pieczenia - 22046 przepisów (strona:736/1470)

BISZKOPTY WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 354

mąki i delikatnie zamieszać (ja mieszam nadal mikserem, na niższych obrotach). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką kleksiki ciasta. Mnie wyszły niepełne 2 blaszki z piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ok.15 minut, do lekkiego zarumienienia (na termoobiegu). Od razu po upieczeniu są miękkie ale już po kilku minutach można je spokojnie zdjąć z blaszki

Smaczne Zdrowe
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 289

Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić z drugą struclą.  Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 25-30 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Cannelloni z porem i brokułem 348

farszem - używam mini łyżeczki .  Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty. Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie" wg. Pana Męża

Grunt to przepis!
Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki 208

sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomoca foremki o kształcie jajka wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Pieczemy ciasteczka wielkanocne w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dekorujemy każde ciasteczko lukrem i ozdabiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosanki 539

masa wystygnie mieszamy ją z ubitymi na sztywno białkami ze szczyptą soli. Gotową masę wykładamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem tworząc z nich kształt kulki i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze

cookpl
Knekkebrød - chleb norweski 239

dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą odstawić na około 30 minut. Następnie masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Z masy uformować 9 okrągłych cienkich placków. Piec około 40 minut w temp. 150st. Ostudzić. Wraz ze mną w akcji brali udział: Bajkorada Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka,weka i kajzerka Healthy Craving Konwalie

Z miłości do słodkości
Grzybki i wołowina 229

mniejsze części - dowolnie. Grzyby namoczyć, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Mięso wraz z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ponad dwie godziny, aż mięso będzie soczyste i miękkie. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby i zalać mięso wywarem, w którym się gotowały. Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem. Będzie bardziej soczyste i aromatyczne

Sajkofanka smaku
Sernik 270

kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód:  100g masła 200g kruchych ciasteczek  Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C.   Na masę serową:  2 kg twarogu sernikowego mielonego  14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny(...)Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy. Na koniec dorzucamy sparzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Sajkofanka smaku
Schab z morelami 210

czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć nieco temperaturę, by schab ładnie się przyrumienił.   Buraki gotujemy w wodzie: umyte i w łupinach. Gdy będą miękkie studzimy, po czym obieramy i blenudjemy

Sajkofanka smaku
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi 337

tarce na grubych oczkach. Ziemniaki i cukinię łączymy, po czym wbijamy jajo i białka, dodajemy mąkę, przyprawiamy.     Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35minut na rumiano. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, po czym kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy 2 łyżkami curry, łyżką kozieradki, oliwą i sosem sojowym. Odkładamy

Sajkofanka smaku
Zapiekanka 471

marchewki obieramy, płuczemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajo i białka, doprawiamy. Wszystko wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy utartym serem i chwilę zapiekamy. Zajadamy na samo lub z ulubionymi sosami - u mnie ukochany czosnkowy :) Smacznego

Sajkofanka smaku
Tarta z jabłkami 224

smakuje z filiżanką kawy w niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto :  250 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek  4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki(...)dodaję masę jabłkową i rozprowadzam je równomiernie. 3 część ciasta która została, gniotę i wałkuję na ok 3mm, kroję radełkiem w paski z których układam kratownicę na tarcie. Tartę piekę ok 20 minut w temperaturze 180oC. Pychota szczególnie do niedzielnej popołudniowej kawki. Smacznego

Mechanik w kuchni
Kaczka smażona z kolorowym pieprzem 181

Kaczka smażona jest u nas ostatnio kilka razy w miesiącu. Przygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana. Kaczkę najpierw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miętowy sernik z czekoladą 196

masy dodajemy 90 ml syropu mętowego, który ją trochę rozrzedzi.  Trochę obawia ł am się tego syropu, bo to przecie ż woda w serniku…. W trakcie pieczenia serniczek ł adnie urós ł , by potem równie ła dnie opa ść … po upieczeniu osiągną ł zwartą i kremową konsystencję. Dodane groszki   czekoladowe”wieńczą dzie ł o”. Sernik(...)trochu dodać oba serki,  proszek budyniowy i syrop mi ę towy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać groszek czekoladowy. Piec w 170 ° C 35 min. Uważać, aby wierzch sernika si ę nie przypalił. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych dzwiach . Wstawić do lodówki na całą noc.  Udekorowac kleksem bitej śmietany

Mia Cucina Sofieta
Kruszone ciasto z migdałami- Sbrisolona con mandorle e ricotta 211

ricotta Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g krupczatki 100 g cukru 1 cukier waniliowy 120 g miękkiego masła lub margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g serka ricotta 100 g cukru 70 g mielonych migdałów 2/3 mielone gorzkie migdały 1 jajko 200 g włoskich ciasteczek amaretti Kilka migdałów do dekoracji Przygotować nadzienie(...)przyciskać! Na tą warstwę “kupkami” rozłożyć nadzienie. Uważać, aby nie podnieść spodu, ciasto jest bardzo sypkie i okruszki będą się podnosić. Przykryć pozasta ł ą kruszonką i udekorować migdałami. Piec w 180 °C 35-40 min. Po wystudzeniu posypać białym cukrem

Mia Cucina Sofieta