pieczenia - 22046 przepisów (strona:740/1470)

Seromak. Seromakowiec bez spodu. 6984

skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami. Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić. Masa serowa: Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem). Następnie dodać(...)pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut. Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić seromak

Ze smakiem i z pasją
Muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną 182

muffinek: suche: 100 g mąki orkiszowej typ 700 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżki kakao 80 g cukru lub ksylitolu 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody mokre: 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki 100 ml oleju rzepakowego 1 jajko dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców(...)foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut. Po ostudzeniu ubić kremówkę i udekorować nią babeczki. Czubek ozdobić owocami. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru 232

mąki bezglutenowej (w wersji glutenowej może być oczywiście mąka pszenna, orkiszowa, żytnia itd.) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić ją w wodzie na 12-15 godzin. Na drugi dzień ugotować do miękkości (przez ok 40 minut). Po ugotowaniu(...)odlać wodę i po ostudzeniu dokładnie rozdrobnić, np. zmiksować w blenderze. Do zmiksowanej ciecierzycy dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszać/zmiksować. Masę przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku  (góra-dół)  przez ok 45 minut. Studzić na kratce, kroić po wystudzeniu

Ze smakiem i z pasją
Sernik kokosowy z polewą krówkową 171

Przygotowanie: SPÓD: Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka i kakao zmiksować w blenderze. Do zmiksowanych ciastek wlać masło i ponownie zmiksować lub wymieszać rękami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie równomiernie zmiksowanymi ciastkami mocno dociskając palcami. MASA: Białka oddzielić od żółtek. Sery, żółtka, cukier i mleczko kokosowe zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną(...)wiórki kokosowe, ponownie przez chwilę zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Białka delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Masę wylać na spód z ciastek i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 min, aż sernik się zarumieni. Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku. POLEWA: Krówki  roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej cały czas mieszając

Ze smakiem i z pasją
Muffiny z truskawkami 253

zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie?  Składniki na 15 muffinek:  1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  3/4 łyżeczki sody  1/2 szklanki cukru   2 jajka M/L 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru 1/2 szklanki oleju 15 średniej wielkości truskawek  płatki migdałów(...)misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem.  Wierzch posypać płatkami migdałów.  Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika

Ze smakiem i z pasją
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 538

minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować z ciasta kulki i wałkować na grubość 0,5 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić(...)wyrośnięcia. Następnie spodem szklanki zrobić wgłębienia w każdej bułce i nałożyć budyń i truskawki. Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i posypać nią bułki. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut aż bułki się zarumienią

Ze smakiem i z pasją
RUGELACH, CZYLI TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ 304

nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i nutellę. Składniki wskazywały, że będę piec tradycyjne żydowskie rogaliki, czyli rugelach. Muszę przyznać, że rogaliki zrobiłam bardzo szybko i obyło się bez większych stresów :). Polecam je osobom, które dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem. Domownikom rugelach tak smakuje, że musiałam kilka rogali schować, aby mieć jak zrobić zdjęcia ;). Dodam

Przepisy Aleksandry
ZWYKŁE BUŁKI NA DROŻDŻACH 137

poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły". Pycha :). Bułki smakują najlepiej w dniu pieczenia. Dzisiaj też nie były złe, ale jutro już będzie trzeba je podpiec. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
CIASTKA ZE SKWARKAMI 232

Facebooku  (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).  Składniki: pół kg mąki (na wszelki wypadek przygotuj odrobinę więcej) 25 dkg jasnych skwarek (zmielonych) 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej albo cukier waniliowy szklanka cukru pudru 3/4 szklanki kwaśnej śmietany bądź 1/3 kostki masła otarta skórka z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Wykonanie: 1. Połącz ze sobą wszystkie(...)lodówki na 1 godzinę. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 4. Dużą blachę natłuść i posyp niewielką ilością mąki. 5. Wykrawaj ciastka i ułóż je na blaszce. 6. Piecz około 20 minut - ciastka mają być złotawe. 7. Ciastka przechowuj w szczelnym pojemniku

