pieczenia - 22046 przepisów (strona:788/1470)

Kruche ciasto z nektarynkami 169

wszystko mieszamy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i   pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut. Nektarynki obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy na male kawałki, które następnie wrzucamy do miski i zalewamy ekstraktem waniliowy i ewentualnie(...)Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków. Na lekko ostudzone ciasto wrzucamy pokrojone nektarynki, a na nie wysypujemy kruszonkę. Wstawiamy  do piekarnika nagranego do 180`C i pieczemy około 25 minut - Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, choć dużo lepiej smakuje z lodami. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chleb żytni 149

chyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb(...)przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut. Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru. Studzimy w naczyniu - bez przykrycia. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort mocno czekoladowy 302

miksujemy. Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich ilościach dodajemy do masy, lekko mieszając.  Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko uderzamy o blat i ponownie wstawiamy do piekarnika

Słodkie Przyjemności
Mini babeczki z granatem 149

granat łyżeczka cukru pudru z wanilią Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kółeczka za pomocą foremki do ciasteczek. Przygotowane blaty rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220`C na około 5-7 minut – do zarumienienia. W tym czasie ubijamy śmietankę z dodatkiem łyżeczki cukru pudru waniliowego

Słodkie Przyjemności
Pączki z ciasta parzonego 177

całkowitego ostudzenia. Po tym czasie do ciasta dodajemy ekstrakt waniliowy, jajka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Z ciasta wyciskamy małe gniazdka na wycięte kawałeczki papieru do pieczenia. Następnie na rozgrzany olej (około 175`C) wkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy

Słodkie Przyjemności
Crumble bananowo-jabłkowe z kukurydzianą skorupką 170

plusy i minusy. Jak mam więcej czasu to robię mniej, dużo mniej. Nie jestem uporządkowana i strasznie się rozleniwiam. Dlatego, gdy w końcu się w sobie zbiorę to piekę, dużo piekę, bo jak już złapię bakcyla to nie mogę przestać. Gorzej, jeżeli dzieje się to w nocy. Dlaczego? Bo trzeba czekać całą noc na zrobienie zdjęć, a to oznacza, odłożenie

Słodkie Przyjemności
Wielkanocna baba drożdżowa z serem 205

następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto przykrywamy ponownie folią i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Po ponownym wyrastaniu  wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut. Babkę pieczemy do suchego patyczka. Studzimy w formie. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Domowe Ciastka XXL 158

żółtko, wodę i mleko. Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z mąką pszenną, dodając ją stopniowo do masy maślanej. Z przygotowanego ciasta za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę do pieczenia kulki które spłaszczamy łyżką zwilżoną wodą.   Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na około 8-10 minut. Studzimy  na blaszce. Podajemy z szklanką

Słodkie Przyjemności
Domowy twaróg - metoda szybka 6181

delikatny, soczysty (choć to zależy akurat od długości gotowania) i bialutki. Nie miałam pojęcia, że to może być tak proste! Dlatego mam nadzieję, że tak jak przyszła moda na pieczenie domowego pieczywa, tak namówię Was na przygotowanie domowego twarogu. Wystarczy dobre mleko (nie UTH), cytryna, garnek, sitko i gaza. Składniki : 2,5 l mleka krowiego ( butelkowane lub wiejskie

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 213

pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.    Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety(...)plaży i wcinanie gotowanej kukurydzy, czy na kilkudniową podróż po pięknym i malowniczym kraju. Chyba odpowiedź jest prosta, prawda? Knajpki polecane przez blogerów: Wrocław - 'Nigdy nie zapomnę', 'od Koochni', 'Piec na Szewskiej' i 'Bulke z maslem' 'Polish lody naturalne' Dobra Karma

Słodkie Przyjemności
Tarta z orzechowo-czekoladowym ganaszem 195

folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do formy od tarty. Ciasto lekko nakłuwamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy ganasz czekoladowo-orzechowy. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną

Słodkie Przyjemności
Lukier królewski (royal icing) 194

minut do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści i masa będzie jednolita i pozbędziemy się gródek wyczuwalnych pod palcami.* Gotowy lukier przekładamy do tutek przygotowanych z papieru do pieczenia (uważam, że to najprostszy sposób) lub do rękawa cukierniczego z bardzo wąską końcówką. Po nałożeniu lukier wykorzystujemy od razu, gdyż ma tendencję do szybkiego tężenia (co jest jego dodatkowym plusem

Słodkie Przyjemności
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 211

zabawy! Wasze ulubione przepisy (najbardziej popularne przepisy z 2014 roku) : 1.  Gulasz z szynki wierzowej / 2.  Ciasto nutella  / 3. Sos żurawinowy  / 4. Szybkie batoniki bez pieczenia  / 5. Krem mleczny  / 6. Ciasteczka z kawałkami czekolady  / 7. Ciasto bananowe z kajmakiem  / 8. Smoothie bananowe  / 9. Makowiec krucho-drożdżowy

Słodkie Przyjemności
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 203

mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę:)  I jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były(...)mozzarellą wymieszaną z serem morskim. Ułóż salami, cebulę, oliwki i pomidorki (lub inne ulubione składniki). Paluszki zaś skrop od góry lekko wodą i posyp posypkami według uznania.  Pizzę piecz około 10-12 minut aż do zrumienienia wierzchu. Do paluszków możesz przygotować czosnkowy sos jogurtowy lub majonezowy. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Bananowe ciasteczka z ziarnami i orzechami 253

mieszamy. Powinniśmy otrzymać dosyć gęstą konsystencję masy - tak by odchodziła od łyżki . Gdyby była za rzadka, możemy dosypać trochę płatków. Masę przekładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując ciasteczka (jak na zdjęciu). Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół)  na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i zostawiamy

Zakręcony Widelec