pieczenia - 22046 przepisów (strona:794/1470)

Razowe ciasteczka kardamonowe, wiosenne kwiatki czyli Słodki Czwartek odc.13 110

wiosnę każdym swym kawałkiem. Raduje mnie, ale i uczula pyłkami wszelkimi, ładuje moje akumulatory ale i zmienia radykalnie plan dnia. Odwykłam od niej. Długa zima skłaniała do domowego siedzenia, pieczenia, gotowania. Teraz górę biorą spacery po lesie, plac zabaw, potrzeby dzieci. W poniedziałek na dworze spędziliśmy ponad 5 godzin. Upiłam się świeżym powietrzem, smagnęło nas słońce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki z Nutellą i Krówkowa Masą czyli Słodki Czwartek odc.14 153

słodkie, bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne!!! zróbcie, włóżcie do koszyka piknikowego i w drogę :) 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 2 czubate łyżki serka mascarpone 50 ml oleju 1 jajko 12 łyżeczek masy krówkowej 6 łyżeczek nutelli Suche

Dzieje kuchennej Wiewióry
Majówkowe Candy WYNIKI i Pizza z nowalijką 128

zwyciężyła Yen z Ven. Proszę Cię o namiary na siebie, na maila oczywiście, jutro wyślę paczuszkę :) A teraz o jedzeniu! jak wiecie sobotnią tradycją w azylu stało się pieczenie pizzy. Szukam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb oliwkowy na zakwasie 211

Piekłam go już kilka razy i będę piekła często. Będzie to nasza domowa klasyka. Wilgotny, kwaskowy, wytrawny i niezbyt trudny w przygotowaniu :) znaleziony w Pracowni Wypieków. Chleb oliwkowy na zakwasie 400 g mąki pszennej8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego50 g mąki żytniej chlebowej2 g świeżych drożdży300 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli morskiej2 łyżki czarnych oliwek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Propozycja dla Mam i Muffiny Kardamonowe z Rabarbarem czyli poWeekendowe Łakocie odc.13 156

dzisiaj klubikowa akademia z okazji Dnia Mamy. To nie o tym jednak miałam pisać. Chciałam z samego rana zaprosić Was do polubienia mojego FanPage (klik!!!) oraz zaprosić do wspólnego pieczenia! Jako szczęśliwa mamuśka lubię spędzać czas z dzieciakami w kuchni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rillettes au porc oraz Pizza ze szparagami, łososiem i fetą czyli trochę inne Niedzielne Śniadanie odc.14 156

dobra, to nie będzie tradycyjnie śniadaniowy post! Powody są dwa. Po pierwsze na śniadanie jedliśmy chleb upieczony w ramach blogowego pieczenia i post mogę opublikować dopiero w czwartek (Słodki Czwartek!!!). Po drugie, na jedną z części śniadania jadłam własnej produkcji pasztecior do smarowania i właśnie przepis na niego chcę tu zamieścić. Znalazłam go, i tu niespodzianka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto grysikowe z truskawakami i galaretką czyli poWeekendowe Łakocie odc.15 207

gorąco, leniwie... nagle Małżon wymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając się od dzieci łyżką, ciasto. Takie bez pieczenia, z truskawami i galaretką, dla Małżona bo wiem, że takie lubi. No i w trakcie miesza mi się wszystko. Rzeczy lecą, galaretka pryska na sukienkę, składniki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe czyli Słodki Czwartek odc.18 202

mogłam się powstrzymać! wizja nie pieczenia niczego na niedzielne śniadanie, z racji jagodziankowego łasowania u teściowej, przerażała mnie :) upiekłam więc je dzisiaj na drugie śniadanie, do kawy. Lekkie, pachnące cytrusami, małe okrągłe bułeczki. W sam raz do podgrzania w tosterze... wspaniałe! Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe zaczyn: 10 g suszonych drożdży

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki z Migdałową Kruszonką czyli Słodki Czwartek odc.22 159

Dawno nie piekłam bułeczek, wakacyjny prodiż nie sprzyjał jakoś a tymczasem najnowszy KUKBUK ma kilka świetnych propozycji w tym dwa przepisy na drożdżowe bułeczki. Przepisy trochę pomieszałam i powstały te pyszne, lekkie drożdżówki. W oryginale z serem, u mnie z jagodami i kruszonką z drugiego przepisu. Bułeczki piekłam we wtorkowy poranek a dzisiaj do porannej kawy zjadłam ostatnia, nadal

Dzieje kuchennej Wiewióry
Watykański, papieski, Herman albo po prostu Ciasto Szczęścia czyli Niedzielne Śniadanie odc.23 184

mojej przygodzie z tym wypiekiem. Dostałyśmy z mamą słoik zaczynu, karmiłyśmy, pielęgnowałyśmy a potem strasznie trudno było nam się z nim rozstać. Stał w zamrażarce i czekał na kolejne pieczenia. Wilgotny, pachnący, u nas zawsze z cykatą i kokosową posypką. Tym razem zaczyn dostałam od psiapsiółki i postąpiłam jak zawsze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rosyjski sernik "skubany" czy poWeekendowe Lakocie odc.42 176

Rosyjski sernik "skubany" spód: 400 g maki pszennej 2 średnie jajka 250 g masła 2 szczypty soli 100 g cukru pudru 4 łyżki kakao 1 op. proszku do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowane banany z czekoladą i czereśniami czyli poWeekendowe Łakocie odc.52 162

jakiś Chatę. Z początku pogoda nie dopisywała ale dzisiaj od rana mamy słońce wspaniale grzejące, wieje lekki wiaterek i jest wspaniale. Dzieciaki pomagają w koszeniu i grabieniu trawy, w pieczeniu ciasta, bo nie ma jak nazbierać w lesie jagód, wyjąć prodiż i upiec drożdżówkę z jagodami!!! Popołudniami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka dyniowa czyli poWeekendowe Łakocie odc.68 218

dyniowa na halloween i nie tylko 1 szkl. purre dyniowego 1,5 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. brązowego cukru 1 łyżka cukru pudru 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Herbatki? tym razem z ciemnych owocow :) 208

Między pieczeniem chleba, strucli i rogalików postanowiłam sklecić post. Post dla wielbicieli owocowych herbatek. Pisałam Wam już, że jakiś czas temu otrzymałam od firmy Bi Fix (bazującej na owocach z własnych sadów, często ekologicznych) zestaw herbat owocowych. Dzisiaj słów kilka na temat tych z czarnych owoców.Herbatką, która najbardziej posmakowała mi do tej pory jest ta z czarnej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 346

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać na blaszkę (wym. dna (21 x 32,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika na ok. 20 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia. Następnie serkiem kanapkowym posmarować ciasto szpinakowe, rozłożyć na całości plastry

Pasja Smaku