pieczenia - 22046 przepisów (strona:738/1470)

Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 208

odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce miksujemy ricottę, dodajemy cukier, po jednym żółtku i mączkę migdałową.   Przystępujemy do wałkowania ciasta. Ja wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko obsypanego mąką. Wałkująa ciasto staramy się nadać mu formę prostokata 40 x 30 cm.  Idealne ciasto na strudel powinno być prawie przezroczyste. I da się to wykonać, ponieważ(...)następnie pomagając sobie papierem,  na którym rozwałkowaliśmy ciasto, rolujemy cały strudel. Zwinięty strudel, wraz z papierem delikatnie przenosimy na blaszkę i smarujemy masłem również z wierzchu. Strudel pieczemy ok 30-40 min. wpiekarniku nagrzanym do 190 ° C. Upieczone ciasto nie ma brązowej skórki, pozostaje ona biała z lekkimi ciemnymi plamkami- tam gdzie wystawało nadzienie.   Ciasto zaraz po upieczeniu

Mia Cucina Sofieta
Tartinki z figami, ricottą i szynką 181

razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy sześć foremek (8 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki smarujemy masłem, wykładamy ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki(...)ciastem z lodówki, wykładamy je papierem, obciążamy grochem i podpiekamy przez 15 min w 190°. Na podpieczone tartinki rozprowadzamy łyżkę masy serowo-szynkowej, dekorujemy połówkami fig i rozmarynem. Pieczemy przez kolejne 20 minut w temp 180°C. Smakują pysznie

Mia Cucina Sofieta
Dorada po śródziemnomorsku 238

chude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak.  Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio), w słonej skorupce (al sale),  czy na surowo jako składnik sushi. Królową mórz nazywana jest również z innego powodu, otóz pomiędzy oczami ma rodzaj złotego(...)Posypujemy pieprzem i układamy w brytfance.  Rybki posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i połówki pomidorków. Całość skrapiamy nitką oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25 minut. Upieczoną rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami, lub z mieszanką sałat skropioną oliwą i octem balsamicznym

Mia Cucina Sofieta
Shortbread z ziołami 235

cukrem, solą, serem i ziołami. Dodajemy miękkie masło i mieszamy widelcem, aż powstanie ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Po czym przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia(...)spłaszczamy, nadając ciastu formę plaskiego, okrągłego placka. Placek kroimy na 8 równych, trojkątnych kawałków, smarujemy lekko ubitym białkiem, na każdym kawałku przyklejamy listek pietruszki i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 25/30 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia

Mia Cucina Sofieta
Tarta z brokułami i białą kiełbasą 246

miękkości w małej ilości wody, odcedzamy. Kiełbasę kroimy na małe cząstki i smażymy na 1 łyżce oleju.   Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy kiebłasę wymieszaną z  ugotowanymi kostkami brokułu i pokrojonymi na małe kawałeczki paroma różyczkami brokułu. ajka rozkłócamy(...)oczkach ser, przyprawamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę jajeczną wylewamy na warstwę kiełbasy. Tartę dekorujemy pozostałymi różyczkami brokułu. Tarte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, pieczemy ok. 30 minut

Mia Cucina Sofieta
Tarta z porem i szpekiem 224

podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich porów. Całość podlewamy winem i pozwalamy mu wyparować. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory(...)tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego podpiekania spodu.    Tartę dekorujemy pierścieniami pora i szpekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy ok. 40 minut

Mia Cucina Sofieta
Panna cotta z musem truskawkowym 332

Tego cuda  nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je  raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych  łyżeczką, zimnych, szybkich i bez pieczenia.   Ten deser przygotowuje się z dosłownie kilku składników: śmietany (i /lub mleka), cukru, wanilii i żelatyny. Ma niezwylke kremową strukturę  i delikatny śmietankowy smak. Jedyną sztuczką jest

Mia Cucina Sofieta
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 189

lodówki wyciągamy schłodzone ciasto i kroimy je na plasterki grubości ok.2cm, kładziemy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia, obficie posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem i pieczemy od 13 do 15min – uważając by się nie spaliły. Życzymy smacznego chrupania! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 140

upieczeniu warstwy ciasta wraz z ananasami na wierzch kładziemy pianę z białek, wygładzając przy tym powierzchnię, a następnie posypujemy starkowanym ciastem. Pieczemy kolejne 15 min., dalej w 180*C , a jeśli jest to możliwe jedynie na funkcji – pieczenie od góry. Przed podaniem wypiek można posypać cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. Zapraszamy do spróbowania!  (function

Symfonia Smaków
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 217

delikatnie posmarować wodą po to, aby rogale nie rozkleiły się.  Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego! (function

Symfonia Smaków
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 230

Paluszki smarujemy białkiem, z każdej strony oprószamy solą morską i pieprzem kajeńskim kładziemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia(pomiędzy każdym zostawiamy kilkucentymetrowe odstępy, gdyż delikatnie rosną) i pieczemy od 15 do 20minut - do delikatnego przypieczenia i złocistej barwy.     Dip serowy:  100ml śmietanki 36% 1 kulka sera mozarella 1/4 szklanki startego, żółtego sera np. gouda

Symfonia Smaków
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 236

( u mnie 23 cm) smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Na natłuszczoną formę wykładamy masę - górną powierzchnię wyrównujemy za pomocą łyżki lub szpatułki. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika, a w miseczce rozkłócamy jajo z 1 łyżką śmietany lub jogurtu. Mieszaniną smarujemy górną powierzchnię ciasta, którą to również oprószamy świeżo zmielonym pieprzem

Symfonia Smaków
Owsiane ciasteczka dziecinnie proste 201

rozgrzewający cynamon:) Przy ich wykonaniu bardzo chętnie pomaga mi mój synek:) Właściwie do mnie należało jedynie oddzielenie żółtka i wstawienie ciasteczek do piekarnika:):) Dodatkowym, bardzo fajnym urozmaiceniem jest pieczenie ciasteczek w małych silikonowych foremkach. Składniki: 40g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g masła, 80g cukru pudru, 130g płatków owsianych, 60g orzechów włoskich, 40g żurawiny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)dokładnie posiekać i zagnieść. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe kawałki ciastka i wylepiać nimi malutkie formy silikonowe do ciasteczek. Piec ok. 20min w temp. 170st. Ostudzić i udekorować 100g stopionej czekolady

Z miłości do słodkości
Chleb wielozbożowy 179

Już jakiś czas temu przekonałam się, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a daje tyle radości i satysfakcji, że zrobiło się je samodzielnie;) Kilka przepisów już Wam podałam, dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim domowo(...)wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Delikatnie skropić letnią wodą i odstawić jeszcze na 20minut. Ponownie skropić wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp

Z miłości do słodkości
Tort Szwarcwaldzki 304

szczególne okazje i na pewno zauroczy Waszych gości... Inspiracja     Ciasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.     Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem(...)Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy blaty.     Masa wiśniowa: 700g wiśni świeżych lub z kompotu, 150ml kompotu z wiśni, 50ml nalewki

Z miłości do słodkości