pieczenia - 22046 przepisów (strona:745/1470)

Rogaliki z ciasta francuskiego z niespodzianką 201

wielkości, podzielić na 2 lub 4 części. Małe kawałki układać w szerszej części trójkąta i zwijać do środka. 4. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st.C. 6. Rogaliki posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
Schab ze szpinakiem 117

się i utworzyły tunel. Nafaszerować go chłodnym szpinakiem.  4. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez

Pasja Smaku
Babka piaskowa pomarańczowa 125

Świetna babka na Święta Wielkanocne w wykonaniu mojej siostry. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 25 dag masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy tłuszcz i mąka do formy Lukier:  1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki smażonej(...)pianę i wymieszać z masą. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez ok. 50 minut. 5. Lukier: wszystkie składniki połączyć i gotowym lukrem polać ostudzoną babkę. Ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową

Pasja Smaku
Tarta z pomidorami i boczkiem 113

żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną prostokątną formę do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. 3. Na patelni podsmażyć pokrojony w półplasterki boczek. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, serem i pieprzem. Wlać(...)ciasto. 5. Na masie jajecznej ułożyć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażony boczek. Między boczkiem i pomidorami ułożyć natkę pietruszki. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45 minut

Pasja Smaku
Schab i sos z maślaków 161

przyprawa do mięsa pieprz 70 dag maślaków 3 łyżki śmietany cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy Wykonanie: Plastry schabu lekko rozbić, obsypać pieprzem i przyprawą. Piec w rękawie do pieczenia przez godzinę w temperaturze 175 st.C. Maślaki oczyścić, obrać ze skórki, umyć, pokroić na plastry. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać maślaki i przeciśnięty przez praskę czosnek

Pasja Smaku
Papryka faszerowana mięsem mielonym 249

mnie były mniejsze i większe) przekroić na pół lub odciąć jedynie "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne i napełnić farszem. Piec w naczyniu żaroodpornym przez 45-50 minut w 200 st.C. Wcześniej papryki podlać sporą ilością wody. Na kilka minut przed końcem pieczenia papryki posypać startym żółtym serem.  insertCookd("8c0ef485ed082bfecb334a2e4bb31602

Pasja Smaku
Piernik z orzechami w czekoladowej polewie 142

Piernik chyba najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Może poza niezniszczalnym sernikiem, który jest u nas pieczony na wszystkie większe okazje i święta. W domu także zagapiliśmy się i nie było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany.  Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu(...)Ucierać, dopóki nie powstanie jednolita, gładka masa. Wymieszać ją z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową. Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche, wyłączyć piekarnik i pozostawić piernik jeszcze 5 minut

Pasja Smaku
Ciasteczka maślane 301

orzecha włoskiego i lekko je spłaszczać. Można zrobić na nich dowolny wzór. W tym przypadku wzorek został zrobiony za pomocą tłuczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ciasteczka przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.   insertCookd("e512b86c3af2da60b922c690bdae7524

Pasja Smaku
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 153

dwie czekoladki zwinąć formując rogaliki. Ułożyć je w sporych odstępach na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Zostawić je na kilka minut do wyrośnięcia. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190 st.C przez około 15 minut na złoto-brązowy kolor. PS. Deska widoczna na zdjęciach pochodzi ze sklepu Drevo - Galanteria drewniana

Pasja Smaku
Migdałowiec 294

jedno z ciastek, które wzbudza samo zainteresowanie tym, że nie trzeba go piec. Dodatkowo raczej nie można się nim objadać, że względu na to, że jest mocno słodkie. Coś w stylu "jeden kawałek i wystarczy". W sam raz na rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie.  źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki(...)masłem , aż do powstania jednolitej masy.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.  Przełoż enie ciast a: Formę wyłoży papierem do pieczenia, na nim ułożyć warstwę krakersów, następnie masę budyniową, znów krakersy, na nie karmel z mleka z puszki i znów krakersy i na wierzchu bita śmietana i posypa

Pasja Smaku
Sernik wiedeński 358

ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.  W wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie ułożyć warstwę herbatników i wylać na nie masę. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w 160 st.C. Warto wstawić do piekarnika podstawkę z wodą.  Piekarnik wyłączyć i pozostawić sernik w środku do ostygnięcia.  Po ostudzeniu polać czekoladową polewą

Pasja Smaku
Ciasteczka z wróżbą 146

przy robieniu pierożków. Następnie ciasteczko zgiąć w połowie i przewiesić na kilkanaście minut np. na brzegu miski.  Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 20 minut. insertCookd("c32d47c685ea3b48f786874f2c20da27

Pasja Smaku
Chleb z otrębami gryczanymi 128

przepisu Kotlet.tv .  Chleb wyszedł odrobinę słodki, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Otręby gryczane świetnie się sprawdziły i z pewnością jeszcze nie raz chętnie je wykorzystam przy pieczeniu chleba.  Jeś li jeszcze nie używaliście otrąb gryczanych to nie wahajcie się ani chwili.  Składniki /składniki na formę 35 x 12/ : 500 g mąki pszennej(...)podwoić swoją objętość.  Dużą keksówkę wysmarować masłem i umieścić w niej ciasto. Odstawić jeszcze na 10 minut.  Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i wstawić formę z ciastem. Piec ok 1,5 godziny. insertCookd("5456aaee8209ada3f18c511b68bda09d

Pasja Smaku
Muffinki keksowe 203

świąteczny stół. Keksu w domu nie robię, ale muffinki bardzo chętnie. Te w wydaniu świątecznym z mieszanką keksową. Pyszne. Składniki: 225 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka opakowanie mieszanki keksowej Wykonanie(...)Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych, dodać mieszankę keksową i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez ok. 25 minut. Z podanych składników wychodzi ok. 16 muffinek. insertCookd("b24174fa2afd8c827b498ade6fccee07

Pasja Smaku
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 176

woreczka i włożyć na ok. pół godziny do lodówki.  Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i wycinać ciasteczka w jakim się chce kształcie. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 8 minut w temperaturze 180 st.C. Wyciągnąć, gdy będą miały zarumienione brzegi.  insertCookd("9dc289c0c02ed6ab782c70887e8efed4

Pasja Smaku