dolewamy trochę oleju i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się kilka godzin bądź pomijamy. 2/ Do piekarnika ustawionego na 160 stopni wkładamy pocięty gyros na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy gyros tak ok. 30 minut a następnie podkręcamy temperaturę na 200 stopni i kontynuujemy przez 10 minut. Na koniec możemy włączyć nawiew z góry by podpiec mięso
Kuchnia PROzdrowotnaksiążkom walającym się po mojej kuchni zawsze znajdzie się jakiś pomysł na obiad. Tu się trochę doda, tam się odejmie i nagle powstaje smakowity posiłek. A że nigdy (poza pieczeniem ciast) nie słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjiUformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce. Moje uwagi : chleb po upieczeniu jak dla mnie był za suchy, ale może tylko(...)mój :( wyrabiałam w misce tylko łyżką drewnianą, pomimo, że w przepisie podano by wyjąć je na stolnicę moje ciasto było dość luźne i dlatego piekłam w foremce nie podsypałam dość mąką i z trudem wyjęłam je z foremki chleb rósł mi szybciej niż w przepisie, może dlatego, że w pomieszczeniu było ciepło
Proste Potrawykładziemy łyżeczkę dżemu lub kilka wiśni i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier do udekorowania rogalików. Gotowe rogaliki lukrujemy po przestygnięciu. Lub nie czekamy
CiastkozercyNaszła mnie ochota na bakłażana! Najlepiej pieczonego, jeszcze nieco sprężystego i aromatycznego. Poszperałem po szafkach, biorąc kilka przypraw i dodatków, które akurat wpadły mi w oko. Podświadomie wędrowałem po bliskim wschodzie. Z tej wyprawy przytargałem sumak, cynamon, czosnek, tahinę, pietruszkę i soczysty granat (tak, wiem, że jestem monotematyczny ale to mój ulubiony owoc). Do tego odrobina płatków(...)przekrój na pół. Ponacinaj w kratkę nożem na połowę głębokości. Miód, oliwę, sól oraz czosnek połącz i rozsmaruj równomiernie na bakłażanach. Posyp je następnie sumakiem oraz płatkami chili. Piecz około 30 minut w 200 °C , aż bakłażany staną się miękkie. Sos z tahiny: 1/4 szklanki pasty tahini 1/4 szklanki wody 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka soku z cytryny
Food Squareworkach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso powinniśmy marynować od 2-4 godzin a duże kawałki wołowiny takie jak pieczenie 4-6 godzin (lub całą noc). Składniki: ¼ szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka
naRuszciewodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca
Monia miesza i gotujegofrów: 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej 1 i 1/2 szkl. przesianej mąki orkiszowej 3 jajka (osobno żółtka, osobno białka) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 1/3 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka stewi w proszku Oliwa do smarowania gofrownicy Ulubione dodatki Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka
Czarnawisienkasię od nie do końca udanej próby zrobienia muffin. Mianowicie wybrałam najprostszy przepis jaki znalazłam w internecie , wszystko robiłam według wskazówek w przepisie przesadziłam tylko z jednym...z czasem pieczenia cały czas miałam wrażenie że moje muffiny nie są dopieczone przytrzymałam za długo i... wyjęłam co prawda bardzo ładnie wyglądające babeczki ale były twarde;/ dało się zjeść
Cukier&Puderkakao i delikatnie wymieszaj łyżką, tak by powstały smugi. Pianę przełóż na przygotowaną wcześniej blachę, wstaw do piekarnika na środkową półkę , temperaturę zmniejsz do 160 o C - piecz 10 minut , a następnie zmniejsz do 120 o C - piecz 90 minut. Beze zostaw do całkowitego ostygnięcia w piekarniku (najlepiej na noc). KREM Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę , dodaj
Cukier&Puderciasto . Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim dno i boki formy do tarty , spód ponakłuwać widelcem. Piec 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C , aż lekko się zarumieni. Śmietankę i mleko podgrzać , wrzucić pokruszoną czekoladę , podgrzewać , mieszając aż składniki się połączą, zdjąć z ognia(...)cukrem pudrem, wymieszać z masą czekoladową i podgrzewać na małym ogniu ( nie gotować) , aż składniki się połączą i będą mieć gęstą konsystencje. Masę przelać do wcześniej upieczonego spodu. Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 °C. SMACZNEGO!!! Słodkich Walentynek życzę kochani!!! BUZIAKI Kasia
Cukier&Puderzawartości lodówki ;) na sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bułki przekrój na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bułek i filety rybne i podgrzej w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegem) przez 5-8 minut. Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj starty ząbek
Ze smakiem i z pasjązabrać ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. ~ Orkiszowe placki z serka wiejskiego ~ Składniki: 150g serka wiejskiego 50g mąki orkiszowej (może być inna) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką
Kuchenny Skrawek Niebagąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz sokiem z cytryny. Oryginalnie piecze je się w okrągłej formie z kominem, jednak bez problemu udaje się w zwykłej tortownicy, albo tak jak u mnie, w keksówce. Angel food cake samo w sobie smakuje wspaniale(...)keksówki (30 x 11 cm) lub okrągłej formy z kominem (o śr. 20 cm). Blaszki niczym nie smaruj ani nie wykładaj papierem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 45-50 minut. W tym czasie nie otwieraj piekarnika. Gdy uznasz, że ciasto jest już upieczone, zbadaj je za pomocą patyczka. Gotowy biszkopt ułóż formą go góry nogami na kratce
Food Squarepestki i miękki miąższ. Każdą połowę przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 165 st. i wstawiamy do niego połowę dyni na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia odchylamy kawałek folii. Gotową dynię wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową. Za pomocą łyżki wydrapujemy miąższ z dyni i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie
W poszukiwaniu inspiracji