pieczenia - 22046 przepisów (strona:740/1470)

Chińskie ciasteczka z wróżbą 254

wróżbą.  Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka.   Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec około 12 minut w temp. 180st.                                   Smacznego

Z miłości do słodkości
Nocne rogale z makiem 223

.  Wstawić na całą noc do lodówki. Glazura:  łyżka miodu, 2 łyżki wody,  mak (użyłam BackMit). Miód rozpuścić w wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem.  Piec około 15minut w temp. 200st.                                     Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Pierniczki jak z Kopernika 162

Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną.  Piec około 13-15minut w temp. 190st.  Ostudzić i polukrować oraz dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
Świąteczne smakołyki z nutellą 255

wiele innych okazji...  Składniki:   3/4 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  130g masła,  1/2 szklanki cukru,  1/3 szklanki mleka,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym),  łyżeczka kakao,  krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać(...)sypkie produkty (prócz kakao).  1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao.  Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać po trosze jasnej i ciemnej masy.  Piec około 20min w temp. 190st.  Ciasteczka ostudzić, wyjąć z foremek i za pomocą szprycy nadziać kremem czekoladowym. Można je także dowolnie polukrować i udekorować

Z miłości do słodkości
Słodkie grzybki z kremem 254

Oprócz orzeszków piekę na Święta także grzybki. Są one bardzo czasochłonne i wymagają dużo cierpliwości, jednak zawsze się skuszę i piekę je na Święta:) I tak jak grzybkami, obdarowuję nimi najbliższych. Grzybki są piękną ozdobą świątecznego stołu i smakują naprawdę przepysznie...  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 250g  margaryny, szklanka śmietany 18%, 1 białko, 2 łyżki maku (użyłam BackMit(...)odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku.  Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek.  Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st. Krem: 1 l mleka, 5 żółtek,  2 duże budynie waniliowe,  2 czubate łyżki mąki pszennej,  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Z miłości do słodkości
Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą 221

białka ubić na rzadką, lejącą się pianę. Ciasteczka z dziurką maczać w pianie, następnie w posiekanych, wymieszanych orzeszkach. Wszystkie ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 minut w temp. 220st. Ostudzić. Pełne ciasteczka smarować marmoladą, sklejać ciasteczkiem z oczkiem

Z miłości do słodkości
Rogaliki nadziewane masą orzechową 186

zwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi do środka, tworząc kształt rogali.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym.  Piec około 18-20 minut w temp. 180st.                                   Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową 174

jednakowe wałeczki. Splatać je w warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 30-40minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 443

każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut. Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem

Z miłości do słodkości
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 462

minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj

Z miłości do słodkości
Domowa pizza z kiełbasą na cienkim spodzie 258

kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by podwoiło swoją objętość.  Następnie podzielić na pół i rozwałkować każdą część na kształt koła.  Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia pizzy. Farsz: 100g kiełbasy krakowskiej (użyłam Nove z linii Natura),   2 pomidory,  2 czerwone cebule,  4 łyżki pesto z pomidorów,  2 łyżeczki przyprawy(...)pizzy do pizzy sycylijskiej (użyłam Kamis),  200g żółtego sera. Ciasto posmarować pomidorowym pesto, ułożyć plasterki kiełbasy, pomidorów oraz cebuli. Posypać przyprawą do pizzy oraz startym serem.  Piec około 20-25 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Fougasse mistrza Hamelmana 198

nacięcie, zaś po bokach po trzy nacięcia z każdej strony. Delikatnie rozciągną, by nacięcia się otworzyły (jak na zdjęciu).  Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeniaPiec około 20minut w temp. 230st.  W akcji brały udział: Aciri Bajkorada Aga W sezonie  Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha

Z miłości do słodkości
Etlie Pide - turecka pizza 265

pieprzem. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować i uformować kształt łódki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć farsz, posypać startym serem, ułożyć plastry pomidora. Piec około 25-30minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki lub szczypiorkiem.  Źródło: Przyślij Przepis

Z miłości do słodkości
Mazurek z wiśniami i masą kawową 318

jajko,  150g masła,  170g mąki pszennej,  80g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki kakao,  50g cukru,  1/2 łyżeczki cynamonu. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem(...)zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. Masa:  125 ml śmietanki 30%,  200 g białej czekolady,  30g masła,  łyżeczka kawy rozpuszczalnej,  1/2 łyżeczki kardamonu,  2 łyżki

Z miłości do słodkości
Rogaliki z nadzieniem serowym krok po kroku 162

nałożyć po łyżeczce nadzienia.  Zwinąć do środka tworząc rogaliki.  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem oraz odrobiną cynamonu. Piec około 15-20 minut w temp.180st

Z miłości do słodkości