więcej, zagwarantuje smakowo nieziemskie uniesienie ;) Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej foremki do tarty (moja
Mój Smak na Życieszybkie i sycące śniadanie lub kolację. OMLET NA SŁODKO Na 1 omleta przygotuj: 1. 2 jajka, 2. 2 łyżki mąki, 3. 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4. szczypta proszku do pieczenia, 5. 2 łyżki migdałów w płatkach. Sposób przyrządzenia jest równie prosty: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą pianę. 2. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy
Mój Smak na Życieśliwkami i mandarynkami. Wygląda apetycznie prawda? Ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej foremki do tarty
Mój Smak na Życierecepta na szybki posiłek, którego rezultatem jest maksimum smaku. Składniki (8 placuszków) 1 banan 1 jajko 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli Przygotowanie: Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, jogurt, mąkę. Następnie proszek, sodę i sól. Wszystko mieszamy. Patelnię skrapiamy oliwą w minimalnej ilości, układamy łyżką placki
Mój Smak na Życiedelikatne faworki. Przepis ten zapisałam w moim starym zeszycie, jak wiele innych, które były przygotowywane w domu rodzinnym, jednak w oryginale posiadał on w swoim składzie proszek do pieczenia i nie wymagał "zbijania" ciasta. Postanowiłam zrezygnować ze sztucznego spulchniacza i pobawić się w napowietrzenie ciasta za pomocą wałka lub tłuczka do mięsa. Jest to proces dość męczący i czasochłonny
Smakołyki Berenikikroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy wyciągnąć. Na maśle klarowanym, w rondlu (rondel powinien się nadawać do smażenia i pieczenia w piekarniku), szklimy por i podsmażamy zawinięte z farszem mięso, dodajemy gałązki tymianku. Skórka powinna się zrumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut. Podlewamy winem i bez przykrycia wkładamy
BaRepasśrodku, z chrupiącą, sezamową panierką i słodkim posmakiem ananasa- to był strzał w dziesiątkę! Podany z aromatycznym ryżem z awokado podbił serca wszystkich gości. AROMATYCZNY KURCZAK PIECZONY Z ANANASEM I RYŻ Z AWOKADO Składniki: KURCZAK: 4 piersi z kurczaka, pozbawione chrząstek, żyłek i tłuszczu sól, pieprz, czosnek w proszku, pieprz Cayenne (CHILI) 2 cebule pół świeżego ananasa ziarna(...)ananasa, podpiecz ok. 5 minut z cebulką. Kurczaka nasmaruj oliwą czosnkową i posyp sezamem. Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj plastrami ananasa. Podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz ok.1 godzinę. JEDZ Z ANANASEM I RYŻEM Z AWOKADO. RYŻ Z AWOKADO: Ugotuj ryż, pod koniec posól i dodaj kurkumę. W misce rozgnieć awokado, dodaj cytrynę, kmin, wymieszaj. Połącz
Gotowanie to kochanietheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 4 jajka owoce mrożone 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy
Diteczprzelewamy do przygotowanych szklaneczek. Odstawiamy do przestygnięcia. Serduszka dodajemy dopiero, gdy galaretka będzie lekko ścięta, żeby serca można było ustawić . Druga wersja serduszek w galaretce. Przygotowujemy metalowe krążki do pieczenia, które układamy na desce. Do każdej wkładamy po jednym serduszku i zalewamy gęstniejącą galaretką i przekładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje nożem okrajamy i ściągamy foremki. T akie
Moniki SmakołykiSKŁADNIKI : 450 g mąki 1 szklanka cukru pudru 5 dag masła 8 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe 1 łyżka spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania WYKONANIE : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło , żółtka cukier waniliowy , cukier puder , śmietanę i spirytus . Zagnieść ciasto . Ciasto rozwałkować dość cienko
Sama słodycz i szczypta chiligofry na śniadanko. Banalne wykonanie i bardzo szybkie. Oto one: Składniki: (na ok. 14 gofrów kwadratowych) - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 4 łyżki śmietany - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5 ml olejku śmietankowego - 1/3 szklanki oleju - 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki miksujemy
Gotuj Z Muzykąkremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą
Ze smakiem i z pasjąmoże zastąpić dobrze nam znane przyprawy jak np. mieszanka ziół zamiast soli, inne dedykowane są do konkretnych potraw m.in. przyprawa do śledzi po królewsku, zestaw ziół i ziaren do pieczenia chleba czy mieszanka ziół do hiszpańskiej paelli, jeszcze inne zaskakują tajemniczymi nazwami patrz: Czubryca Czerwona czy Ziółka Małgosi;) Na stronie hurtowni jest całe mnóstwo pobudzających kulinarną wyobraźnię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamini pączki bananowe - szybko mieszamy, smażymy, a najszybciej zjadamy :) SKŁADNIKI 3 banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia cukier puder i cynamon do posypania PRZYGOTOWANIE Banany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę
Moje Kuchenne Rewelacjewzględem, że same się rozszerzają i chlebek sam z nich wyskakuje :)) Ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni i pieczemy tak 15 minut, następne 35 minut piekłam w 180 stopniach
Aga w kuchni