Chleb zwyczajny, na zakwasie

Chleb zwyczajny, na zakwasie

Chleb zwyczajny, na zakwasie

Niedawno ktoś mi powiedział, że jeśli już zacznę piec własny chleb to wsiąknę w ten temat na dobre. Nie wiem czy już wsiąkłam, ale coś jest na rzeczy bo piekę przynajmniej raz w tygodniu i dbam o Stefanka. Zapach świeżego, własnoręcznie zrobionego chleba jest nie do opisania - kto piekł ten wie o czym mówię. To wciąga i uzależnia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pieczenie, chleb, chleb na zakwasie

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Paulinqa, 13 listopada 2013 10:56:06

mój Luk robi na zakwasie chleb i odkąd zaczął go piec, a piecze już tak ze 3 lata, nie smakuje mi żaden inny chleb kupny... a zakwas hodujesz sama? nasz ma już prawie 3 lata i Luk jest z niego mega dumny ;) wpadł na pomysł jak wyczytał coś o jakimś piekarzu który swój zakwas hodował od 30 lat ;) nie pamiętam składników jakie Luk dodaje, wiem że bardzo proste wykonanie, ale mega fizyczne ugniatanie, dlatego ja się tam nie pcham. Inaczej pieczemy, bo on nagrzewa kamień do pizzy w piekarniku na maksa, po czym ugnieciony i wyrosniety chleb trzyma w misce okrągłej i z tej miski go tak jak babkę na ten nagrzany kamień wyrzuca, przez co wychodzi mu idealnie okrągły bochenek, który nacina jeszcze na krzyż tak żeby był bardziej chrupki na górze. nie próbowaliśmy z nasionkami czy pestkami, ale zapewne pyszny więc warto spróbować. jedno jest pewne, chleb na zakwasie jest najlepszy na świecie ;) pozdrawiam, Paula

Iza Kulińska, 13 listopada 2013 11:43:34

ja jestem nowicjuszem w temacie, ale zakwas teraz hoduję sama - zaczątek dostałam od koleżanki, która ma go już długi czas. Ja na razie piekę w formach bo jeszcze nie jestem pewna czy mam wyczucie konsystencji ciasta chlebowego, ale przyjdzie czas także na koszyk i kamień. Pozdrowienia dl Ciebie i Luka (Luki?) !

Katka. O, 13 listopada 2013 14:32:49

No kochana ,wpadłaś jak śliwka w kompot :) Bochny aż ślinka cieknie.Ja piekę 2-3 razy nie kupuję nawet tych z "piekarni z tradycjami bo nam nie smakują zresztą jak te rogale marcińskie .Żeby powiedzieć że są pyszne trzeba upiec samemu.A piekłam wg przepisu od Ciebie :)

Iza Kulińska, 13 listopada 2013 15:42:26

u nas można kupić różne rodzaje pysznego chleba, ale co upieczesz sama to jednak co innego :) a rogale.... cóż.... nigdy więcej nie kupię ich bo domowe dużo lepsze !

Margarytka, 13 listopada 2013 21:50:23

A nie mówiłam? Pieczenie chleba uzależnia :-) I cieszę się, że dałaś się w to wciągnąć... mówiłam, że jak się piecze samemu to od razu spożycie chleba wzrasta? Mówiłam... bo nie można się oprzeć pachnącemu bochenkowi.I powiem Ci, że ja te najzwyklejsze chleby lubię najbardziej.

Iza Kulińska, 13 listopada 2013 22:21:43

mówiłaś, mówiłaś a ja się śmiałam :) i najważniejsze, że wszyscy zadowoleni - ja bo sobie popiekę, mąż bo lubi świeży chleb a wczoraj Młody nawet na wynos dostał bo specjalnie upiekłam dwa bochenki :) podoba mi się to !

Anonymous, 15 listopada 2013 17:22:24

witam ,a mogę prosić o przepis na zakwas

Iza Kulińska, 16 listopada 2013 14:22:44

ja sama jeszcze zakwasu nie robiłam chociaż to ponoć wcale nie trudne tylko nieco czasochłonne bo taki dobry do pieczenia chleba powinno się hodować chyba przynajmniej miesiąc. Mniej koleżanki poradziły poprosić kogoś kto już taki zakwas sprawdzony ma o kilka łyżeczek do rozmnożenia i tak właśnie zrobiłam. Teraz hoduję sobie go dalej i dzielę się z innymi.

Anonymous, 1 lutego 2014 23:49:07

Witam, czy mąka pełnoziarnista użyta do zaczynu to mąka razowa typ 2000?

Iza Kulińska, 2 lutego 2014 10:23:03

tak, żytnia pełnoziarnista typ 2000 a pszenna też pełnoziarnista, ale na opakowaniu nie było numerka

Anonymous, 28 lutego 2014 15:17:13

..dzisiaj piekę... OMG...oby wyszły. Będę wychwalać Cię Smaczna Pyzo pod niebiosa :D ... nic tak mnie nie uczy cierpliwości jak robienie chlebka

Edyta_ K, 26 kwietnia 2014 01:25:18

Chleb godny polecenia.Ja już go wypróbowałam i dalej przepis przekazałam.Dziękuję i pozdrawiam :-)