spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu(...)dziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki
Poezja smakumożna oczywiście zastosować inne owoce - maliny , jagody , wiśnie , porzeczki ... wiele możliwości . Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Pianka : 6 białek 3/4 szklanki cukru (przy kwaśniejszych owocach można dodać szklankę) 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju (najlepiej rzepakowego(...)ubić pianę z białek , dodać cukier , proszek budyniowy i olej. Masę wylać na wystudzony spód , ułożyć owoce (pojedynczą warstwą ) i na to zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta . Piec ok 45 min w 180'C Oprószyć obficie cukrem pudrem i cieszyć się smakiem Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkapapierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach za pomocą szklanki wgnieść dołek. Bułęczki posmarować rozmąconym białkiem. W każdy dołek włożyć łyżkę budyniu i kilka malin. Piec w 200 stopniach C około 15 minut - do zrumienienia. Upieczone i wystygnięte drożdżówki oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie polukrować. Smacznego
kolorowotorcikowodzielimy na 10 równych części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Wystudzone przekrawamy. Dolne części smarujemy masłem orzechowym a górne jogurtem greckim i posypujemy cynamonem. Na maśle układamy owoce, dodajemy świeżą miętę i przykrywamy. Smacznego
Mienta blogNastępnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor. Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki(...)masę należy zmiksować po zdjęciu z kuchenki. Masę wylewamy na spód i pieczemy kolejne 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Bezę wylewamy na tartę i pieczemy aż będzie miała złoty kolor
Ze smakiem i z pasjąkilka minut (cały czas energicznie mieszając). Gdy masa przestygnie formujemy ciasteczka mokrymi rękami, na środek każdego z nich wbijamy jednego migdała. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Ze smakiem i z pasjąrano czegoś więcej ? ;) Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Bułki przygotowuje się(...)ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie. Po tym czasie formujemy 6 bułek, każdą nacinamy i ponownie odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy je mlekiem i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku
Ze smakiem i z pasjątakich jak na zdjęciu: 70g masła 120g cukru 3 jajka 200g mąki tortowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 270ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia. Jajka zmiksować z cukrem(...)puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać nieco więcej mleka. Nalewać do rozgrzanej gofrownicy po jednej niewielkiej chochelce. Piec ok 4 minuty (u mnie stopień zarumienienia ustawiony na poziomie 4). Najlepiej smakują świeże, potem najlepiej podgrzać je w tosterze
Ze smakiem i z pasjązimne poranki najbardziej lubię śniadania na ciepło. Dziś mam dla Was propozycję na coś dobrego, czego przygotowanie zajmie Wam chwilę a podczas pieczenia możecie zaparzyć sobie kawkę lub zająć się przygotowaniami do wyjścia do szkoły czy pracy. Taki posiłek doda energii i dostarczy porcję błonnika, będzie też ciekawą odmianą dla kanapek przygotowywanych w pośpiechu. Składniki na dwie porcje(...)posypujemy cynamonem. Płatki migdałów lekko zgniatamy w dłoniach, następnie łączymy je z mąką, cukrem i zimnym masłem i zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy jabłka. Można posypać ją dodatkowo płatkami migdałów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąbatony na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy sernik w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Podczas nagrzewania piekarnika wkładamy na spód płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Naczynie powinno znajdować się tam również podczas pieczenia, dzięki czemu sernik będzie aksamitny. Po upieczeniu studzimy sernik w otwartym piekarniku przez
Ze smakiem i z pasjązastąpić np. kostkami ulubionej czekolady ;) Składniki na 10-11 muffinek: 170g mąki pszennej tortowej 70g cukru 120ml oleju 70ml jogurtu naturalnego 70ml maślanki lub kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 10-11 suszonych moreli płatki migdałów do posypania Przygotowanie: W osobny naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i moreli). Następnie połączyć zawartość obu misek(...)powinno być zbyt gęste. Foremki na muffinki napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości). Posypać płatkami migdałów. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15-20 minut (aż się ładnie zarumienią). Smacznego
Ze smakiem i z pasjąNastępnie stopniowo dodawać żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie włożyć
Ze smakiem i z pasjąuformowaniu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut aż urosną. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Bułki piec przez ok 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Zjadać ze smakiem :) Smacznego
Ze smakiem i z pasjąWymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja
Ze smakiem i z pasjąustach. Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka krokant do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło(...)powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty. Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!). Po ostudzeniu udekorować ciastka
Ze smakiem i z pasją