pieczenia - 22046 przepisów (strona:770/1470)

Tort z musem czekoladowym 353

obroty I dodajemy make I makę ziemniaczaną- porcjami. Do nagrzanego piekarnika na 170 C wkładamy biszkopt. Pamiętajmy - wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka. Wykonanie I zdjęcia biszkopta- znajdziecie tutaj Składniki na mus * : 3 jajka 1/2 szkl drobnego cukru 250 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła

Smaki Edyty
Dietetyczny pasztet z cukinii 393

marchew, olej, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszać –najszybciej będzie po prostu wyrobić ręką. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko razem łyżką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zg. z zaleceniami Gosi B. wysmarować ten papier dodatkowo masłem i obsypać bułką tartą (ja tak nie zrobiłam i potem miałam lekki problem z odklejeniem pasztetu od papieru – białka(...)niego przywierają; sugeruję tym bardziej nie pomijać użycia papieru, gdyż pasztet wtedy łatwo i bez rozwalania wyjmie się z blaszki).  Do tak przygotowanej keksówki przełożyć masę cukiniową.  Piec   w temp. 180C ok. 1 godz .– aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu nie wyjmować pasztetu z piekarnika tylko studzić przy otwartych drzwiczkach. Pasztet łatwiej mi się kroił na kanapkowe

Grunt to przepis!
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1029

sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Mniam! A jeśli(...)parówkę na skos(po przekątnych ciasta), obok pasek papryki i ogórek. Całość zwijamy sklejając ciasto. Gotowe przekąski możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkłądamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Zgodnie z zapowiedzią, to ekspresowe propozycje z wykorzystaniem ciasta fracnuskiego. Widzicie sami, że sprawdza się ono doskanle w wersji na słono

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rolada szpinakowa z łososiem 230

Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek.   Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam  łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę. Całość

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Mini torciki bezowe 190

blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie nakładać pianę na blaszkę formując z niej niewielkie kółka , łyżeczką robiąc zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Po wyłączeniu piekarnika bezy powinny w nim pozostać aż całkowicie wystygną. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Napełnić zimne bezy i udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami lub innymi owocami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Schab pod chrzanową pierzynką 154

posypać oregano, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego bądź rekawa do pieczenia, podlać oliwą z oliwek i piec ok. 1 godziny w temp. 200 stopni. Upieczony i wystudzony schab przekroić w plastry o grubości około 1 cm. Każdy naciąć od góry do połowy tworząc kieszonkę do której włożyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C- Kwiaty cukinii z serkiem i suszonym pomidorem 132

Dziś coś specjalnego - pieczone kwiaty cukinii:) Samych kwiatów chyba próżno szukać w sklepach, trzeba by je upolować u jakiś zaprzyjaźnionych ogrodników, a ze swej strony zachęcę przyszłych "plantatorów";) pisząc, że cukinia jest bardzo wdzięczna w uprawie i można ją "zaprosić" nawet na balkon! Poniższa propozycja jest banalnie prosta w przygotowaniu a podzielicie chyba moją opinię, że prezentuje się intrygująco....:) Pieczone(...)Cukinie i deliktanie kwiaty smarujemy zalewą z suszonych pomidorów, cukinie dodatkowo posypujemy czosnkiem (jeśli go lubimy:). Wkładamy w żaroodpornym naczyniu bądź blaszcze do nagrzanego do 180 stopni piekanika i pieczemy około 15-20 minut (tak by zielone części miały szansę się upiec

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Najłatwiejsze ciasto w świecie! 173

świecie? Dziś na wspólne "mieszanie w garach" zapraszam śpiewająco:)) Najłatwiejsze ciasto w świecie       "Szklankę mąki, cukru szklankę, Zaraz wsypię do miseczki, Potem proszku do pieczenia, Dodam jeszcze dwie łyżeczki, I dwa jajka i na koniec Roztopionej margaryny I zamieszam tylko tyle, By się razem połączyły. Najłatwiejsze ciasto w świecie(...)gniecie, tak, tak, tak, Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak, Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.   Teraz śliwki poukładam, W natłuszczonej tortownicy I do pieca włożę ciasto Na około pół godziny, A gdy będzie już gotowe, Znaczy chrupkie i rumiane, To zaproszę koleżanki, Babcię, dziadka, tatę, mamę. "       do kompletu zaserwuję jeszcze link, gdzie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny! 172

mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce (musi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 177

tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podłużną blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po przestudzeniu kroić w plastry, podawać z chrzanem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szybkie, proste i pyszne rogaliki z ciasta francuskiego 727

rogaliki - w ekpresowej wersji do popołudniowej kawy - z gotowego ciasta francuskiego i banana. Zobaczcie jakie to proste! Składniki: ciasto francuskie (u mnie w wersji chłodzonej, zwijanej na papierze do pieczenia 50x25cm) 2 banany cukier puder (opcjonalnie) tabliczka czekolady (opcjonalnie) Ciasto rozwinąć. Przyłożyć duży, okrągły talerz(...)odrysować dwa koła. Każde z nich podzielić na 8 równych części. Na brzegu każdego kawałka ułożyć cząstkę banana. Na niej można położyć kostkę czekolady. Zwinąć w kształt rogalika. Piec w nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut (do zrumienienia ciasta). Gotowe posypać cukrem pudrem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Odchudzona szarlotka 207

Odchudzona szarlotka Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać(...)podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Gotową można posypać wiórkami kokosowymi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Słodki Cwaniak czyli sekret Szwagra:) 200

słodki cwaniak" odda charakter tego jabłkowego ciasta. Smacznego! Słodki Cwaniak Składniki (na dużą blachę: 25x35cm): grupa I 3 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu grupa II 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jaj dodatkowo: 7-8 jabłek Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Składniki(...)utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z jabłkami, wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort bezowy z bitą śmietaną i malinami na I urodziny bloga 292

kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku, z kolei dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę z białek. Wyłożyć masę na papier  do pieczenia, w formie koła (wielkość płaskiego, obiadowego talerza(...)przy pomocy łyżki uformować bezę tak, aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć grzanie piekarnika a bezę pozostawić w nim do wysuszenia. Ja suszę przy włączonym termoobiegu przez 2 godziny - można również bez termoobiegu pozostawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mini torciki bezowe z bitą śmietaną i mrożonymi owocami aronii 174

chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Czas pieczenia można skrócić do 1 godziny - mniejsze krążki szybciej się pieką. Czas suszenia w piekarniku to około 2 godzin. Przekładając bezowe krążki bitą śmietana, poza owocami aronii w środek włożyłam plastry bananów. Mniam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała