pieczenia - 22046 przepisów (strona:734/1470)

Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 170

ognia i dodajemy połowę parmezanu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy energicznie, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą. Na arkusz papieru do pieczenia, matę silikonową lub inną płaską powierzchnię wykładamy masę i rozprowadzamy równomiernie na grubość około 0,5-1 cm (ja użyłam wałka). Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy masa się ochłodzi(...)układamy w nim wycięte kółeczka, powinny delikatnie na siebie zachodzić. Pomiędzy kółka wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy

Mania Gotowania
Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert 290

dość cienko rozbić, przyprawić i odstawić na 30 minut do lodówki. Nadziać żurawiną i serem. Zrolować ściśle. Naczynie żaroodporne posmarować na dnie oliwą, ułożyć w nim przygotowane rolady.   Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 10 minut.   Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną marchewką

Mania Gotowania
Tort Praga 175

Glazura: 50 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej Polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady 60 g masła   Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę. Masło roztapiamy(...)przesianą mąkę i kakao i kontynuujemy mieszanie. Wlewamy roztopione masło. Wszystko łączymy ze sobą, uważając aby masa nie straciła na puszystości. Gotową masę delikatnie przelewamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy a następnie blat kroimy wzdłuż na 3 równe części. W misce łączymy żółtko z wodą i mlekiem

Mania Gotowania
Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą 114

białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę o średnicy 20 centymetrów lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Nakrywamy blaszkę folią aluminiową  pieczemy około 1 godzin. Studzimy ciasto w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem. Skórkę z cytryny wyparzamy. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na około godzinę

Mania Gotowania
Muffiny bananowe z kremem kajmakowym 122

dojrzałe bananów 1 jajko ¾   szklanki maślanki lub kefiru ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g czekolady milka z daim 100 g masy krówkowej  Krem kajmakowy: 200 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masy(...)stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4  wysokości papilotki. Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy. Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach. Gotowy krem schładzamy przez około godziny w lodówce. Gotowe

Mania Gotowania
Ciasteczka owsiane z bakaliami i sezamem 121

brązowego (możemy zastąpić również słodzikiem lub Stevią) 3 łyżki miodu lub syropu buraczanego szczypta soli 1/2 szklanki sezamu ½ szklanki śliwek suszonych ½ szklanki mąki owsianej Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Margarynę, miód, cukier podgrzewamy. Kiedy składniki się połączą zdejmujemy z ognia i studzimy. Śliwki i czekoladę kroimy na drobną kosteczkę. Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, otrębami, solą, migdałami, słonecznikiem(...)masę. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki. Jeśli masa nie będzie się dostatecznie lepiła możecie użyć nieco więcej miodu.  Z masy lekko zwilżoną dłonią formujemy ciasteczka i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 15-20 min w temperaturze 170 stopni

Mania Gotowania
Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą 133

Dodajemy   jajka i żółtka, ekstrakt, likier, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy mikserem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.  Gotową masę przelewamy do kokilek. Pieczemy przez około 14-16 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić w zależności od piekarnika czy wielkości kokilek.   Dlatego warto sprawdzić wykałaczką stan wypieczenia babeczek. Wierzch powinien być wypieczony

Mania Gotowania
Sernik toffi na wafelkowym spodzie 178

waniliowego Wierzch: 100 g czekolady gorzkiej lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło roztapiamy. Wafelki mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wafle łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy(...)jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Masę wylewamy na schłodzony spód. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 65 minut. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wierz sernika polewą

Mania Gotowania
Ciasto mocno czekoladowe bez mąki z kremem z Nutelli 147

ubijamy na sztywną pianę . Za pomocą łyżki delikatnie łączymy pianę z masą. Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy gotową masę. Pieczemy około 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czas przygotowujemy krem. Serek mascarpone miksujemy z Nutellą. Jeśli krem będzie według za mało słodki oczywiście możecie dodać więcej Nutelli

Mania Gotowania
Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną 278

Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy. Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki. Dymkę siekamy.   Składniki sosu łączymy ze sobą. Sałatę, pomidory, kurczaka

Mania Gotowania
Tiramisu Cupcake 141

babeczki będą jeszcze bardziej w smaku przypominały oryginalny deser.   Tiramisu Cupcake Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 jajka 3 łyżki likieru Amaretto 1/3 szklanki mleka Krem I: 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru(...)utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy.   Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przygotowujemy krem.  W wersji z bitą śmietaną, zaczynamy od jej ubicia. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, ekstrakt

Mania Gotowania
Bananowe ciasto z Luizjany 176

oleju rzepakowego + 2 łyżki ¾ szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 3 dojrzałe banany 1 szklanka wiórków kokosowych + 1/2 szklanki 3/4 szklanki maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml rumu Przygotowanie: 1 szklankę wiórków kokosowych zalewamy rumem, dodajemy 2 łyżki oleju i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik(...)zmianę porcję składników suchych oraz masy bananowej, cały czas miksując. Przelewamy masę do formy, ja użyłam silikonowej formy na babkę. Wierzch ciasta pokrywamy wcześniej odsypanymi wiórkami i lekko dociskamy. Pieczemy około 1 godziny, do tzw. suchego patyczka

Mania Gotowania
Babeczki ze śliwkami 133

rabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie. Babeczki ze śliwkami Składniki (około 15 muffinek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być zwykły) pół szklanki oleju 300 g kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki śliwki z kompotu ½ łyżeczki cynamonu(...)wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem . Pieczemy około 25 minut

Mania Gotowania
Dietetyczna szarlotka 301

ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dostatecznie kleić możecie dodać łyżkę lub dwie jogurtu. Piekarnik nagrzewamy do 180   stopni. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad 1/4 ciasta odcinamy, resztę przekładamy do formy i dłońmi formujemy je tak, aby wypełniło dno. Podpiekamy przez około 15-20 minut, aż się zarumieni. Jabłka obieramy, kroimy(...)płatki owsiane, mąkę migdałową oraz płatki migdałowe. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się za bardzo kruszyć możecie dodać odrobinę jogurtu.  Na podpieczony spód wylewamy masę jabłkową. Wierzch posypujemy kruszonka. Pieczemy jeszcze około 25 minut

Mania Gotowania
Muffiny potrójnie czekoladowe 147

pewno wszystkich uwielbiających czekoladę. Proste i szybie w wykonaniu. Przepis inspirowany Nigellą. Muffiny potrójnie czekoladowe Składniki: 220 g mąki  25 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 2 jajka 300 ml śmietany 12%  120 g cukru trzcinowego 80 g masła 80 g białej czekolady  80 g mlecznej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczamy(...)składników mokre. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, mogą pozostać grudki. Wsypujemy posiekaną czekoladę, i mieszamy. Blachę wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nakładamy ciasto do papilotek. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka

Mania Gotowania