Wszystkie składniki rozpuścić w garnku - zagotować - odstawić do wystygnięcia. Gdy już będzie zimne dodać: 4 żółtka 2 czubate szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wymieszać. Ubić pianę z 4 białek - delikatnie połączyć z ciastem. Wylać na blachę. SER: 60 dag białego sera 2 jajka 2 łyżki mleka(...)szkl. cukru 1/3 szkl. mąki cukier waniliowy Wymieszać mikserem/blenderem. Ser wykładać na ciasto łyżką. Piec w 180 stopniach C, około 45 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoCIASTECZKA DO DEKOROWANIA - przepis Składniki: 2,5 szkl. mąki 20 dag masła 1 szkl . cukru pudru 2 złótka 1 /2 szkl. śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli cynamon, cukier waniliowy Przygotowanie: Wymieszać płynne składniki z cukrem - miksować. Masło rozpuścić - dodać(...)składników płynnych - wymieszać. Osobno połączyć sypie skłądniki. Dodać do nich płynną masę - zagnieść . Ciasto jest dość rzadkie. Schłodzić min. 30 minut przed wykrawaniem ciasteczek. Viasteczka piec w temp. 180 stopni około 10 m inut. Dekorowac wedle uznania. LUKIER: 1 białko, 1 szklanka cukr u pudru - miksowa ć, aż lukier stanie się szklisty. Jesli potrze
kolorowotorcikowoBananowe muffiny - przepis Składniki: 125 g masła w temp. pokojowej 125 g cukru 2 jaja 125 g mąki 2 dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło(...)utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać rozkłócone jaja - ciągle ubijając. Dosypać mąkę, mleko i rozgniecione banany. Szybko wymieszać. Nakładać do papilotek lub foremek. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach C. Aż się zarumienią. ***************************************************************** Smaczneg
kolorowotorcikowoszkl. cukru Rabarbar pokroić w kostkę. Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty. Odcedzić. Ciasto: 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/3 szkl. oleju 1 szkl. maślanki naturalnej 1 jajko W osobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre. Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie. Foremki(...)papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek. Beza: 2 białka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę. Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowonaleśnikowi. Wyłożyć papierem do pieczenia. 10 - 12naleśników układać kolejno: naleśnik - jabłka z rabarbarem - naleśnik - powidła śliwkowe. Ostatni naleśnik posypać kawałkami masła, migdałami tartymi lub w płatkach i cukrem. Piec około 20-25 min w 150 stopniach. Proponuję podć z sosem migdałowo-rumowym Sos migdałowo - rumowy: 1 szkl. napoju migdałowego Alpro 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru troch wody
kolorowotorcikowokopiaste" łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Dodać makę z proszkiem. Wylać na płaską blachę ( najlepiej taką piekarnikową ), piec 15-20 min w 160 stopniach C. Ciepły biszkopt zawinąć w bawełnianą ściereczkę. Krem cytrynowy: sok z 1 cytryny 1 szkl. wody 0,5 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy
kolorowotorcikowoCLAFOUTIS, czyli owoce w cieście. Składniki: 500-600 g czereśni lub innych owoców 100 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szkl. cukru 200 ml kremówki 70 ml mleka szczypta soli płatki migdałowe(...)KRESTO Przygotowanie: Owoce wypestkować, ułożyć w kokilkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę, mleko, mąkę z proszkiem i solą. Połączyć. Masą zalać owoce, posypać migdałami. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 200 g masła lub margaryny - pokrojonej w drobną kostkę 2 szkl. mąki 3/4 szkl. mielonych migdałów 1 jajko 2 żółtka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2,5 - 3 szklanki wydrylowanych wiśni 4 łyżki cukru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - zetrzeć Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki(...)minut. 3/4 porcji ciasta rozwałkować, wyłożyć formę do tarty lub tortownicę śr. 26 cm. Na ciasto wyłożyć wiśnię, posypać cukrem oraz tartą czekoladą. Przykryć resztą ciasta. Piec w 180 stopniach około 40 minut. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowosodą - dodać do masy na chlebek bakaliowy. Wymieszać. Na koniec wsypać bakalie ( te większe, jak morele - pokroić )- wymieszać. Blachę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Chlebek bananowy piec w 180 stopniach przez 60 minut. Smacznego
kolorowotorcikowowaniliowy - wymieszać. Dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto rozwałkować, wyłożyć blachę, wylać masę serową. Na masie ułożyć cienko pokrojone jabłka. Piec 40 min w 180 st. C. Na 5 min przed końcem pieczenia, jabłka polać miodem. Upieczone ciasto udekorować konfiturą. Smacznego
kolorowotorcikowośliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem. Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić. Gotową marynatą smarować roladę. Rolad ułożyć w brytfance, przykryć folią do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50-60 minut. Smacznego
kolorowotorcikowodelikatnie połączyć z masą jajeczną. Kwadratową tortownicę o bokach około 25x25 cm posmarować tłuszczem, posypać dokłądnie bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na blachę ciasto biszkoptowe. Piec 15-17 minut w 160 stopniach C. Ugotować budyń. 2/3 napoju Alpro zagotować z cukrem. W pozostałej części napoju waniliowego rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się napoju Alpro
kolorowotorcikowowymieszać. Dodać miód i olej rzepakowy. Wsypać dodatki - rodzynki, żurawinę, ziarna - wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piec około 30 minut. Granolę pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć do słoiczków lub innych pojemników. Przechowywać szczelnie zamkniętą. Smacznego
kolorowotorcikowosuche, na przemian z napojem ryżowym. Ciasta nie miksujemy zbyt dokładnie. Blachę do pieczenia muffnek ( na 12 sztuk ) wykładamy papilotkami, każdą wypełniamy ciastem do wysokości około 3/4 wysokości. Pieczemy w 170 stopniach C przez 25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoprzesiewamy, łączymy z makiem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z makiem - delikatnie mieszamy. Na blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy masę biszkoptową. Równamy powierzchnię. Biszkopt pieczemy w 160 stopniach 15-20 minut. Upieczony biszkopt zdejmujemy z blachy, kładziemy na ściereczce i jeszcze ciepły zwijamy w roladę. Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Śliwki wraz
kolorowotorcikowo