pieczenia - 22046 przepisów (strona:777/1470)

W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 158

przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi z książki Kuchania Koszerna, Rebekka Wolf, wyd. TENTEN - dziękuję Monice za Hamantaschen, bo to dzięki naszemu wspólnemu pieczeniu (klik) odszukałam tą książkę i teraz z zaciekawieniem się zaczytuję:) ** przepis cytuję za książką Let's cook - 52 Summer Vegetable Dishes, BBC Good Food, rok wydania

KUCHARNIA
Czeskie kino, jednorazowe łyżeczki i ziarenka z Caffe Greco. Karmelisu. 202

się topić i zamieniać w karmel. Kiedy się rozpuści i uzyska ładny, bursztynowy kolor, rondelek zdjąć z ognia i gorący karmel przelać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natychmiast rozprowadzić, by karmel utworzył cienką warstwę. Trzeba to robić szybko, gdyż masa karmelowa szybko zastyga.  Wystudzony karmel nakryć folią spożywczą rozbić na jak najdrobniejsze kawałeczki - najlepiej przy

KUCHARNIA
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 180

Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, Można posypać też z wierzchu cukrem perlistym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, piec ok. 30 minut, do momentu aż ładnie się zrumieni i przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka".  Jest tak pyszna, że część zjecie na pewno od razu na ciepło, ale część zostawcie(...)zrobienia grzanek. Ja czasami piekę brioszkę tylko po to, by ją odstawić lub nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie.  SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU  /cytuję za Beą /  20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które

KUCHARNIA
Podróż ze słów. Morele i lawendowa panna. 141

się ze mną? Możemy wyruszyć już teraz.   Lawendowa panna cotta ma subtelny, delikatny aromat, tak jak zapach lawendy niesiony wiatrem w skwarne popołudnie. Do tego słodycz  moreli pieczonych z lawendowym miodem i tymiankiem.  Tak smakuje moja Prowansja... A jak brzmi? Posłuchajcie ... Ma jeszcze wiele innych smaków, podobnie jak ja wspomnień, którymi chciałabym się z Wami podzielić(...)przecedzić przez sito, by usunąć lawendę. Masę wlać do przygotowanych naczynek i wstawić do lodówki, by zastygła - ok. 3 h (u mnie trwało to 1,5 h).  PIECZONE MORELE /ilość wg uznania/ dojrzałe morele brązowy cukier miód lawendowy (można zastąpić innym) świeży tymianek   Morele przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć nacięciem do góry w naczyniu

KUCHARNIA
Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 145

ponownie na mały ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny, co chwilę mieszając. W trakcie dodać sok z cytryny. Powstanie marmolada, którą należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i suszyć przez ok. 3 godziny - można nieco dłużej lub krócej, wszystko zależy od tego, jak bardzo

KUCHARNIA
Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 150

Zachwyciły mnie strużki cajeta spływające po jeszcze ciepłych krągłościach. Rubensowskie kształty w karmelowym jedwabiu. Dopiero teraz smakowały idealnie, choć może byłyby jeszcze lepsze, gdybym wyciągnęła je ze studni... GRUSZKI PIECZONE W SOLI Z SOSEM CAJETA 4 gruszki ok. 2 kg soli  1 litr mleka koziego 2 szklanki cukru  1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)tworzyła cienką warstwę. Ułożyć na niej gruszki zachowując między nimi odstępy i zasypać resztą soli - powinna je niemal całkowicie zakrywać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piec ok. 35-45 minut - do momentu aż zmiękną (można sprawdzać patyczkiem).  Upieczone gruszki oczyścić lekko z soli i polać sosem cajeta . CAJETA  Przygotowanie tego sosu wymaga czasu

KUCHARNIA
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 144

maju, jak zawsze, króluje brzydula z piękna duszą - Pani Pokrzywa .  Nie wiem czy jest druga tak bardzo nielubiana roślina - w dodatku zupełnie niesłusznie - przecież nawet piekące bąble to w istocie samo dobro.  O magicznych właściwościach pokrzywy wiedzieli już dawno temu znachorzy i zielarze. Używali jej do wypędzenia z ciała całego zła: sok lub napar z pokrzywy oczyszcza bowiem(...)zwinąć w rulon, jak roladę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy zwijając na kształt ślimaka. Posmarować z wierzchu stopionym masłem i przełożyć do piekarnika nagrzanego to temperatury 200 stopni. Piec ok. 35-40 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.  Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.  * informacje o pokrzywie pochodzą z artykułu Pawła Reincholda

