pieczenia - 22046 przepisów (strona:748/1470)

BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 236

minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy małe kulki (rękoma zwilżonymi w oliwie zagniatamy pod spód), które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę nacinamy tępą stroną noża i smarujemy roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem(...)oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Ja smaruję je jeszcze delikatnie wodą, by ziarna mocniej się trzymały. Odstawiamy na ok.20 minut aż podrosną . Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy ok.20 minut na programie góra-dół. Jeżeli chcemy by bułki były bardziej rumiane można je dopiec jeszcze 2-3 minuty na termoobiegu, w tej samej temperaturze. Smacznego

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI OWSIANE- PYSZNE I PUSZYSTE 210

blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Do drugiego dnia przechowuję pieczywo w takich torebeczkach. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 228

wodzie.Wyrównane ciasto chlebowe posypujemy naszymi ulubionymi ziarnami, skrapiamy wodą (by ziarna nie odpadły nam podczas pieczenia) i  odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30 minut. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku, ok.35 minut, program góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu chlebek odstawić w formie na ok.10 minut, a następnie okroić go nożem i wyjąć

Smaczne Zdrowe
CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 403

zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco(...)ksylitolu zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem trzcinowym. Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu). Smacznego

Smaczne Zdrowe
BISZKOPTY WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 328

mąki i delikatnie zamieszać (ja mieszam nadal mikserem, na niższych obrotach). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką kleksiki ciasta. Mnie wyszły niepełne 2 blaszki z piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ok.15 minut, do lekkiego zarumienienia (na termoobiegu). Od razu po upieczeniu są miękkie ale już po kilku minutach można je spokojnie zdjąć z blaszki

Smaczne Zdrowe
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 257

Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić z drugą struclą.  Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 25-30 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Cannelloni z porem i brokułem 320

farszem - używam mini łyżeczki .  Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty. Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie" wg. Pana Męża

Grunt to przepis!
Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki 176

sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomoca foremki o kształcie jajka wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Pieczemy ciasteczka wielkanocne w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dekorujemy każde ciasteczko lukrem i ozdabiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosanki 513

masa wystygnie mieszamy ją z ubitymi na sztywno białkami ze szczyptą soli. Gotową masę wykładamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem tworząc z nich kształt kulki i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze

cookpl
Knekkebrød - chleb norweski 209

dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą odstawić na około 30 minut. Następnie masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Z masy uformować 9 okrągłych cienkich placków. Piec około 40 minut w temp. 150st. Ostudzić. Wraz ze mną w akcji brali udział: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka,weka i kajzerka Healthy Craving Konwalie

Z miłości do słodkości
Grzybki i wołowina 198

mniejsze części - dowolnie. Grzyby namoczyć, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Mięso wraz z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ponad dwie godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem. Będzie bardziej soczyste i aromatyczne

Sajkofanka smaku
Sernik 223

kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód:  100g masła 200g kruchych ciasteczek  Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C.   Na masę serową:  2 kg twarogu sernikowego mielonego  14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny(...)Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy. Na koniec dorzucamy sparzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Sajkofanka smaku
Schab z morelami 172

czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił.   Buraki gotujemy w wodzie: umyte i w łupinach. Gdy będą miękkie studzimy, po czym obieramy i blenudjemy

Sajkofanka smaku
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi 308

tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i cukinię łączymy, po czym wbijamy jajo i białka, dodajemy mąkę, przyprawiamy.     Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym. Odkładamy

Sajkofanka smaku
Zapiekanka 420

marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy utartym serem i chwilę zapiekamy. Zajadamy na samo lub z ulubionymi sosami - u mnie ukochany czosnkowy :) Smacznego

Sajkofanka smaku