pieczenia - 22046 przepisów (strona:763/1470)

Baranek Wielkanocny 228

cukier waniliowy ubić na białą puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Do masy jajecznej dodać masło i mąki, delikatnie wymieszać. Formę na baranka wysmarować masłem, wypełnić ciastem. Baranka piec najpierw przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przykryć odsłoniętą część baranka folią i piec go przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić i wyciągnąć z foremki

Krakowskie smaki Ani
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 162

każdym okręgu. Każde wgłębienie posypać pół łyżeczką bułki tartej i układać owoce. Następnie roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi drożdżówki. Na sam koniec każdą z drożdżówek posypać kruszonką. Piec przez pierwsze 5 minut z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni następnie wyłączyć termoobieg i piec 15 minut w tej samej temperaturze

Krakowskie smaki Ani
Chleb ziemniaczany z dynią, słonecznikiem i sezamem 161

oliwek. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić i przełożyć do foremki, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Wyrośnięty chleb piec przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 20 minut. Gdy chleb będzie upieczony (powinien wydawać głuchy dźwięk) pozostawić

Krakowskie smaki Ani
Piernik Staropolski- przygotowanie i pieczenie 178

tego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego miodu(...)tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować.  Uwagi co do wykonania piernika:  Piernik pieczemy na tydzień przed świętami w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Przekładamy go na 4 dni przed świętami, obciążamy i zostawiamy w chłodnym miejscu.  Piernik przekrawamy na trzy części wzdłuż

Krakowskie smaki Ani
Murzynek 309

sobie przyspieszyć pracę i wrzuciłam je do malaksera, jednak były za drobno posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka

NA MOIM TALERZU
Kapusta kiszona zasmażana 184

dużo kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj kminek.Nie lubię(...)Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty,wymieszać z kapustą i zagotować doprawić do smaku pieprzem i cukrem.Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie podawać do wieprzowej pieczeni,golonki,kiełbasy lub kotleta schabowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik na spodzie z płatków owsianych 223

margaryny -3 jajka -3 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy -3/4 szklanki cukru -aromat    Twaróg mielimy w maszynce.    Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia. W rondelku, na niewielkim ogniu roztapiamy masło, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia.  Zdejmujemy z ognia, wsypujemy płatki owsiane, mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy.    Masę przekładamy

Maminek kulinarny
Gofry z cukrem pudrem i dżemem wiśniowym 161

szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku cukier puder do posypania dżem wiśniowy Sposób przygotowania: 1. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać olej i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Miksować do momentu dokładnego połączenia składników. 2. Na rozgrzaną gofrownicę nalać porcję ciasta i smażyć do momentu zgaśnięcia lampki. 3. Usmażone gofry posypać cukrem

A Ty Smakuj Mnie
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 173

podzielić na części. Rozwałkować na długie paski o szerokości 10-15 cm. Na środku ułożyć farsz. Zwinąć w rurkę i pokroić na paszteciki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. 10.Piec w temp. 190 st. C do zrumienienia

A Ty Smakuj Mnie
Pieczeń wieprzowa 116

plastry mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i zapiec w tej samej temperaturze ( opcja góra ). Pieczeń podałam z kaszą pęczak oraz z buraczkami na ciepło

A Ty Smakuj Mnie
Karkówka w sosie chrzanowym 281

jogurtowym ,   Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II ,  Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie

Moje Qulinaria
Pieczone pałki kurczaka z suszonymi śliwkami 297

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Proste danie, dla tych którzy nie mają czasu na siedzenie w kuchni, pieczone udka z suszonymi śliwkami. Polecam :-) Składniki: ½ kg pałek kurczaka 2 kostki rosołowe 1 łyżeczkę majeranku 1 łyżeczkę bazylii 5 – 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych Sól, pieprz do smaku 1/3 szklanki(...)zioła. Pałki kurczaka natrzeć przyprawami z olejem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oleju. Śliwki suszone pokroić i rozłożyć na pałkach. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Jaglany biszkopt z gruszkami - bardzo łatwe ciasto na niedzielę 310

Dzisiaj przepis na bardzo proste, wręcz banalne ciasto . Ostatnio weny do gotowania i pieczenia próżno u mnie szukać. Pewnie nawet niektórzy pomyśleli, że blogowanie mi się już znudziło, ale zapewniam Was, że nic z tych rzeczy. Po prostu różne prywatne zawirowania spowodowały, że musiałam się troszkę wyciszyć, odetchnąć i wyluzować. Z tego niefrasobliwego odpoczywania wynikło nawet chorowanie bo dopadła

Smaczna Pyza
Gofry z płatków kukurydzianych 258

Produkty potrzebne: Ciasto; jajko  4Sztuki cukier 1,5 Szklanki mleko  2Szklanki mąka   1Szklanka płatki kukurydziane  2Szklanki cukier wanilinowy   1Łyżeczka proszek do pieczenia  1Łyżeczka olej  1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30%  330Mililitrów sok z cytryny  1Łyżeczka cukier puder  1Szklanka sos do deserów; owoce  200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder

pichciszto