kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy
BaRepasśrodku, z chrupiącą, sezamową panierką i słodkim posmakiem ananasa- to był strzał w dziesiątkę! Podany z aromatycznym ryżem z awokado podbił serca wszystkich gości. AROMATYCZNY KURCZAK PIECZONY Z ANANASEM I RYŻ Z AWOKADO Składniki: KURCZAK: 4 piersi z kurczaka, pozbawione chrząstek, żyłek i tłuszczu sól, pieprz, czosnek w proszku, pieprz Cayenne (CHILI) 2 cebule pół świeżego ananasa ziarna(...)ananasa, podpiecz ok. 5 minut z cebulką. Kurczaka nasmaruj oliwą czosnkową i posyp sezamem. Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj plastrami ananasa. Podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz ok.1 godzinę. JEDZ Z ANANASEM I RYŻEM Z AWOKADO. RYŻ Z AWOKADO: Ugotuj ryż, pod koniec posól i dodaj kurkumę. W misce rozgnieć awokado, dodaj cytrynę, kmin, wymieszaj. Połącz
Gotowanie to kochanietheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 4 jajka owoce mrożone 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy
Diteczprzelewamy do przygotowanych szklaneczek. Odstawiamy do przestygnięcia. Serduszka dodajemy dopiero, gdy galaretka będzie lekko ścięta, żeby serca można było ustawić . Druga wersja serduszek w galaretce. Przygotowujemy metalowe krążki do pieczenia, które układamy na desce. Do każdej wkładamy po jednym serduszku i zalewamy gęstniejącą galaretką i przekładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje nożem okrajamy i ściągamy foremki. T akie
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI : 450 g mąki 1 szklanka cukru pudru 5 dag masła 8 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe 1 łyżka spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania WYKONANIE : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , żółtka cukier waniliowy , cukier puder , śmietanę i spirytus . Zagnieść ciasto . Ciasto rozwałkować dość cienko
Sama słodycz i szczypta chiligofry na śniadanko. Banalne wykonanie i bardzo szybkie. Oto one: Składniki: (na ok. 14 gofrów kwadratowych) - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 4 łyżki śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5 ml olejku śmietankowego - 1/3 szklanki oleju - 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki miksujemy
Gotuj Z Muzykąkremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą
Ze smakiem i z pasjąmoże zastąpić dobrze nam znane przyprawy jak np. mieszanka ziół zamiast soli, inne dedykowane są do konkretnych potraw m.in. przyprawa do śledzi po królewsku, zestaw ziół i ziaren do pieczenia chleba czy mieszanka ziół do hiszpańskiej paelli, jeszcze inne zaskakują tajemniczymi nazwami patrz: Czubryca Czerwona czy Ziółka Małgosi;) Na stronie hurtowni jest całe mnóstwo pobudzających kulinarną wyobraźnię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamini pączki bananowe - szybko mieszamy, smażymy, a najszybciej zjadamy :) SKŁADNIKI 3 banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia cukier puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę
Moje Kuchenne Rewelacjewzględem, że same się rozszerzają i chlebek sam z nich wyskakuje :)) Ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni i pieczemy tak 15 minut, następne 35 minut piekłam w 180 stopniach
Aga w kuchniziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego, zostawiamy na "za chwilę". Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało po jej gotowaniu. Przykrywamy rybę przygotowanym wcześniej puree, zasypujemy serami(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut, aż góra nam ładnie zbrązowieje. W domu rybny zapach będzie się unosił do dnia następnego, ale i smak tego wyjątkowego dnia na długo zostawi ślad na Waszym języku, więc chyba warto. Spróbujcie i smacznego
BaRepasłyżki kakao ekstrakt waniliowy Płatki, sezam, orzechy, siemię lniane i płatki migdałowe wymieszać z miodem, olejem i kakaem. Dodać odrobinę ekstraktu waniliowego, przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać przez 15 minut. W połowie zapiekania dobrze wymieszać granolę aby równomiernie się upiekła. Po wystudzeniu wymieszać z suszonymi owocami i przełożyć
Zapiski Młodej Żonypowodzeniem poprawiać mi nastrój w szare zimowe popołudnia. Dzisiaj pokrótce opowiem w jaki sposób należy przygotować dyniowe puree, a w następnych dniach opublikuję przepisy na dyniowe wypieki. Puree z pieczonej dyni Dynie koimy na duże kawałki (nie odcinamy skorupy), owijamy folią aluminiową i układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości. W zależności
Zapiski Młodej Żonywybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 40g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Wszystkie(...)stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy
Zapiski Młodej Żonymożna odmówić gdy Babcia prosi o swoje ulubione ciasteczka? Oczywiście, że nie:) Dlatego od rana dom pachnie orzechami, a w piecu złoci się kolejna blacha pysznych ciastek. Ciasteczka orzechowe 30dag mąki 10dag cukru 20dag masła 10dag orzechów włoskich 2 żółtka Orzechy uprażyłam lekko na patelni i zmieliłam na proszek. Mąkę przesiałam na stolnicę, dodałam cukier, zmielone orzechy(...)wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu formowałam z ciasta wałeczki o średnicy 2 cm, kroiłam w plastry o grubości 1cm, przekładałam na blachę i lekko rozgniatałam widelcem. Piekłam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Zapiski Młodej Żony