pieczenia - 22046 przepisów (strona:792/1470)

Tarta Halloween'owa 113

należy ugniatać, aż do uzyskania ziarnistej masy, w razie potrzeby dodawać zimnej wody, żeby ciasto było bardziej elastyczne. Gotową masą wylepić formę o średnicy 26 cm, dno ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 minut. Nadzienie: Do rondla włożyć masło i czekoladę, roztopić na małym ogniu nieustannie mieszając. Nieco ostudzić (żeby nie było gorące). Do miski wsypać cukier i wbić(...)jajka. Ubić na jednolitą masę, następnie dodać śmietankę, esencję waniliową i masę czekoladową. Wszystko razem wymieszać i przelać na tartę. Piec w 170°C przez 25-30 minut. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod sam koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilę miksować. Gotową śmietaną wyłożyć tartę. Czekoladę stopić

Passions hobbies life
Tarta z porem i boczkiem 123

owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut.  Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Brzegi podwinąć do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 170°C przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Nadzienie: Boczek pokroić w kostkę, białe części z porów w krążki. Na patelni rozpuścić trochę masła, dodać boczek(...)Dodać śmietankę, potarty ser, doprawić solą, pieprzem i oregano. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie boczek z porem. Polać gotową masą. Górę posypać rozdrobnioną mozzarellą i posypać oregano. Piec w 180°C przez 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika (aż masa zgęstnieje). Duża ilość nadzienia spowodowała u mnie, że spód tarty nie był kruchy, ale był spójny

Passions hobbies life
Domowy GYROS od podstaw 349

dolewamy trochę oleju i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się kilka godzin bądź pomijamy. 2/ Do piekarnika ustawionego na 160 stopni wkładamy pocięty gyros na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy gyros tak ok. 30 minut a następnie podkręcamy temperaturę na 200 stopni i kontynuujemy przez 10 minut. Na koniec możemy włączyć nawiew z góry by podpiec mięso

Kuchnia PROzdrowotna
Pulpety bałkańskie z sałatką 212

książkom walającym się po mojej kuchni zawsze znajdzie się jakiś pomysł na obiad. Tu się trochę doda, tam się odejmie i nagle powstaje smakowity posiłek. A że nigdy (poza pieczeniem ciast) nie słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Chleb - pan Rustico 155

Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce. Moje uwagi : chleb po upieczeniu jak dla mnie był za suchy, ale może tylko(...)mój :( wyrabiałam w misce tylko łyżką drewnianą, pomimo, że w przepisie podano by wyjąć je na stolnicę moje ciasto było dość luźne i dlatego piekłam w foremce nie podsypałam dość mąką i z trudem wyjęłam je z foremki chleb rósł mi szybciej niż w przepisie, może dlatego, że w pomieszczeniu było ciepło

Proste Potrawy
Świąteczne rogaliki 177

kładziemy łyżeczkę dżemu lub kilka wiśni i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier do udekorowania rogalików. Gotowe rogaliki lukrujemy po przestygnięciu. Lub nie czekamy

Ciastkozercy
Bliskowschodnie bakłażany podawane z sosem tahini, granatem i pietruszką 139

Naszła mnie ochota na bakłażana! Najlepiej pieczonego, jeszcze nieco sprężystego i aromatycznego. Poszperałem po szafkach, biorąc kilka przypraw i dodatków, które akurat wpadły mi w oko. Podświadomie wędrowałem po bliskim wschodzie. Z tej wyprawy przytargałem sumak, cynamon, czosnek, tahinę, pietruszkę i  soczysty granat (tak, wiem, że jestem monotematyczny ale to mój ulubiony owoc).  Do tego odrobina płatków(...)przekrój na pół. Ponacinaj w kratkę nożem na połowę głębokości. Miód, oliwę, sól oraz czosnek połącz i rozsmaruj równomiernie na bakłażanach. Posyp je następnie sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200 °C , aż bakłażany staną się miękkie. Sos z tahiny: 1/4 szklanki pasty tahini 1/4 szklanki wody 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka soku z cytryny

Food Square
Klasyczna marynata do steków 162

workach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso powinniśmy marynować od 2-4 godzin a duże kawałki wołowiny takie jak pieczenie 4-6 godzin (lub całą noc). Składniki: ¼ szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka

naRuszcie
Kurczak pieczony z warzywami 210

wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca

Monia miesza i gotuje
Orkiszowe gofry i trochę charytatywnie 134

gofrów: 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki orkiszowej 3 jajka (osobno żółtka, osobno białka) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 1/3 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka stewi w proszku Oliwa do smarowania gofrownicy Ulubione dodatki Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka

Czarnawisienka
A wszystko zaczęło się od... 108

się od nie do końca udanej próby zrobienia muffin. Mianowicie wybrałam najprostszy przepis jaki znalazłam w internecie , wszystko robiłam według wskazówek w przepisie przesadziłam tylko z jednym...z czasem pieczenia cały czas miałam wrażenie że moje muffiny nie są dopieczone przytrzymałam za długo i... wyjęłam co prawda bardzo ładnie wyglądające babeczki ale były twarde;/ dało się zjeść

Cukier&Puder
Czekoladowa pavlova z owocami z okazji DNIA BABCI I DZIADKA:)) 138

kakao i delikatnie wymieszaj łyżką, tak by powstały smugi.  Pianę przełóż na przygotowaną wcześniej blachę,  wstaw do piekarnika na środkową półkę , temperaturę zmniejsz do 160 o C - piecz 10 minut , a następnie zmniejsz do 120 o C - piecz 90 minut. Beze zostaw do całkowitego ostygnięcia w piekarniku (najlepiej na noc). KREM Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę , dodaj

Cukier&Puder
Tarta czekoladowa 180

ciasto .  Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim dno i boki formy do tarty , spód ponakłuwać  widelcem.  Piec 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C , aż lekko się zarumieni. Śmietankę i mleko podgrzać , wrzucić pokruszoną czekoladę , podgrzewać , mieszając aż składniki się połączą, zdjąć z ognia(...)cukrem pudrem, wymieszać z masą czekoladową i podgrzewać na małym ogniu ( nie gotować) , aż składniki się połączą i będą mieć gęstą konsystencje.  Masę przelać do wcześniej upieczonego spodu. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do  temperatury 150 °C. SMACZNEGO!!! Słodkich Walentynek życzę kochani!!! BUZIAKI Kasia

Cukier&Puder
Domowy fishburger 152

zawartości lodówki ;) na sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bułki przekrój na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bułek i filety rybne i podgrzej w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegem) przez 5-8 minut. Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj starty ząbek

Ze smakiem i z pasją
Placki z serka wiejskiego 3070

zabrać ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. ~ Orkiszowe placki z serka wiejskiego ~ Składniki: 150g serka wiejskiego 50g mąki orkiszowej (może być inna) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką

Kuchenny Skrawek Nieba