Bardzo lubię robić tarty zarówno wytrawne, jak i na słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie(...)spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna ! SMACZNEGO ! MIŁEGO WEEKENDOWANIA
Życie na widelcumasła Ponadto: 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (niekoniecznie, jeśli dane było mało wody do miksowania) 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Kaszę przelać gorącą wodą, wrzucić do wrzątku z dodatkiem soli i masła, gotować do miękkości na małym ogniu. Zamiast tego można ugotować 2 woreczki kaszy - zgodnie z przepisem
Kto ugości moich gości?bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony cebula sól, pieprz 2-3 łyżki mąki margaryna i olej do smażenia Przygotowanie : Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję
Mechanik w kuchninajpierw cebulę, dodajemy po szynkę i pieczarki z fasolką. Smażymy na małym ogniu dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Po połowie przerzucamy do naczynek przeznaczonych do pieczenia, posypujemy świeżą bazylią i wbijamy po jajku. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki i zapiekamy w piekarniku 190 C przez 10-15 minut. Smacznego
Niezły Młynekłyżeczki świeżej drobno posiekanej natki z pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 łyżeczka musztardy cytryna pokrojona w plasterki Przygotowanie: Fileta opłukać i osuszyć. Umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. W małej misce połączyć ocet, sok z cytryny, cebulę i musztardę. Mieszanką polać fileta. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać grilla. Wyjąć rybę z marynaty
naRuszcieBiałka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli, stopniowo dodajemy do musu. Taką puszystą masę przekładamy do keksówki ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej masy, następnie w rządku układamy suszone śliwki, które przykrywamy resztą masy. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie pozwalamy
Mango Papajaoleju rzepakowego, octu i przypraw robimy pastę. Polędwiczkę dzielimy na cztery równe kawałki, solimy delikatnie i obtaczamy w paście. Odstawiamy na godzinę. Nie wkładamy do lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną ściereczką, nie obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzane masło i rumienimy. Polędwiczkę układamy na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej
ladykitchenjajka 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia mąka pszenna smalec do smażenia cukier puder do posypania Do miski wykładamy serki i 2 jajka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było dosyć gęste (konsystencji ciasta drożdżowego). Na rozgrzany tłuszcz wkładamy ciasto małą łyżeczką. Jak pączki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Życzę smacznego
tojestpyszne.blogspot.compotrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA(...)muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę natłuść olejem kokosowym. Suche składniki wymieszaj z mokrymi i wsyp do blachy, wygładź szpatułką. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min, cały czas uważając na granolę. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszaj ją, by przypiekła się równo z każdej strony. Kiedy ostygnie, wmieszaj suszone morele. Trzymaj w słoiczku
Gotowanie to kochanieoliwy extra virgin suszone oregano pieprz czarny ziarnisty kapary 2 główki czosnku WYKONANIE: Pomidory umyć. Wyciąć gniazdo i pokroić na ćwiartki. Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości wody. Pomidory po przyciśnięciu nie powinny puszczać soku i być jędrne
Pyry na Gazdokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin
Pyry na GazPieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku. Składniki: 1kg szynki sól ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki majeranku Glazura: 4 łyżki miodu 4 łyżki(...)sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około
Pyry na GazPyszna propozycja dla osób dbających o sylwetkę. Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać! Składniki 3 piersi z kurczaka 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej marchew korzeń pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie(...)kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy w folię aluminiową tworząc "cukierki". Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego
Pyry na Gazmasę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c. Cebulę szatkujemy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła. Kaszankę obieramy
Pyry na Gazoliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut
Pyry na Gaz