Truskawkowy zawrót głowy trwa ... Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/4 kostki smalcu 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek ew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić. Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę. Wsypać cukier i proszek, wymieszać. Dodać żółtka(...)nadal ubijając i kolejno dodawać wszystkie składniki. Ponad to : Truskawki - ok 1 kg Na wystudzony spód ułożyć warstwę truskawek . Na owoce rozsmarować ubitą pianę Na wierzch nakruszyć pozostałe ciasto. Piec ok 35 min w 190'C Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaJesli ktoś lubi połączenie smakowe czekolady i mięty musi się na nie skusić. Składniki : 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady , pokruszonej na drobne kawałki ok 15 listków(...)świeżej mięty , pokrojonej drobno 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Suche i mokre składniki wymieszać oddzielnie , po czym szybko połączyć . Nakładać do foremek do ok 3/4 wysokości. Piec ok 20 min w 180'C Smacznego :) Inspirację zaczerpnęłam z tej strony Polecam
Malinowa Kawiarenkacierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem. Składniki : Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto nie będzie chciało sie skleić ) Warstwa owocowa : ok pół kg owoców ( równie dobrze sprawdzi się tutaj agrest(...)Owoce wymieszać z cukrem i mąką , wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno , dosypywać wolno cukier , cały czas ubijając. dodać sok i mąkę , delikatnie wymieszać. Wyłożyć na owoce. Piec ok 20-25 min w 200'C Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaSkładniki : 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła 3,5 szklanki mąki Opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 jako 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła śliwkowe Wykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić na ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce(...)wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), Zlepiać po dwa , dając w środek powidła , formować w kulki . Piec ok 10 min w 180'C Wystudzone pierniczki maczać w roztopionej czekoladzie . Chociaż w wersji bez czekolady są równie pyszne Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkadość zbite . Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący. Składniki : dwie tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 50 g zmielonych orzechów (włoskie ,laskowe lub migdały ) 2 łyżki miodu 1/3 szklanki oleju 25 dkg utartych na drobnej tarce i odciśniętych buraków ( u mnie jeden duży) 3 łyżki(...)szklanki kawy espresso Wykonanie : Czekoladę rozpuścić z miodem , połączyć z kawą i kakao. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki , olej i masę czekoladową . Wymieszać , masa jest dość rzadka . Piec w 170'C ok 80 min . wystudzić i polać obficie polewą czekoladową : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki masła. Wszystko rozpuścić , doprowadzić do wrzenia
Malinowa Kawiarenkałatwe i szybkie do przygotowania. Składniki : 2,5 szklanki płatków owsianych półtorej szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 łyżki miodu 1lyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 10 dkg masła 3 jajka szklanka dowolnych posiekanych dodatków bakali, orzechów, czekolady , ziaren.... (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada Wykonanie : Wszystkie suche składniki(...)jajka , rozpuszczone masło i zagnieść . Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie się zlepiać. Uformować kulki wielkości malej mandarynki . Układac na blaszce i rozpłaszczyć. Piec ok 10 min w 170'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkałóżka by dzwonić do Mamy :). A jeszcze wcześniej w osłupienie wprawiła mnie moja własna Rodzicielka kiedy sondowana na okoliczność słodkości na Dzień Matki ( co by tu kupić bo piec to wiadomo , że nie będę )- radośnie stwierdziła , że z ciast to Ona by zjadła pieczony boczek ! . I zrobiła bym jej frajdę jak bym upiekła taki do chleba(...)robić - piekę . Jak upiekę i ostygnie to pokarzę ten boczek zamiast tortu :) W każdym razie nadal zdziwiona zawiłościami życia - życzę wszystkim Mamom wszystkiego najlepszego i by też się czasem dziwiły bo to fajne uczucie. Boczek gotowy- mięciutki, ostuszony-mozna podjadać( przepis będzie jutro
Buniabaje w kuchniOstrzejsza wersja żeberek z zupy - panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku , sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek(...)mięso do smażenia . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem. * Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle zrobiłam by połowa została na potem- będzie już gotowa
Buniabaje w kuchniszkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym czasie sprawdzać
Buniabaje w kuchnijadane zawsze w takiej samej postaci. Połączenie ziemniaków z selerem nadaje puree lekko orzechowego smaku selera , a dodanie kawałka jabłka powoduje ze staje sie ono doskonałym uzupełnieniem potraw z pieczonej wieprzowiny. Czas : 30 minut Składniki : ¼ selera(...)dodatkiem masła i śmietanki . Postawić garnek na małym gazie i mieszając ogrzewać by lekko odparowało. Natkę umyć - osuszyć i pokroić ( same listki). Wymieszać natkę z puree. Podawać do pieczonej wieprzowiny ( do innych dań też można ale mnie najbardziej sprawdza sie w tym zestawieniu). * Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa
Buniabaje w kuchniCiąg dalszy eksperymentów z pieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Próbuję odtworzyć smaki takimi jakimi były w dawnych wiekach. Dziś przerabiam przepis na żeberka ,, z kurnej chaty(...)okresu mniej więcej wczesnego średniowiecza ). Używam produktów i przypraw , które wydaje mi się , że były wtedy w zasięgu gotującego. Co prawda przypuszczam , że wtedy mięsiwa były raczej pieczone jako rąbanka bez dzielenia na konkretne rodzaje tuszy - ale dziś jest to po prostu logiczniejsze. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniChętnie robię wszelkiego rodzaju frytki ( nie tylko z ziemniaków ) we frytownicy ActiFry. Mogę w niej piec warzywa w zasadzie bez tłuszczu ( potrzeba tylko odrobinę oleju by skropić to co się piecze).Dodatkowo aromatyzuję to co piekę ziołami lub innymi przyprawami. Podaję albo jako samodzielne danie lub dodatek do II Dania. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitrzeba mięsa wiele pilnować. Mięso jest miękkie i soczyste .Dodatkowo mamy pyszny sos . W zasadzie nie wiem czy powinnam pisać o pieczeniu czy raczej o duszeniu mięsa .Piekę ( duszę ) zawsze większy kawałek po to by mieć część na gorąco na obiad , a reszta zostaje do podawania na zimno. Zależnie od fantazji zmieniam dodatki , ale z gruszkami nadzianymi żurawiną
Buniabaje w kuchnireguły pasztet piekłam. Tyle , że ostatnio staje się to po prostu nie racjonalne .Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie pieczenie 30 dag pasztetu ( a tyle było by mi potrzebne). Mrozić pasztetu nie lubię ( to znaczy mroziłam -ale to był pasztet mało dietetyczny - takiemu przemrożenie nie szkodziło ). No i tak już się porobiło, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pasztet. Obierałam
Buniabaje w kuchnibierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Do tej pory jabłka z kaszanką piekłam w piekarniku .Ostatnio po prostu szkoda mi trzymać włączony piekarnik dla 2 jabłek. Wymyśliłam sobie , że kaszankę podsmażę z cebulką na patelni, włożę w wydrążone jabłka i ugotuję na parze
Buniabaje w kuchni