pieczenia - 22046 przepisów (strona:765/1470)

Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 189

ponownie na mały ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny, co chwilę mieszając. W trakcie dodać sok z cytryny. Powstanie marmolada, którą należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i suszyć przez ok. 3 godziny - można nieco dłużej lub krócej, wszystko zależy od tego, jak bardzo

KUCHARNIA
Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 185

Zachwyciły mnie strużki cajeta spływające po jeszcze ciepłych krągłościach. Rubensowskie kształty w karmelowym jedwabiu. Dopiero teraz smakowały idealnie, choć może byłyby jeszcze lepsze, gdybym wyciągnęła je ze studni... GRUSZKI PIECZONE W SOLI Z SOSEM CAJETA 4 gruszki ok. 2 kg soli  1 litr mleka koziego 2 szklanki cukru  1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)tworzyła cienką warstwę. Ułożyć na niej gruszki zachowując między nimi odstępy i zasypać resztą soli - powinna je niemal całkowicie zakrywać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec ok. 35-45 minut - do momentu aż zmiękną (można sprawdzać patyczkiem).  Upieczone gruszki oczyścić lekko z soli i polać sosem cajeta . CAJETA  Przygotowanie tego sosu wymaga czasu

KUCHARNIA
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 173

maju, jak zawsze, króluje brzydula z piękna duszą - Pani Pokrzywa .  Nie wiem czy jest druga tak bardzo nielubiana roślina - w dodatku zupełnie niesłusznie - przecież nawet piekące bąble to w istocie samo dobro.  O magicznych właściwościach pokrzywy wiedzieli już dawno temu znachorzy i zielarze. Używali jej do wypędzenia z ciała całego zła: sok lub napar z pokrzywy oczyszcza bowiem(...)zwinąć w rulon, jak roladę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy zwijając na kształt ślimaka. Posmarować z wierzchu stopionym masłem i przełożyć do piekarnika nagrzanego to temperatury 200 stopni. Piec ok. 35-40 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.  Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.  * informacje o pokrzywie pochodzą z artykułu Pawła Reincholda

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 161

elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez min.1-2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać krakersy dowolnego kształtu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić nakłucia-dziurki. Wstawić na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Wystudzone krakersy przekładać ulubionymi lodami. Zawinąć każdą kanapkę w pergamin

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 138

ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni."  Schiacciate con l'uva.   Winogronowe placki. Stały się już naszą tradycją. Przez pierwsze dni winobrania piekę je codziennie, na koniec dnia

KUCHARNIA
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 132

życie. Poczuć, że jest namacalne, czasem gorzkie, czasem za słodkie, ale moje.  Poczuć, że może mieć smak, który przepędza smutek i bezradność.  Nie mam już chałwy.  Piekę ciastka, które mają jej smak. Takie kruche pocieszenie.  Kilka dni mojego życia, pełne zwykłych i niezwykłych chwil. Teraz wiem, że każda jest ważna. CIASTECZKA Z TAHINI 1/2 szklanki tahini(...)przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki.  Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną pękać są dobre.   * przepis znaleziony u Moniki i Ali - pozdrowienia Dziewczyny

KUCHARNIA
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 172

wanilii - 1 łyżeczka) 1 szklanka migdałów (pominęłam) 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach (użyłam gruboziarnistej) masło do wysmarowania formy Kwadratową formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić masłem. Wyciśnięty i odcedzony sok z pomarańczy przelać do rondla z grubym dnem i wstawić na ogień do momentu aż się zagotuje. Ogień zmniejszyć i nadal gotować

KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 170

styczniu nasze kuchnie, Amber i moją, zamieniamy w domowe boulangerie i oddajemy się kuchennej magii. Zagniatamy, wyrabiamy i czekamy na naszą un peu de bonheur , odrobinę szczęścia. Rozpieszczamy podniebienia. Pieczemy na słodko. Dzielimy się od rana i przepędzamy złe myśli - a kysz! Częstujcie się!  Co najpierw? Kawa? Gimnastyka? Śniadanie? Najpierw cisza.  Moja ciszą, z którą budzę się pierwsza(...)wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie  wierzch brioszek posmarować jajkiem rozmieszanym z cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180  i piec przez 25-30 minut. Upieczone lekko przestudzić i posypać z wierzchu cukrem pudrem.  KANDYZOWANE POMARAŃCZE /najlepiej przygotować dzień wcześniej/ 4 pomarańcze 3 szklanki cukru 4 szklani wody Pomarańcze dokładnie umyć

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 171

naszymi fiołkowymi deserami.  SUFLET Z FIOŁKÓW na zimno /składniki na 6 porcji/  Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych

KUCHARNIA
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 182

smaku kilka plasterków suszonej szynki.  "Myję ręce i wycieram je w fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili się wszelkim nadmiarem. Zagłębiam się w tajniki gotowania i ta rola coraz bardziej(...)wierzchu paski szparagów - można dodać kawałki suszonej szynki. Pokruszyć bryndzę (lub inny ulubiony ser). Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury  ok. 220 stopni. Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż spody będą upieczone, a wierzch pizzy lekko się zrumieni. * cytuję kolejno Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" , Marlena de Blasi " Tysiąc dni w Toskanii" , Frances

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 134

taką magię uda nam się stworzyć w Siedlisku.  Można zrobić kopię obrazu, można zagrać w teatrze dwa razy prawie tak samo, można nawet robić dwa razy podobną pieczeń. Nigdy jednak nie spotkają się ci sami i tacy sami ludzie w tym samym miejscu, przy tych samych daniach i nigdy już żyłki światła nie będą tak samo biegać

KUCHARNIA
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 172

kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.  W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz polecam lekko przechylić formę i do podstawionego naczynka odlać nadmiar płynu - będzie idealny do polania tarty z wierzchu przed podaniem. W przeciwnym

KUCHARNIA
A to było tak... 137

znalazły swój język. Zaczęły rozmawiać, śmiać się i smucić, pytać i odpowiadać. I zaczęły to co dla nich najważniejsze - zamieniać swe myśli w potrawy, gotować przy wielkim kaflowym piecu i zasiadać do wielkiego, drewnianego stołu. Wkrótce dołączyły inne myśli, coraz bardziej odważne i coraz bardziej realne. Dziękuję Aniu za myśl, którą do mnie wysłałaś i za zaproszenie do Pracowni Manualnej(...)miejsce wyjątkowe, pełne pozytywnej energii i magii krążącej pośród garnków, kafli prawdziwego chlebowego pieca i okruchów strzepywanych z rąk niezwykłych Gości. Gotowanie w takim miejscu to dla mnie prawdziwy zaszczyt. Pracownia Manualna daje moim myślom przestrzeń i wolność, pozwala realizować plany i pomysły, które od dawna powstawały i te, o których istnieniu jeszcze do niedawna nie wiedziałam. Przy wielkim drewnianym

KUCHARNIA
Miłosne wspomnienia i szczypta kobiecości 197

takimi, z którymi po prostu chce się być i oczywiście gotować! Głodni?  A zatem podaję menu - polecam oczywiście wszystko, ale ciekawa jestem, którą potrawę Wy chcielibyście zamówić:) 1. Pieczony bakłażan z czosnkiem,  granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl(...)miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki z gorgonzolą, miodem i orzechami 7. Lody z kolorowym pieprzem (klik) 8. Trufle w hibiskusowym, różanym i truskawkowym pudrze (klik) 9. Czekoladowe serca W przygotowaniu tych wszystkich potraw oprócz dzielnych Uczestników, miały swój znaczący udział zaprzyjaźnione firmy partnerskie, które po raz kolejny zaufały moim kulinarnym pomysłom i wsparły nas zaopatrując w wiele doskonałych produktów

KUCHARNIA
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 205

lodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części - 2/3 rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia dosłownie

KUCHARNIA