rozsmarować na papierze do pieczenia cienką warstwą; aby ułatwić sobie to zadanie, polecam posmarować formę przed położeniem papieru tłuszczem, dzięki temu będzie on bardziej przylegał do blachy - piec około 30 minut, wystudzić po upieczeniu - z mleka odlać 2/3 szklanki, dodać mąki i dokładnie wymieszać - resztę mleka zagotować z cukrami, gdy zacznie się gotować, wlać mleko z mąką i ugotować
Smakołyki BerenikiJeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :) Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 żółtka 5 łyżek cukru(...)nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników, czy to na deser
Smakołyki Berenikiwydostała się na zewnątrz rogala - z trójkątów zwijając uformować rogaliki - orzechy posiekać drobno - rogaliki smarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec w około 180 stopniach przez 20 minut Moje rogaliki posypałam mieszanką orzechów ziemnych i nerkowców, ale można śmiało wykorzystać te, które lubimy najbardziej
Smakołyki Berenikirzadka) oraz pianę z białka ubitego ze szczyptą soli, dokładnie i delikatnie wymieszać - wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując mąką na dość cienki prostokąt, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem - masę nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować zostawiając 2cm na brzegach - zwijać ostrożnie, podwinąć końce pod spód, nakłuć z wierzchu widelcem - makowiec zawinąć w papier tak, żeby(...)struclą utworzyło się trochę wolnego miejsca, dzięki temu makowiec nie powinien się "rozlać" na boki - tak przygotowany pakunek ułożyć na blasze i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - piec w 180-190 stopniach przez około 50 min Mój makowiec udekorowałam białym lukrem i posypałam ziarenkami maku. Dzięki temu, że warstwa lukru jest cienka, nie podnosi on znacznie słodkości ciasta
Smakołyki Berenikiciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać na pół i sklejać rogi tworząc rożki - gotowe rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia - dekorować lukrem Mak to produkt, który jest jednym z głównych składników świątecznego stołu. Przygotowujemy z niego wszelkiego rodzaju makowce
Smakołyki Berenikijednak schładzać całość przez kilka godzin, gdyż uzyskamy wtedy bardziej zwartą konsystencję) - gdy całość zastygnie, udekorować deser cząstkami lub plasterkami pomarańczy oraz rozpuszczoną czekoladą (przez rożek z papieru do pieczenia) - deser podawać schłodzony Przy okazji tego dwukolorowego deseru chciałabym życzyć Wam wielu wspaniałych chwil w nadchodzącym 2014 roku; niech to będzie rok zmian na lepsze, rok bez problemów, który
Smakołyki Berenikibudyń grysikowy ostudzić, po tym czasie zdjąć zaschniętą warstwę z wierzchu - masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu grysikowego cały czas miksując - spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia (warto posmarować pierw blachę tłuszczem, dzięki temu papier się przylepi) - na spód wyłożyć część herbatników (mogą być ułożone w całości lub pokruszone drobniej, ja zazwyczaj kruszę je na dość
Smakołyki Berenikiwykonać pozostałe dwie chałki -gotowe chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia - chałki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w temperaturze około 180-190 stopni przez 30-35 minut do zrumienienia - upieczone chałki powinny wydawać głuchy odgłos, gdy stukamy w ich spód Takie chałki najlepiej smakują tuż po wyjęciu
Smakołyki Berenikidodać do niej zimne masło, posiekać - dodać sól, cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto - ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut - 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm (najlepiej robić to przez folię spożywczą, unikniemy wtedy podsypywania(...)ciasta mąką), przełożyć do tortownicy (razem z papierem), z reszty ciasta uformować wałek, wyłożyć go na ciasto, lekko spłaszczyć widelcem tak, by powstały ozdobne zagłębienia - ciasto nakłuć widelcem i piec w 180-190 stopniach przez 25 minut - upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia - pomarańczę i cytrynę wyszorować i sparzyć, całą pomarańczę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łącznie z jej białą
Smakołyki Berenikipodzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia - tak samo postąpić z następnymi pięcioma blatami - upieczone i ostudzone blaty miodowe położyć na sobie i zafoliować na jakiś czas
Smakołyki Berenikiwyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - biszkopt piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia - ostudzony biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić w połowie na dwa mniejsze prostokąty - miskę ustawić na stojącym
Smakołyki Berenikiprzesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić - masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie(...)obrotach - masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika - sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut) - po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu
Smakołyki Berenikistopni - chlebek posmarować wodą, wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, aż się zrumieni, a przy stukaniu w spód, będzie wydawał głuchy odgłos - gorący chlebek wyjąć z formy, studzić na kratce, kroić dopiero po ostygnięciu Chlebek ma widoczne w przekroju wiórki kokosowe, które nadają mu bardzo przyjemnego aromatu, zwłaszcza podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe oprócz wiórków kokosowych, można wzbogacić
Smakołyki Berenikicukrem, dodać wiórki kokosowe, sól i zimne masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce - schłodzonym ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić - temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni - twaróg zmiksować z przesianymi mąkami oraz cukrem, wbić(...)podpieczony spód, wyrównać - na dno piekarnika można wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą (para wodna sprzyja równemu wyrastaniu sernika i zapobiega jego pękaniu) - sernik wstawić do piekarnika i piec przez 55-65 minut w 160 stopniach - po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku - ostygnięty sernik wyjąć z formy i schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty Sernik kokosowy
Smakołyki Berenikitruskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się
Smakołyki Bereniki