ciasta i mieszam łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Na wierzchu umieszczam posiekaną pozostałą czekoladę gorzką (100g) i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 45 minut w 180 stopniach do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy. Studzę w uchylonym piekarniku, kroję całkiem wystudzone. SMACZNEGO! Przepis bierze udział w akcji i konkursie
W kuchni Karmel-itkiszpatułki, by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładam papierem do pieczenia, przy czym boków niczym nie smaruję. Delikatnie przekładam ciasto. Piekę w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągam z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczam je (w formie
W kuchni Karmel-itkiprzecież, kto nie lubi babeczek? :) KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE / podstawowy zmieniony;/ na 14 babeczek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki majonezu Delikatnego Winiary sok z 1 cytryny ulubione kolory barwników (u mnie w proszku) Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę(...)porcje (w zależności od ilości kolorów, ale najlepiej użyć trzech), łączę z barwnikami. Napełniaj papilotki po łyżce stołowej każdego ciasta. Układam na blasze, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę około 20-25 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka". Studzę chwilę w piekarniku, po czym pozostawiam do całkowitego wystudzenia już na zewnątrz. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzełożyć masę do czystej, foliowej koszulki na dokumenty, obciąć 3-4 mm rogu koszulki i wyciskać jak tradycyjnym rękawem – ja często tak robię). Na blaszce układamy papier do pieczenia i wyciskamy(...)zachowując odstęp) małe kuleczki z masy o średnicy ok. 1 – 1,5 cm (urosną w piekarniku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (210°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut. Post Groszek ptysiowy do zup pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPolecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej - pół szklanki cukru trzcinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - mleko (500ml do budyniu + pół szklanki do muffinek) - 3 łyżki oleju - 1 jajko - budyń śmietankowy Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej zrobić go samemu(...)ciasta, na to łyżkę budyniu i znowu ciasto, tak żeby foremki były zakryte do ok 2/3 wysokości, gdyż ciasto nieco urośnie. Ja na koniec użyłam jeszcze posypki czekoladowej. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni
Zgrabne Gotowaniewłożyć do naczynia żaroodpornego. Z podanych składników zrobić sos beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku. Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około(...)Podawać z pieczonymi ziemniaczkami
Zgrabne Gotowanieprzy tym bardzo słodkie. A przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki na 12 muffinek: - pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej - pół szklanki płatków owsianych górskich - łyżeczka proszku do pieczenia - 2/3 szklanki cukru trzcinowego - 1 jajko - pół szklanki maślanki naturalnej - 2 łyżki oleju - kilka truskawek - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki pokroić(...)kostkę. Do miski wrzucić suche składniki, wymieszać i dodać do nich składniki mokre, truskawki i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką (nie używać miksera). Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut
Zgrabne GotowanieKURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: - 300 gram piersi z kurczaka - 200 gram pieczarek - 1 cebula - 1 papryka - pół puszki kukurydzy - sól, pieprz, przyprawa(...)włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, żeby zmieściło się do formy. Nakłuć widelcem, żeby nie urosło i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nasz spód i odstawić do wystygnięcia. Następnie przygotować farsz. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie
Zgrabne Gotowaniemieszamy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy płatki owsiane, otręby oraz posiekaną czekoladę i żurawinę. Wszystko mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki układamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 min. Podawać po wystygnięciu, najlepiej z herbatą
Zgrabne Gotowaniepaski, tak żeby na każdym można było położyć farsz i zawinąć w rulon. Gotowe "rulony" pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika powinny sobie poleżeć jeszcze przez około(...)minut. Z wierzchu paszteciki można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. czarnuszką, czarnym sezamem lub makiem, dla ozdoby. Ja niestety nie miałam czym posypać, więc ominęłam ten etap. Paszteciki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Powinny być zarumienione. Podawać oczywiście z barszczem czerwonym
Zgrabne Gotowaniemąką, ułożyć ciasto i rozwałkować na placek o grubości 3-4mm (najlepiej to robić partiami). Z ciasta wykrawać serduszka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 13 minut. Lukier: Białko, cukier puder oraz sok z cytryny zmiksować ze sobą na gładką masę. Powinna być dość gęsta. Masę przełożyć do rękawa
Zgrabne Gotowanieoraz serem. Ciasto zwinąć w dość ciasną roladkę tak, żeby wszystkie końce były ze sobą zlepione. Pokroić w niezbyt szerokie paseczki. Rollsy ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 min. Podawać z sosem czosnkowym - smacznego
Zgrabne Gotowanieprzygotowanie zajmuje zaledwie parę minut. WYTRAWNE MUFFINY Z FETĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI (składniki na 12 babeczek) Składniki suche: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka soli Składniki mokre: - 2 jajka - szklanka mleka - 50 ml oleju Dodatki: - 100 gram sera typu feta - 10 oliwek - 5 suszonych pomidorów - łyżeczka suszonego oregano Ser pokroić w kostkę, oliwki(...)mokre do suchych, delikatnie wymieszać po czym dołożyć dodatki. Wymieszać do połączenia się składników, starając się jak najbardziej ograniczyć czas mieszania. Ciasto nałożyć do foremek do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 min. Smacznego
Zgrabne Gotowaniezanurzona w wodzie. Z podanych składników ugnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Odstawić do wystygnięcia. Na ciasto wylać ostudzoną masę kajmakową. Po chwili powinna zrobić się gęsta
Zgrabne Gotowanieczęści, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. SMACZNEGO
Blondynka Gotuje