zdrowe. Może warto zaszaleć i przygotować je również w wersji smacznej dla wszystkich, nie tylko tych najmłodszych. Cielęcina ma bardzo charakterystyczny zapach i smak, zawsze przygotowywałam ją tradycyjnie, typowa pieczeń, ewentualnie gulasz. Tym razem chodził za mną bardziej konkretny smak. Nie wiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku
Smaczne Zdrowekuchnią orientalną i wszystkie dalekowschodnie wersje nie łechtają mego podniebienia. Dziś coś prostego, wykwintnego i bardzo po polsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem. Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego. Dzielimy na trzy. Do kaczki potrzebujemy: -kacze udka -cydr; szklanka -wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę -cukier brązowy -majeranek(...)oliwa -pieprz i sól Ziemniaki zostawiamy w skórce; kroimy na 6-8 części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut. Surówka -kapusta włoska -ogórek zielony -ocet wina musującego -koperek Kapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody
BaRepaswszystkim, co na niej zostało, odstawiamy. Dno naczynia smarujemy masłem. Wykładamy skórki pomarańczy, kawałek imbiru, dwa ząbki czosnku, kaczkę i całe jabłko, podlewamy białym winem i pod przykryciem pieczemy ok 1-1,5h w 180 stopniach; do miękkości. W międzyczasie podlewamy kaczkę tłuszczem z dna brytfanki. W ostatnim etapie, ściągamy przykrycie obkładamy kaczkę plastrami pomarańczy i pieczemy do uzyskania ładnego
BaRepassprawia, że jestem "happy" może spokojnie się tu pojawić. A nic chyba nie jest tak kreatywne i jednocześnie radujące jak upichcenie czegoś pysznego. Bardzo lubię piec ciasta i inne słodkości. Jeszcze bardziej lubię je pałaszować. Lubię też eksperymentować. Nie lubię za to sztywno trzymać się przepisów. Zawsze coś zmienię albo dodam od siebie. Stąd co jakiś czas(...)mąki, margaryny, jaja, cukru pudru i kakaa zagnieść szybko półkruche ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier (pół szklanki). Zmiksować delikatnie na małych obrotach miksera z mascarpone. Masą serową napełniać babeczki, udekorować owocami. Przed podaniem
happycreatiff.blogspot.comolej do smażenia Sposób przygotowania: Mleko zagotować z łyżką masła. Gdy zacznie wrzeć wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając. Mieszać aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Wygładzić na placek grubości ok 1- 1,5 cm. Gdy kasza wystygnie wycinać szklanką okrągłe packi. Placki panierować w rozmąconym jajku i sezamie wymieszanym z bułką tartą
happycreatiff.blogspot.commarzeń, abyście rozwijali swoje pasje i żebyście nigdy się nie poddawali :) Wszystkiego dobrego! Dagmara Osowska ~~~ PODSUMOWANIE ROKU 2014 8 NAJCHĘTNIEJ CZYTANYCH PRZEPISÓW MIEJSCE I ZUPA WONTON MIEJSCE II PIECZONA POLĘDWICA W SEZAMIE MIEJSCE III KURCZAK MAŚLANY MIEJSCE IV PRĘGA WOŁOWA PIECZONA W JOGURCIE MIEJSCE V SKRZYDEŁKA KURCZAKA PO CHIŃSKU MIEJSCE VI KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY MIEJSCE VII PROSTA TAJSKA ZUPA
Tajskie smakiboski w smaku. A naleśniki z nim obłędne! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI LANE: - 3 jajka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki soku z pomarańczy - 1 łyżka lemon curd - proszek do pieczenia (max. 0,5 łyżeczki) - słodzik lub cukier Za pomocą trzepaczki utrzyj masę. Masa powinna być gęstsza niż na standardowe naleśniki. Masę przelej do butelki po małej wodzie mineralnej
SMYKWKUCHNIwinnego - 3 łyżki oleju - 1 łyżka przyprawy do kurczaka - 1 łyżka sosu sojowego - imbir - sok z cytryny - sproszkowane chili Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i marynujemy 3 godziny w lodówce. Pieczemy na rożnie (ten ważył 2 kg) piekłam 1,5 godziny w temp. 215 stopni C. Smcznego! PS. Taki obiad można robić codziennie raz dwa i gotowe ;-))) Buuuuziaki
SMYKWKUCHNIPozostałe pomidory z sokiem wymieszać z 1/2 szklanki bulionu i 1/3 szklanki oliwy , dodać sól, pieprz, ewentualnie pull biber. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Folię po godzinie usunąć. Jeżeli chcemy aby nasze papryki bardziej
Stare Garysolą i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Smacznego
Moniki Smakołykicienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Paski dzielimy na połówki. Formujemy dowolny kształt ciastek i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem z dodatkiem papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 7-10 minut. Blaszki wyjmujemy
Maminek kulinarnystudzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy pieprzem młotkowanym z kolendrą, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, drobno posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie całą wodę. Do ugotowanej dodajemy mleko, jajka , cukier , sodę oraz olej – wszystko razem dokładnie miksujemy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze układamy obrane mandarynki i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia! Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkopączusiów. Ja następnym razem robię od razu podwójną porcję:) SKŁADNIKI: 1 jajko 1 łyżka oleju 1/4 szkl mleka 1/2 szkl mąki 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 2 banany olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania 1. Jajko, olej i mleko dokładnie roztrzepać (ja robiłam to zwykłą trzepaczką ręczną
Kto ugości moich gości?zaostrzenie apetytu. Nie można przygotować ich z wyprzedzeniem, ponieważ ponownie podgrzane stają się gumiaste. Można natomiast wcześniej bardzo dokładnie je umyć i przygotować wszystkie składniki, a tuż przed pieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku. Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się
Mia Cucina Sofieta