znajdziesz tutaj . nadzienie: 25 dag twarogu półtłustego 4 łyżki cukru pudru 15 dag wiśni opcjonalnie 3 łyżeczki kakao Wiśnie drylujemy. Twaróg miksujemy z cukrem na gładką masę. Pieczemy tarty wypełnione papierem i fasolą około 12 minut. Wyjmujemy papier i fasolę. Tarty wypełniamy nadzieniem z twarogu, na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie. Pieczemy w temperaturze 180 C około
Humanistka w kuchnimamy tyle czasu, trudno. I tak będzie dobry. Do żaroodpornego naczynia wlewamy 5 łyżek oleju, a następnie przekładamy kurczaka. Starajmy się, żeby poszczególnego jego elementy tworzyły tylko jedną warstwę. Pieczemy w temperaturze 190 C pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli
Humanistka w kuchnisera ulubione przyprawy – u mnie zioła prowansalskie Ser trzemy na tarce. Bagietkę kroimy pod skosem. Na wierzch wkładamy pomidory wraz z sosem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w temperaturze 180 C przez około 10 minut. Wyjmujemy i posypujemy serem wymieszanym z ziołami. Zapiekamy kolejne 10 minut. Na wierzch ketchup. Pychotka
Humanistka w kuchniporcji wychodzi około 6 tortilli. 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Tortille możemy przygotować wcześniej. Możemy
Humanistka w kuchnisztuk muffinek: 8 śliwek 200 g margaryny 200 g cukru 3 jajka 100 g mąki 100 g skrobi ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy Ucieramy margarynę z cukrem na pulchną masę. Dodajemy stopniowo jajka. Mieszamy mąkę, skrobię, cukier wanilinowy i proszek. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej, którą mieszamy łyżką. Papilotki wypełniamy do ¾ ciastem. Na wierzch każdej muffinki
Humanistka w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam swój pierwszy bigos. Nie był to jednak bigos tradycyjnie gotowany, a pieczony w piekarniku, który jest o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Mój mąż stwierdził, że to najlepszy bigos jaki jadł :-). Dzięki temu, że jest pieczony nic się nam nie przypala, nie musimy więc stać
Marta Gotujewłaśnie ten wykorzystuje i poleca. Polecam i ja taki przepis na chrust :) SKŁADNIKI 500g mąki 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 3 żółtka+1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 opakowanie cukru waniliowego 100g masła tłuszcz do smażenia WYKONANIE Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Dobrze wyrabiamy i przez kilka minut obijamy wałkiem z każdej strony - ciasto
Moje Kuchenne Rewelacjedrobno pokrojonymi w kostkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko ugniatamy. Formułujemy kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki: Składniki: 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone 400g jogurtu greckiego (gęstego), koperek, świeża mięta, sól, pieprz
Pudełko rozmaitościTłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, należy więc odświeżyć przepisy na pączki i faworki:) Dziś proponuję Wam pyszne, kruche faworki bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Za to z dużą ilością kalorii:))) Czyli takie jak trzeba! Przepis dodaję do akcji: Faworki, chrust, chruściki 2015, Smakołyki na Tłusty Czwartek. Składniki: 500g mąki pszennej
Z miłości do słodkościciepłej wody zmieszanej z 20 ml mleka -2 łyżeczki soli -po garści siemienia lnianego i słonecznika Ciasto wyrabiamy mieszając w pierwszym etapie wszystkie składniki z zaczynem. Papier do pieczenia nacieramy masłem i obsypujemy otrębami, wykładamy nim foremkę. Wyrobione ciasto układamy na kształt foremki, oklepujemy olejem rzepakowym, wkładamy do foremki i dociskamy delikatnie z góry, by rozłożyć je dokładnie
BaRepasprzepisu Nigelli Lawson. Błyskawiczne w przygotowaniu i szybko znikające z talerza :) Składniki: 200 g sera ricotta 2 jajka 75 g mąki łyżka cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia W misce wymieszać ser i jajka na gładką masę. Dodać sypkie składniki
wyzwania kuchennemiski, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, a następnie mieszamy ręką, tak aby każdy z nich był pokryty przyprawami i olejem. 3. Rozkładamy na blachę na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 min. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisytalerzyk i dodać przypraw) i dodajemy przypraw. Jeśli mamy resztkę oleju na patelni w nim otaczamy kromki. 2. Kromki kroimy na małe kwadraty. 3. Całość wysypujemy na tace do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 min. w międzyczasie przewracając kawałki
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyDzisiaj pochwalę się pieczonym mięchem :) Rzadko robię mięsa pieczone ale po dzisiejszym dniu zacznę zdecydowanie częściej ;) Ze względu na to, że jest o wiele smaczniejsza i nie zawiera tego całego wkuwanego świństwa i w odróżnieniu od nich z 0,7 kg tworzy się 0,5 kg gotowego produktu a nie 1,0 kg :) Czytaj więcej
Pasja tworzenia