sztuk muffinek: 8 śliwek 200 g margaryny 200 g cukru 3 jajka 100 g mąki 100 g skrobi ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy Ucieramy margarynę z cukrem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo jajka. Mieszamy mąkę, skrobię, cukier wanilinowy i proszek. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, którą mieszamy łyżką. Papilotki wypełniamy do ¾ ciastem. Na wierzch każdej muffinki
Humanistka w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam swój pierwszy bigos. Nie był to jednak bigos tradycyjnie gotowany, a pieczony w piekarniku, który jest o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy bigos jaki jadł :-). Dzięki temu, że jest pieczony nic się nam nie przypala, nie musimy więc stać
Marta Gotujewłaśnie ten wykorzystuje i poleca. Polecam i ja taki przepis na chrust :) SKŁADNIKI 500g mąki 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 3 żółtka+1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 opakowanie cukru waniliowego 100g masła tłuszcz do smażenia WYKONANIE Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Dobrze wyrabiamy i przez kilka minut obijamy wałkiem z każdej strony - ciasto
Moje Kuchenne Rewelacjedrobno pokrojonymi w kostkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko ugniatamy. Formułujemy kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki: Składniki: 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone 400g jogurtu greckiego (gęstego), koperek, świeża mięta, sól, pieprz
Pudełko rozmaitościTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, należy więc odświeżyć przepisy na pączki i faworki:) Dziś proponuję Wam pyszne, kruche faworki bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Za to z dużą ilością kalorii:))) Czyli takie jak trzeba! Przepis dodaję do akcji: Faworki, chrust, chruściki 2015, Smakołyki na Tłusty Czwartek. Składniki: 500g mąki pszennej
Z miłości do słodkościciepłej wody zmieszanej z 20 ml mleka -2 łyżeczki soli -po garści siemienia lnianego i słonecznika Ciasto wyrabiamy mieszając w pierwszym etapie wszystkie składniki z zaczynem. Papier do pieczenia nacieramy masłem i obsypujemy otrębami, wykładamy nim foremkę. Wyrobione ciasto układamy na kształt foremki, oklepujemy olejem rzepakowym, wkładamy do foremki i dociskamy delikatnie z góry, by rozłożyć je dokładnie
BaRepasprzepisu Nigelli Lawson. Błyskawiczne w przygotowaniu i szybko znikające z talerza :) Składniki: 200 g sera ricotta 2 jajka 75 g mąki łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia W misce wymieszać ser i jajka na gładką masę. Dodać sypkie składniki
wyzwania kuchennemiski, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, a następnie mieszamy ręką, tak aby każdy z nich był pokryty przyprawami i olejem. 3. Rozkładamy na blachę na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 min. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisytalerzyk i dodać przypraw) i dodajemy przypraw. Jeśli mamy resztkę oleju na patelni w nim otaczamy kromki. 2. Kromki kroimy na małe kwadraty. 3. Całość wysypujemy na tace do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 min. w międzyczasie przewracając kawałki
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyDzisiaj pochwalę się pieczonym mięchem :) Rzadko robię mięsa pieczone ale po dzisiejszym dniu zacznę zdecydowanie częściej ;) Ze względu na to, że jest o wiele smaczniejsza i nie zawiera tego całego wkuwanego świństwa i w odróżnieniu od nich z 0,7 kg tworzy się 0,5 kg gotowego produktu a nie 1,0 kg :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniawlewa się wodę). Dodajemy mleko lub śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu czekoladę i wrzucamy pojedynczo rodzynki, obtaczamy je w czekoladzie i wyciągamy łyżką. Układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady- możemy schować je do lodówki lub w chłodniejsze miejsce, wtedy przyspieszy nam to ten proces. U mnie zastygały sobie całą noc na kuchennym blacie
Aga w kuchniKakaowe serniczki z kaszą manną; z gorzką czekoladą; gruszka Pieczenie tych serniczków w tych papilotkach nie było dobrym pomysłem, chyba, że lubicie papier.. co do samych serniczków, to jeszcze trochę do dopracowania i jednak wolę jeden większy serniczek, ale i tak dobre były ;) Zmiany w planie lekcji, trochę na nie, ale nie narzekam. Poniedziałki nadal
More food, love and dreamswiórkami kokosowymi i truskawkami ~ Składniki: 60g mąki ryżowej 150g jogurtu naturalnego 1 jajko (osobno żółtko i białko) lub 2 białka 1 łyżka wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodzidło szczypta soli + truskawki wiórki kokosowe Wszystkie składniki, prócz białka i soli, dokładnie mieszamy. Białko ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do reszty. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię
Kuchenny Skrawek NiebaBiałej idealnie wpłyną na walory smakowe tego dania), dużo sera, pomidor, cebulę. Całość posypujemy papryką słodką mieloną. Pajdy składamy i wrzucamy na rozgrzaną tostownicę. Czas pieczenia zależy od indywidualnych upodobań. Złocisty kolor świadczy o tym, że tosty są idealne. Tosty wykładamy na talerz, smarujemy keczupem i majonezem, a na wierzch dodajemy kilka listków roszponki
Wspólne smaki