byłam mała zawsze kręciłam nosem, gdy słyszałam, że mama piecze sernika. A teraz, sama piekę go co najmniej raz w miesiącu:):) Na blogu jest już jeden przepis na sernik z dynią , jednak ten jest zupełnie inny. Przede wszystkim ma kakaowy spód, a do masy serowej zamiast cukru dodałam słodzone mleko skondensowane. Do tego oczywiście odrobina puree z dyni i nutka(...)żółtka oraz zmiksowane puree z dyni. Zmiksować. Wlać mleko skondensowane oraz śmietanę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz nasiona wanilii. Całość dokładnie zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Piec 15minut w temp. 170st, następnie 80minut w temp. 120st. Pozostawić sernik na 10minut w wyłączonym piekarniku. Ostudzić i polać mleczną czekoladą stopioną z kilkoma łyżkami śmietany
Z miłości do słodkościciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie rozwałkować, podsypując blat mąką, foremkami wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 min w temp. 190st. Odstawić na 5 min następnie oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościKolejny tradycyjny przepis, który za pewne każdy zna. Jednak ciasto jest tak pyszne, że musiałam je dodać;):) Delikatne ptysiowe ciasto przełożone kremem maślano - waniliowym... Mama zawsze musiała piec od razu dwie blaszki, bo ciasto jest tak "lekkie", że gdy przysiadła się cała rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy(...)jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g masła, 2 budynie waniliowe (po 40g każdy), 1/2 l mleka, szklanka cukru pudru, laska wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym
Z miłości do słodkościzagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 3 łyżki śmietany 30%, posypki. Czekoladę stopić na parze ze śmietanką. Lekko przestudzić, polewą
Z miłości do słodkościwróżbą. Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temp. 180st. Smacznego
Z miłości do słodkości. Wstawić na całą noc do lodówki. Glazura: łyżka miodu, 2 łyżki wody, mak (użyłam BackMit). Miód rozpuścić w wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem. Piec około 15minut w temp. 200st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościCałość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną. Piec około 13-15minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować oraz dowolnie udekorować
Z miłości do słodkościwiele innych okazji... Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 130g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym), łyżeczka kakao, krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać(...)sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy. Piec około 20min w temp. 190st. Ciasteczka ostudzić, wyjąć z foremek i za pomocą szprycy nadziać kremem czekoladowym. Można je także dowolnie polukrować i udekorować
Z miłości do słodkościOprócz orzeszków piekę na Święta także grzybki. Są one bardzo czasochłonne i wymagają dużo cierpliwości, jednak zawsze się skuszę i piekę je na Święta:) I tak jak grzybkami, obdarowuję nimi najbliższych. Grzybki są piękną ozdobą świątecznego stołu i smakują naprawdę przepysznie... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny, szklanka śmietany 18%, 1 białko, 2 łyżki maku (użyłam BackMit(...)odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek, 2 duże budynie waniliowe, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkościbiałka ubić na rzadką, lejącą się pianę. Ciasteczka z dziurką maczać w pianie, następnie w posiekanych, wymieszanych orzeszkach. Wszystkie ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temp. 220st. Ostudzić. Pełne ciasteczka smarować marmoladą, sklejać ciasteczkiem z oczkiem
Z miłości do słodkościzwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi do środka, tworząc kształt rogali. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. Piec około 18-20 minut w temp. 180st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościjednakowe wałeczki. Splatać je w warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 30-40minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościkażdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut. Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem
Z miłości do słodkościminut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj
Z miłości do słodkościkulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by podwoiło swoją objętość. Następnie podzielić na pół i rozwałkować każdą część na kształt koła. Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia pizzy. Farsz: 100g kiełbasy krakowskiej (użyłam Nove z linii Natura), 2 pomidory, 2 czerwone cebule, 4 łyżki pesto z pomidorów, 2 łyżeczki przyprawy(...)pizzy do pizzy sycylijskiej (użyłam Kamis), 200g żółtego sera. Ciasto posmarować pomidorowym pesto, ułożyć plasterki kiełbasy, pomidorów oraz cebuli. Posypać przyprawą do pizzy oraz startym serem. Piec około 20-25 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkości