnie trwało to 1,5 h).  PIECZONE MORELE /ilość wg uznania/ dojrzałe morele brązowy cukier miód lawendowy (można zastąpić innym) świeży tymianek   Morele przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć nacięciem do góry w naczyniu

KUCHARNIA