pieczenia - 22046 przepisów (strona:791/1470)

Sałatka "Ananas" 3055

przyprawą do kurczaka. Można go usmażyć normalnie na oleju lub w "papirusie"- bez tłuszczu. Ja wybrałam opcję "w papirusie" :) Kurczak w papirusie: Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju

Czerwona Porzeczka
Pieczone bliny ziemniaczane z jajkiem 278

Kochani, dzisiaj serwuję Wam odtłuszczoną wersję babcinych blinów. Ja je uwielbiam, jednak uważam, że smażone są za tłuste. Dlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no i nie są tak kaloryczne. Do tego sadzone jajko i mamy świetny obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej  2 łyżki mąki pszennej  sól, pieprz(...)miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Piekarnik rozgrzewamy 200 C, blachę wykładamy papierem pergaminowym i formujemy na niej zgrane placki na blachę wchodzi  9 placków. Pieczemy przez 20-25 minut aż się zarumienią. Bliny świetnie smakują z sadzonym jajkiem.  Smacznego

Niezły Młynek
KURCZAK PIECZONY Z JABŁKAMI 307

lodówki.Obrane i oczyszcone jabłka pokroić na ósemki, oprószyc majerankiem. Masłem wysmarować kurczaka w środku i na zewnątrz, posypać majerankiem. W srodek nawkładać jabłka , spiąc wykałaczkami lub zszyć.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok. godzinę. Ja podaję na pieczonym ziemniaczkach wraz z kawałkami zapieczonych jabłek

Z Majeczką w kuchni
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 283

Szczególnie przy jakiś uroczystościach czy imprezie sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech . Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego! Składniki : * pół słoika pieczarek marynowanych Orzech * szczypiorek * 2 jajka * 4 ziemniaki  * 2 marchewki * 2 kiszone ogórki  * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu * mała(...)ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były u góry. Sałatka idealnie pasuje do mięs pieczonych

Magiczne Życie Marty
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 199

chili"  Kawa z czekoladą i chili - owszem, ale herbata ? Tak myślałam sobie o niej jeszcze przed jej zaparzeniem. Po pierwszym łyku zmieniłam zdanie. Chili delikatnie i przyjemnie piecze w język, trwa to dosłownie kilka sekund a czekoladowy posmak pozostaje w ustach jeszcze długo po odstawieniu szklanki i zmusza do myślenia: jaka to czekolada? Biała? Mleczna? Fantastyczne doznania. :-) Idealna, rozgrzewająca(...)herbata na zimowe wieczory. 3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw" Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego ciasta. I brakujący element, czyli niepowtarzalny zapach herbaty - owoców zmieszanych z korzennymi przyprawami, który dopełnił całości klimatu. :-) Zazwyczaj herbaty o korzennych aromatach, które próbowałam były mdłe. Ta wręcz przeciwnie - owocowa kompozycja przełamuje

Szefowa kuchni
Empanada z kurczakiem 358

przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które swym kształtem przypominają nasze brazylijskie pasteis ale w przeciwieństwie do pasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku. No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można(...)około szklanki mąki). Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą warstwę kładziemy farsz, i znów ciasto i znów farsz. Tak przygotowaną blaszkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 45-50 minut. Oczywiście wszystko zależne jest od naszego piekarnika, dlatego patyczkiem należy sprawdzać konsystencję ciasta. Ważne: ciasto nie ma być suche ani twarde, oczywiście też

Smaki Brazylii
Churros z masą migdałową 161

pudru - 2 łyżki kawy cappuccino - esencja migdałowa       W garnku zagotować wodę, z masłem, cukrem i solą. Gdy masło się rozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego

mojewypiekiinietylko
Naleśniki na serwatce 158

oczywiście dopasowujemy do swoich wymogów. Składniki: - 1 litr serwatki - 3 jajka - 250g mąki pszennej pełnoziarnistej - 250g mąki tortowej - 2 łyżki rozpuszczonego masła - sól - cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Wszystkie składniki miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 15 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki przełożyłam masą z twarogu domowego (ok. 60dag zmiksowałam

mojewypiekiinietylko
Piersi drobiowe w domowym „papirusie” 699

Posypujemy przyprawami – czosnkiem, wędzoną papryką, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mięso nacieramy powstałą marynatą, i zamknięte odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przygotowujemy papier do pieczenia. Wycinamy odpowiednio duże kawałki, aby można mięso zawinąć. Na każdym kawałku kładziemy porcję mięsa, dodajemy podzieloną na wszystkie marynatę. Zawijamy i zszywamy, ze wszystkich stron, zszywaczem biurowym. Patelnię rozgrzewamy

mojewypiekiinietylko
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 175

korzystam z radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy w przeciwne strony. Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut. Zupę podałam przybraną wiórkami sera, z plasterkami zrumienionej salami i paluszkami. Taka wersja tej zupy, mam nadzieję, pobudzi niejeden

mojewypiekiinietylko
Roladki drobiowe z bananami 335

odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i obłożyłam liśćmi szpinaku. Banany położyłam na brzegu każdej porcji i zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze do pieczenia, zawinęłam i pozszywałam, używając zwykłego zszywacza biurowego. Patelnię rozgrzałam, bez dodatku tłuszczu i na gorącej ułożyłam zapakowane roladki. Przykryłam pokrywką i smażyłam, łącznie przez 15minut ( w połowie tego czasu przełożyłam

mojewypiekiinietylko
Łosoś w cieście francuskim 167

połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przygotować sałatkę z poniższych składników: - mix sałat - czosnek - 1 pomarańcza - pomidorki koktajlowe - sól - oliwa z oliwek Umytą i ususzoną sałatę skropić sokiem z pomarańczy, dodać posiekany drobno czosnek, połówki

mojewypiekiinietylko
Gnocchi 228

Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji warto czasem podejrzeć

mojewypiekiinietylko
Bułeczki pełnoziarniste 170

mąką, przykryłam ściereczką i odstawiam , w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem krótko wyrobiłam i formowałam różne kształty bułeczek, które układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Blaszki z bułeczkami przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem na 45 minut. Wyrośnięte, posmarowałam roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypałam płatkami owsianymi, słonecznikiem i sezamem

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 215

delikatne, mięciutkie, soczyste – jednym słowem, pyszne. Po raz kolejny w moich poszukiwaniach trafiłam do Basi Ritz i jej sposobem upiekłam polędwiczkę wieprzową. Cała tajemnica tkwi w… niskiej temperaturze pieczenia mięsa.   Składniki: - polędwiczka wieprzowa ok. 700g - sól morska - pieprz świeżo mielony - papryka słodka i ostra - 100 g mielonych migdałów - 25 g migdałów w płatkach - olej rzepakowy Sos migdałowy

mojewypiekiinietylko