Przepisy Aleksandry
KORZENNY TORT JABŁKOWO-ORZECHOWY 188

drugiego pomysłu ucieszą się dzieci. Białe torty pozwalają na dużą kreatywność. Zdaje się, że nigdy wcześniej nie przygotowałam wypieku, z produktu zastępującego masło. Na prośbę producenta kostki do pieczenia Kasia spróbowałam i w końcu nie musiałam się bać, że zwarzy mi się masło po dodaniu do niego jajek. Dzięki dodaniu jabłek i śmietany(...)ciasto jest bardzo wilgotne. Jest to tort ciężki, słodki i bardzo zimowy. Jak dla mnie idealny na Boże Narodzenie. W pracy moje żarłoki go pochłonęły. Ważna adnotacja - moje ciasto piekłam z połowy porcji. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
BEZGLUTENOWY BISZKOPT Z JOGURTOWĄ PIANKĄ I TRUSKAWKAMI 318

upieczony na mące pszennej, ale w smaku jest jak najbardziej OK. Nie zawiedziecie się :). Osoby, którym nie przeszkadza w diecie gluten, mogą użyć mąki pszennej i tradycyjnego proszku do pieczenia. Prawdopodobnie wiele osób nie wie, że przez kilka(...)miałam w domu piekarnika (w pewnym momencie odmówił posłuszeństwa). Nagle okazało się, że ciężko było mi przygotować coś na obiad czy deser. Sytuacja jest już opanowana, piekarnik piecze, a ja znów mogę kontynuować swoją pasję. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku

Przepisy Aleksandry
Rolada czekoladowa z truskawkami 359

tego, co powinny. Tak też było z tą roladą. Pokazywałam ją już na blogu dokładnie 5 lat temu . Zajrzyjcie w ramach rozweselania. Tym razem w przepisie pominęłam proszek do pieczenia. Przepis pochodzi z "Kobieta i Życie" chyba sprzed 5 lat. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego (domowego) ok 100 g + 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)waniliowym. Nie przerywać ubijania i dodawać po jednym żółtku. Następnie przesiać na ubite jajka mąki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt ostrożnie przełożyć na obsypaną cukrem waniliowym lub pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć. Pozostawić zwinięty do ostygnięcia na kratce. Żelatynę zalać niewielką

Sto kolorów kuchni
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 593

będzie się roztapiać na cieście i pozostanie w formie grudek . Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar. Całość posypać kruszonką. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.50 min. I jeszcze kilka słów czystej teorii obchodzenia się z ciastem drożdżowym :) DROŻDŻOWE ABC Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - zimne wydłużają znacznie czas rośnięcia ciasta; jako(...)należy odgazować - uderzyć w nie kilka razy pięścią i potem krótko jeszcze wyrobić; pozbywa się w ten sposób intensywnego smaku i zapachu drożdży.   Aby ciasto nie opadło podczas pieczenia, należy pilnować czasu rośnięcia - jeśli ciasto przerośnie i drożdże się "przepracują" to będzie za lekkie i za wysokie ,wtedy duże prawdopodobieństwo efektu purchawki po upieczeniu.   Po upieczeniu

Grunt to przepis!
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 225

prostokąt pokrywający standardową blaszkę znajdującą się w standardowym piekarniku.) Ciasto smarujemy sosem, a następnie posypujemy żółtym serem. Na wierzch układamy cebulkę z pieczarkami, kukurydzę i kiełbasę. Pieczemy 30 min. na papierze do pieczenia lub na blasze posmarowanej oliwą. Pizza wiejska Smacznego i zapraszam na moje następne przepisy

Ratunku obiad
Cebulowa focaccia 148

naprawdę wyjątkowy. Focaccia z cebulą Potrzebujemy: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczkę cukru 1 łyżeczkę soli 1/4 szklanki oliwy z oliwej + trochę do skropienia focacci przed pieczeniem ok. 300 ml ciepłej wody 1 cebulę ok. 1/2 łyżeczki suszonego tymianku olej do smażenia sól morską, gruboziarnistą (np. w młynku) Drożdże i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej(...)solą i tyle, jednak w przypadku tego przepisu, na jej wierzchu rozprowadzamy podsmażoną cebulkę i dopiero posypujemy solą. Jeśli cebulka jest dość sucha, dodatkowo również skrapiamy ciasto oliwą. Chlebek pieczemy ok. 20 min. Wyśmienicie smakuje ciepły, ale można go także podawać w temperaturze pokojowej. Polecam również jako pieczywo śniadaniowo-kolacyjne lub jako dodatek do zup i sosów. Naszą focaccię zjedliśmy

Ratunku obiad