Przepis na : śniadanie
Śniadanie wcale nie musi być nudne. Możemy je sobie udoskonalać eksperymentując z domowym pieczywem. Ja tym razem upiekłam chałkę, ale nie taką zwykłą:) Jest to chałka z dodatkiem tartych migdałów i kandyzowanej skórki cytrusowej. Dodatki te nadają jej wyjątkowy, lekko słodki i zarazem cytrusowy smak. Idealna na śniadanie z dodatkiem kubka mleka... Składniki: 30g świeżych drożdży, 500g mąki pszennej, 2 jajka, 70g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 250ml letniego mleka, 120... czytaj dalej...
Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.
Czytaj dalej...Wcale nie jest tak łatwo zrobić dobrą chałkę jakby się, komu mogło wydać, aby była ładnie wyrośnięta, puszysta i smaczna. Mnie się udało dopiero gdzieś po 11 podejściu. Zależy to w głównej mierze od odpowiedniego doboru składników (proporcji) ale również o piekarnika :)
Piękna chałeczka :) Jestem przed śniadaniem i zamarzyło mi się takie, jakie jadłam za dzieciaka: kakao i chałka posmarowana masłem i dżemorem. Pycha :)
Dokładnie;) Moja co prawda udała się za pierwszym razem, ale musiałam stopniowo dobierać proporcje;)
Dziękuję:) Oj tak, i ja się rozmarzyłam, kakao i dżem... Mmm :):)
Moim postanowieniem na ten rok jest zrobienie domowej chałki :) Twoja, z takimi wspaniałymi dodatkami musiała smakować wybornie! :)
Dziękuję:) Ola to naprawdę wcale nie jest trudne;) Jestem pewna, że uda Ci się za pierwszym razem:):)
Muszę w końcu spróbować wyprodukować chałkę. Twoja jest tak pięknie i równo zapleciona, że już bym ją zaadoptowała. Trochę zmroziły mnie komentarze o 11 podejściach do chałki, chyba nie miałabym tyle cierpliwości. Skoro jednak Tobie wyszła za pierwszym razem to istnieje szansa że mnie tez się uda. :)
Ja na początku robiłam taką chałkę http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/02/chaka.htmlJest jeszcze łatwiejsza i wyszła za pierwszym razem:) Pozdrawiam!