pieczenia - 22046 przepisów (strona:754/1470)

Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 209

jabłek )  50 g cukru cynamon   Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej   100 g  cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu(...)podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto

Słodkości i nie tylko
Sernik z polewą kajmakową 224

spód zagniatamy. Wykładamy pokrytą formę papierem do pieczenia. Twaróg miksujemy z cukrem , jajkami, mąką i kremówką. Masę przelewamy do formy . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godz.  Polewa na sernik: puszka masy kajmakowej 4 łyżki kremówki zmielone orzechy do posypki Kajmak podgrzewamy i łączymy z kremówki. Tak połączoną polewę wylewamy na wystudzony sernik

Słodkości i nie tylko
Ptasie mleczko śmietankowo- czekoladowe 396

Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła. Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną

Słodkości i nie tylko
Ciasto kajmakowe 472

kakao. Mieszamy i zawijamy w folie spożywczą. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i jasne ciasto rozkładamy w foremce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 20 minut , aż ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne. Puszkę kajmaku rozgrzewamy

Słodkości i nie tylko
Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 209

nadzieniem piersu spinamy wykałaczkami o smarujemy olejem z zalewy, w której znajdowały się pomidory. Olejem z zalewy smarujemy również blachę do pieczenia. Układamy na blaszce piersi kurczka i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Ryż gotujemy na sypko , zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem możemy pokroic piersi kurczaka w plasterki ( wygląda bardzo efektownie ) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Bułeczki z budyniem 382

Dzisiaj propozycja dla przejedzonych truskawkowymi słodkościami ;) Bułeczki z budyniem piekłam po raz pierwszy , ale wyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :) żródlo : "Przyjaciółka" Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek 35 dag mąki 10 dag cukru 4 żółtka  150 ml mleka 2 dag drożdży 5 dag masła szczypta soli budyń śmietankowy(...)połóż odrobine ciasta i ugniec palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczke budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Schab z czosnkiem i ziołami na pomidorach 171

zachowało kształt. Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko olejem, na dno wsypujemy pomidory , układamy na nim schab. Kroimy olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C. Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyc swoje podniebienie pięknym smakiem soczystego i aromatycznego od bazylii schabu

Słodkości i nie tylko
Kruche ciasto ze śliwką 281

kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor. Tortownica : wymiary średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 1 godz Składniki: 1 kostka schłodzonego masła 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych migdałów 1 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu(...)oraz wysypanej bułka tarta tortownicy. Reszte ciasta rozwałkowac i pokroic w paski. Na spód ułożyc śliwki przekrojone na pół , przykryc paskami ciasta , aby powstała kratka. Wierzch posmarowac rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 C. Rada: Spód ciasta można zapiec przed położeniem śliwek , gdyż śliwki puszczają sok i może powstac zakalec

Słodkości i nie tylko
Pierniczki bożonarodzeniowe 204

dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki  1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego(...)gładkie ciasto, które jest dość rzadkie , ale takie ma być . Po odstaniu w lodówce ok. 24 godzin twardnieje i ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru) Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier klik) . Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty

Słodkości i nie tylko
Ciasto czekoladowe z jabłkami - salceson 406

bardzo proste ciasto - szybko i łatwo można sobie takie zrobić. Jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i czekoladowe czyli takie jakie najbardziej lubię. Piekłam je już wiele razy gdy nie chciało mi się piec nic innego, wymagającego więcej wysiłku. Już po kilku minutach wstawiamy blaszkę do pieca i niech się dzieje, niech rośnie, niech zapachem zapowiada jakie będzie pyszne :) ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Ciastka francuskie z czereśniami i Liebster Awards 230

spacer :) Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało na opakowaniu dopisek "light" i było dziwnie cienkie w stanie surowym. Przyznam, że po dwóch próbach więcej go nie kupię

Smaczna Pyza
Chleb zwyczajny, na zakwasie 152

Niedawno ktoś mi powiedział, że jeśli już zacznę piec własny chleb to wsiąknę w ten temat na dobre. Nie wiem czy już wsiąkłam, ale coś jest na rzeczy bo piekę przynajmniej raz w tygodniu i dbam o Stefanka. Zapach świeżego, własnoręcznie zrobionego chleba jest nie do opisania - kto piekł ten wie o czym mówię. To wciąga i uzależnia. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo - Chałka - wypiekanie na śniadanie 238

piekarni w prawie każdy sobotni poranek. Bardzo się spieszyłam wracając bo obiecałam Mamie, że nie będę skubać tylko zjemy ją razem na śniadanie. Dziś piekę je sama by wypełnić dom zapachem drożdżowego ciasta. Na dzisiejsze pieczenie namówiły mnie koleżanki blogerki piekąc swoje chałki w cyklu "Wypiekanie na śniadanie". Prowodyrką jest Małgosia i gdyby ktoś chciał dołączyć

Smaczna Pyza
Grill i grillowanie - gorący temat na czasie 212

Grillowanie to chyba nasz sport narodowy. Gdy tylko zrobi się ciepło ludziska dookoła rozstawiają mniejsze czy większe grille i pieką co się da. Prym wiodą oczywiście kiełbaski, zaraz za nimi karkówka i kaszanka. Coraz więcej jednak innych rzeczy pojawia się w menu. Ja nie jestem wielką miłośniczką grillowania. Może z racji tego, że nie posiadam ogródka a grillowanie na małym(...)klimat i nie wyobrażam sobie smrodzenia sąsiadom - gdyby mnie tak ktoś robił to bym się wściekła. Znajomi jakoś też mało grillowi więc bardzo rzadko umawiamy się na wspólne pieczenie. Ale nawet bez węgla czy brykietów można sobie coś ugrillować na specjalnej patelni albo grillu elektrycznym w domu i chociaż to już nie to samo to zawsze jakiś pomysł. Poza

Smaczna Pyza