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 127

elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez min.1-2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać krakersy dowolnego kształtu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić nakłucia-dziurki. Wstawić na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Wystudzone krakersy przekładać ulubionymi lodami. Zawinąć każdą kanapkę w pergamin

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 99

ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni."  Schiacciate con l'uva.   Winogronowe placki. Stały się już naszą tradycją. Przez pierwsze dni winobrania piekę je codziennie, na koniec dnia

KUCHARNIA
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 92

życie. Poczuć, że jest namacalne, czasem gorzkie, czasem za słodkie, ale moje.  Poczuć, że może mieć smak, który przepędza smutek i bezradność.  Nie mam już chałwy.  Piekę ciastka, które mają jej smak. Takie kruche pocieszenie.  Kilka dni mojego życia, pełne zwykłych i niezwykłych chwil. Teraz wiem, że każda jest ważna. CIASTECZKA Z TAHINI 1/2 szklanki tahini(...)przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki.  Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną pękać są dobre.   * przepis znaleziony u Moniki i Ali - pozdrowienia Dziewczyny

KUCHARNIA
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 135

wanilii - 1 łyżeczka) 1 szklanka migdałów (pominęłam) 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach (użyłam gruboziarnistej) masło do wysmarowania formy Kwadratową formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić masłem. Wyciśnięty i odcedzony sok z pomarańczy przelać do rondla z grubym dnem i wstawić na ogień do momentu aż się zagotuje. Ogień zmniejszyć i nadal gotować

KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 137

styczniu nasze kuchnie, Amber i moją, zamieniamy w domowe boulangerie i oddajemy się kuchennej magii. Zagniatamy, wyrabiamy i czekamy na naszą un peu de bonheur , odrobinę szczęścia. Rozpieszczamy podniebienia. Pieczemy na słodko. Dzielimy się od rana i przepędzamy złe myśli - a kysz! Częstujcie się!  Co najpierw? Kawa? Gimnastyka? Śniadanie? Najpierw cisza.  Moja ciszą, z którą budzę się pierwsza(...)wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie  wierzch brioszek posmarować jajkiem rozmieszanym z cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180  i piec przez 25-30 minut. Upieczone lekko przestudzić i posypać z wierzchu cukrem pudrem.  KANDYZOWANE POMARAŃCZE /najlepiej przygotować dzień wcześniej/ 4 pomarańcze 3 szklanki cukru 4 szklani wody Pomarańcze dokładnie umyć

KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 139

naszymi fiołkowymi deserami.  SUFLET Z FIOŁKÓW na zimno /składniki na 6 porcji/  Ten deser zalicza się do sufletów na zimno, czyli takich które przygotowuje się bez pieczenia, ale z użyciem białek i żelatyny. Ma konsystencję bardzo delikatnego musu i myślę, że z powodzeniem mógłby też nosić taką nazwę. Podobnie przygotowywane suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych

KUCHARNIA
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 154

smaku kilka plasterków suszonej szynki.  "Myję ręce i wycieram je w fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili się wszelkim nadmiarem. Zagłębiam się w tajniki gotowania i ta rola coraz bardziej(...)wierzchu paski szparagów - można dodać kawałki suszonej szynki. Pokruszyć bryndzę (lub inny ulubiony ser). Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury  ok. 220 stopni. Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż spody będą upieczone, a wierzch pizzy lekko się zrumieni. * cytuję kolejno Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" , Marlena de Blasi " Tysiąc dni w Toskanii" , Frances

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 105

taką magię uda nam się stworzyć w Siedlisku.  Można zrobić kopię obrazu, można zagrać w teatrze dwa razy prawie tak samo, można nawet robić dwa razy podobną pieczeń. Nigdy jednak nie spotkają się ci sami i tacy sami ludzie w tym samym miejscu, przy tych samych daniach i nigdy już żyłki światła nie będą tak samo biegać

KUCHARNIA