Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową

Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową

Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową

Przepis na : śniadanie

Śniadanie wcale nie musi być nudne. Możemy je sobie udoskonalać eksperymentując z domowym pieczywem. Ja tym razem upiekłam chałkę, ale nie taką zwykłą:) Jest to chałka z dodatkiem tartych migdałów i kandyzowanej skórki cytrusowej. Dodatki te nadają jej wyjątkowy, lekko słodki i zarazem cytrusowy smak. Idealna na śniadanie z dodatkiem kubka mleka... Składniki: 30g świeżych drożdży,  500g mąki pszennej,  2 jajka,  70g cukru,  1/2 łyżeczki soli,  250ml letniego mleka,  120... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z miłości do słodkości

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Kulinarne Inspiracje, 27 stycznia 2014 09:27:58

uwielbiam chałki, piękna!

wiosenka27, 27 stycznia 2014 09:51:46

Bardzo chętnie zjadłabym taka chałkę na śniadanie:)

Justyna Żak, 27 stycznia 2014 09:54:22

rewelacja, ale bym taką zjadła, lubię strasznie chałki:)

Mirosław Mazur, 27 stycznia 2014 11:13:16

Wcale nie jest tak łatwo zrobić dobrą chałkę jakby się, komu mogło wydać, aby była ładnie wyrośnięta, puszysta i smaczna. Mnie się udało dopiero gdzieś po 11 podejściu. Zależy to w głównej mierze od odpowiedniego doboru składników (proporcji) ale również o piekarnika :)

Aleksandra Rybinska, 27 stycznia 2014 12:26:49

Piękna chałeczka :) Jestem przed śniadaniem i zamarzyło mi się takie, jakie jadłam za dzieciaka: kakao i chałka posmarowana masłem i dżemorem. Pycha :)

z miłości do słodkości, 27 stycznia 2014 12:32:55

Dokładnie;) Moja co prawda udała się za pierwszym razem, ale musiałam stopniowo dobierać proporcje;)

z miłości do słodkości, 27 stycznia 2014 12:33:31

Dziękuję:) Oj tak, i ja się rozmarzyłam, kakao i dżem... Mmm :):)

Kasia, 27 stycznia 2014 16:00:07

Jest naprawdę przepięknie i równo spleciona :)

z miłości do słodkości, 27 stycznia 2014 17:34:11

Dziękuję Kasiu, starałam się jak mogłam:)

kuchcikOla, 27 stycznia 2014 17:49:43

Moim postanowieniem na ten rok jest zrobienie domowej chałki :) Twoja, z takimi wspaniałymi dodatkami musiała smakować wybornie! :)

Łucja, 28 stycznia 2014 01:39:36

uwielbiam chałki :) Twoja musi być pyszna :D

z miłości do słodkości, 28 stycznia 2014 10:30:44

Dziękuję:) Ola to naprawdę wcale nie jest trudne;) Jestem pewna, że uda Ci się za pierwszym razem:):)

DżemDżus, 28 stycznia 2014 10:55:12

Muszę w końcu spróbować wyprodukować chałkę. Twoja jest tak pięknie i równo zapleciona, że już bym ją zaadoptowała. Trochę zmroziły mnie komentarze o 11 podejściach do chałki, chyba nie miałabym tyle cierpliwości. Skoro jednak Tobie wyszła za pierwszym razem to istnieje szansa że mnie tez się uda. :)

z miłości do słodkości, 28 stycznia 2014 19:49:56

Ja na początku robiłam taką chałkę http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/02/chaka.htmlJest jeszcze łatwiejsza i wyszła za pierwszym razem:) Pozdrawiam!