cytryny 1 łyżka masła A jak to zrobić: Gałązkę rozmarynu oberwać z listków i przekłuć nią figi. Owoce przełożyć na patelnię (najlepiej metalową, która spokojnie może powędrować do pieca), polać miodem wymieszanym z octem. Gdy miód na patelni zacznie lekko skwierczeć, dodać masło, kilka listków rozmarynu i skórkę z cytryny. Smażyć wszystko kilka minut, polewając figi sosem. Wstawić do piekarnika(...)jeśli nie mamy metalowej patelni, przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia), piec 10 minut w temperaturze 150 stopni. Figi można podać z Ricottą
Kuchnia w opałachstanie się oprzeć. Najbardziej lubię taki z akcentem pomarańczowym, dam się wtedy za niego pokroić ;) Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach... mmmmm pycha. Ta wersja sernika, nie wymaga tradycyjnie pieczenia, tylko gotowania. 30 minut roboty, dłuższa chwila w lodówce i możemy się zajadać. SKŁADNIKI: 1 kg zmielonego sera 4 jajka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3/4 szkl cukru
Kuchnia w opałachminuty. Mięso i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać majerankiem, dodać pokrojone w ósemki jabłka i całość polać cydrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 - 25 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć i pozostawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Kroić w plastry i podawać z jabłkami. Osobiście lubię, podawać je z pieczonymi ziemniakami
Kuchnia w opałachŚwięto :) Ale w ciągu roku też o nich nie zapominajcie, bo z pewnością wielu z nas, wiele im zawdzięcza :) SKŁADNIKI: 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko (roztrzepane) 1 1/4 szkl maślanki 20 g roztopionego masła 2 łyżeczki syropu klonowego 1 duży banan pokrojony w grubą kostkę A jak to zrobić
Kuchnia w opałachkombinowałam, jakby tą „kwintesencje” zrobić w formie wyjściowej, do zabrania na spacer, czy do pracy. Wreszcie się udało, oto efekt :) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Dwa ząbki czosnku Świeżo mielo ny pieprz, świeżo mielona sól Na patelni
Kolizje Smakówciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki (po to by ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi(...)pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego
OstryKęsfareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} ½ łyżeczki soli 250 g mlecznej czekolady Podłużną formę o wymiarach np. 21x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały pokruszyć w blenderze dość drobno, ale tak by pozostały wyraźne kawałki. Cukier, masło i miód wrzucić do rondla o grubym dnie. Doprowadzić do wrzenia i gotować
maniapieczeniaminuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierem do pieczenia, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu - podczas smażenia regulować temperaturę oleju, niska spowoduje nasiąkanie pączków tłuszczem, zbyt wysoka - szybkie zbrązowienie wierzchu, a środek surowy - pączki pozostawić do ostygnięcia - przygotować sos karmelowy: do rondelka
Smakołyki Berenikigalaretki truskawkowe 200 g masła oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała 26 cm średnicy, więc ciasto wyszło nieco za niskie, radzę użyć mniejszej) . Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy z kaszy. Mleko i mleko skondensowane
Czerwień i błękitokoło godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka
Bullioobrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 100 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamknięciu jeszcze przez około 10 minut, następnie stopniowo
BullioLekko przestudzić. Płatki migdałowe drobno posiekać. Cukier, jajka, migdały, mąkę, sodę oraz masę czekoladową dokładnie wymieszać. Okrągłą formę o średnicy około 28 cm wysmarować masłem. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec około 10 minut. Wyjąc i przestudzić. W czasie kiedy spód stygnie przygotować masę serową. Sery, mąkę oraz cukier zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo wbijać jajka, miksując na małych obrotach(...)brownie rozsmarować masę kajmakową oraz wysypać posiekane orzeszki. Wylać masę serową. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 90 minut. Sernik wyjąć i polać po wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut (w temperaturze 120°C). Upieczony sernik ostudzić i wstawić
BullioTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady Panna cotta: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: maliny na wierzch tarty Ciasteczka
Bulliowkładamy do niego nafaszerowanego kurczaka (piersiami do dołu). Naczynie przykrywany i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika do 180 C na 1 i 1/2 h. Odkrywamy 30 min przed końcem pieczenia i obracamy piersiami do góry tak aby ładnie się przyrumieniły. Po upieczeniu wyjmujemy farsz z kurczaka do osobnego naczynia i wyciskamy do niego cytrynę. Sosem powstałym z wody, szampana
IMPRESJA SMAKUbrokuł 6 - 7 jajek Dodatkowo: forma do tarty 26 -28 cm Wykonanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, następnie kładziemy na niego cisto francuskie (tak aby odrobinę wystawało poza formę). Na ciasto wykładamy podsmażony boczek i układamy małe różyczki brokułów. W wolne miejsca rozbijamy jajka (nieroztrzepane!). Doprawiamy solą
IMPRESJA SMAKU