( u mnie 23 cm) smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Na natłuszczoną formę wykładamy masę - górną powierzchnię wyrównujemy za pomocą łyżki lub szpatułki. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika, a w miseczce rozkłócamy jajo z 1 łyżką śmietany lub jogurtu. Mieszaniną smarujemy górną powierzchnię ciasta, którą to również oprószamy świeżo zmielonym pieprzem
Symfonia Smakówrozgrzewający cynamon:) Przy ich wykonaniu bardzo chętnie pomaga mi mój synek:) Właściwie do mnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem jest pieczenie ciasteczek w małych silikonowych foremkach. Składniki: 40g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g masła, 80g cukru pudru, 130g płatków owsianych, 60g orzechów włoskich, 40g żurawiny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)dokładnie posiekać i zagnieść. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe kawałki ciastka i wylepiać nimi malutkie formy silikonowe do ciasteczek. Piec ok. 20min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować 100g stopionej czekolady
Z miłości do słodkościJuż jakiś czas temu przekonałam się, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a daje tyle radości i satysfakcji, że zrobiło się je samodzielnie;) Kilka przepisów już Wam podałam, dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim domowo(...)wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Delikatnie skropić letnią wodą i odstawić jeszcze na 20minut. Ponownie skropić wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp
Z miłości do słodkościszczególne okazje i na pewno zauroczy Waszych gości... Inspiracja Ciasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem(...)Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy blaty. Masa wiśniowa: 700g wiśni świeżych lub z kompotu, 150ml kompotu z wiśni, 50ml nalewki
Z miłości do słodkościrozwałkować, by ser się przykleił do ciasta. Ostrym nożem ciąć cienkie ok. 0,5cm paseczki. Delikatnie skręcać je w serpentynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić
Z miłości do słodkościsłonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić. Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st
Z miłości do słodkościciasta, spłaszczać w dłoni tworząc małe placuszki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placuszka nałożyć farsz z cebuli. Brzegi cebularzy posmarować odłożonym rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić
Z miłości do słodkościciepłe miejsce. Następnie ponownie zagnieść ciasto, uformować około 15 podłużnych, małych paluchów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać na ukos w trzech miejscach. Piec ok. 20minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościnasiona wanilii. Zmiksować przy pomocy blendera. Masa czekoladowa: 5 0g gorzkiej czekolady, 150g mlecznej czekolady, 2/3 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek masła, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Ostudzić. Następnie wbić jajka, dodać nasiona wanilii. Wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać(...)solą i proszkiem, dodać do masy, wymieszać. Na blaszkę o wym. 23x24cm wyłożyć masę czekoladową, następnie łyżką kłaść kleksy masy orzechowej. Wymieszać końcówką noża tworząc esy-floresy. Piec ok. 40 min w temp. 165st
Z miłości do słodkościkruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można je polukrować i udekorować
Z miłości do słodkościposiekane masło. Całość posiekać, dodać drobno posiekane czekolady. Zagnieść ciasto. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Piec ok. 12minut w temp. 190st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościmieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku ciasteczek robić wgłębienie, tworząc nóżkę pieczarek. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościWyrobić. Uformować kulę, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12-14 szt.), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne pół godz. Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy. Nadzienie: 400 g malin(...)łyżkami cukru pudru oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po czubatej łyżce malin. Posypać cukrem pudrem. Brzegi bułeczek posmarować rozkłóconym białkiem. Piec ok. 25 min w temp. 190st
Z miłości do słodkościpaski o 2cm szerokości. Z parówek zdjąć osłonki. Każdą parówkę ściśle owinąć paskiem ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min w temp. 220st. Od razu podawać. Smacznego
Z miłości do słodkościzimnego ciasta dodawać kolejno jajka. Zmiksować na idealnie gładką masę. Ciasto przełożyć do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać wąskie krótkie paski. Piec około 20minut w temp. 180-200st. Jeszcze ciepłe posmarować białkiem i od razu posypać cukrem
Z miłości do słodkości