Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej - pół szklanki cukru trzcinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - mleko (500ml do budyniu + pół szklanki do muffinek) - 3 łyżki oleju - 1 jajko - budyń śmietankowy Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej zrobić go samemu(...)ciasta, na to łyżkę budyniu i znowu ciasto, tak żeby foremki były zakryte do ok 2/3 wysokości, gdyż ciasto nieco urośnie. Ja na koniec użyłam jeszcze posypki czekoladowej. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni
Zgrabne Gotowaniewłożyć do naczynia żaroodpornego. Z podanych składników zrobić sos beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku. Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około(...)Podawać z pieczonymi ziemniaczkami
Zgrabne Gotowanieprzy tym bardzo słodkie. A przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki na 12 muffinek: - pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej - pół szklanki płatków owsianych górskich - łyżeczka proszku do pieczenia - 2/3 szklanki cukru trzcinowego - 1 jajko - pół szklanki maślanki naturalnej - 2 łyżki oleju - kilka truskawek - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki pokroić(...)kostkę. Do miski wrzucić suche składniki, wymieszać i dodać do nich składniki mokre, truskawki i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką (nie używać miksera). Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut
Zgrabne GotowanieKURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: - 300 gram piersi z kurczaka - 200 gram pieczarek - 1 cebula - 1 papryka - pół puszki kukurydzy - sól, pieprz, przyprawa(...)włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, żeby zmieściło się do formy. Nakłuć widelcem, żeby nie urosło i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nasz spód i odstawić do wystygnięcia. Następnie przygotować farsz. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie
Zgrabne Gotowaniemieszamy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy płatki owsiane, otręby oraz posiekaną czekoladę i żurawinę. Wszystko mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki układamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 min. Podawać po wystygnięciu, najlepiej z herbatą
Zgrabne Gotowaniepaski, tak żeby na każdym można było położyć farsz i zawinąć w rulon. Gotowe "rulony" pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika powinny sobie poleżeć jeszcze przez około(...)minut. Z wierzchu paszteciki można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. czarnuszką, czarnym sezamem lub makiem, dla ozdoby. Ja niestety nie miałam czym posypać, więc ominęłam ten etap. Paszteciki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Powinny być zarumienione. Podawać oczywiście z barszczem czerwonym
Zgrabne Gotowaniemąką, ułożyć ciasto i rozwałkować na placek o grubości 3-4mm (najlepiej to robić partiami). Z ciasta wykrawać serduszka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 13 minut. Lukier: Białko, cukier puder oraz sok z cytryny zmiksować ze sobą na gładką masę. Powinna być dość gęsta. Masę przełożyć do rękawa
Zgrabne Gotowanieoraz serem. Ciasto zwinąć w dość ciasną roladkę tak, żeby wszystkie końce były ze sobą zlepione. Pokroić w niezbyt szerokie paseczki. Rollsy ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 min. Podawać z sosem czosnkowym - smacznego
Zgrabne Gotowanieprzygotowanie zajmuje zaledwie parę minut. WYTRAWNE MUFFINY Z FETĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI (składniki na 12 babeczek) Składniki suche: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka soli Składniki mokre: - 2 jajka - szklanka mleka - 50 ml oleju Dodatki: - 100 gram sera typu feta - 10 oliwek - 5 suszonych pomidorów - łyżeczka suszonego oregano Ser pokroić w kostkę, oliwki(...)mokre do suchych, delikatnie wymieszać po czym dołożyć dodatki. Wymieszać do połączenia się składników, starając się jak najbardziej ograniczyć czas mieszania. Ciasto nałożyć do foremek do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 min. Smacznego
Zgrabne Gotowaniezanurzona w wodzie. Z podanych składników ugnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Odstawić do wystygnięcia. Na ciasto wylać ostudzoną masę kajmakową. Po chwili powinna zrobić się gęsta
Zgrabne Gotowanieczęści, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. SMACZNEGO
Blondynka Gotujeskładników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy na kolor i sprawdzamy wykałaczką . KREM: 250 ml śmietany kremówki 36 % ( schłodzonej min.dobę) 250 ml serka maskarpone 1/4 szkl
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 185 ml maślanki 2 łyżki startej skórki cytrynowej 1 łyżka soku(...)cytryny 2 jajka 110 g stopionego masła Suche składniki wymieszać w misce, osobno wymieszać mokre, zwykłą trzepaczką. Następnie mokre wlać do suchych. Napełniać foremki do max. 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni, 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. UWAGI: Zawsze wychodzą. Czasami daję pokrojona w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę. Pyszne jak na koniec
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 100 g masła (rozpuszczonego, wystudzonego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 pomidor niewielki (bez skórki) ok. 80 g sera feta Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystkie składniki(...)jednej miski (oprócz pomidora i fety) i mieszam łyżką. Na końcu dodajemy pomidora i ser. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Polecam sprawdzić patyczkiem czy są już suche i upieczone. SMACZNEGO
Blondynka Gotujejuż nie to! Jednak przepis warty do przetestowania! Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki 90 ml oleju 1 łyżeczka(...)być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jak wymieszamy dokładnie na gładką masę, będą ciężkie i twarde. Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Mi wychodzi około 21 muffinek. SMACZNEGO
Blondynka Gotuje