pieczenia - 22046 przepisów (strona:785/1470)

Tarta ze szpinakiem 203

Bardzo lubię robić tarty zarówno wytrawne, jak i na słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie(...)spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna ! SMACZNEGO ! MIŁEGO WEEKENDOWANIA

Życie na widelcu
Placuszki z kaszy jaglanej - pyszne i zdrowe! 189

masła Ponadto: 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (niekoniecznie, jeśli dane było mało wody do miksowania) 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Kaszę przelać gorącą wodą, wrzucić do wrzątku z dodatkiem soli i masła, gotować do miękkości na małym ogniu. Zamiast tego można ugotować 2 woreczki kaszy - zgodnie z przepisem

Kto ugości moich gości?
Rolada ślaska z wieprzowiny 190

bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony  cebula sól, pieprz  2-3 łyżki mąki margaryna i olej do smażenia Przygotowanie : Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję

Mechanik w kuchni
Pieczarki zapiekane z fasolką i jajkiem 195

najpierw cebulę, dodajemy po szynkę i pieczarki z fasolką. Smażymy na małym ogniu dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Po połowie przerzucamy do naczynek przeznaczonych do pieczenia, posypujemy świeżą bazylią i wbijamy  po jajku. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki i zapiekamy w piekarniku  190 C przez 10-15 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Pikantne filety z soli 122

łyżeczki świeżej drobno posiekanej natki z pietruszki 1 mała cebula drobno posiekana 1 łyżeczka musztardy cytryna pokrojona w plasterki Przygotowanie: Fileta opłukać i osuszyć. Umieścić w płytkim naczyniu do pieczenia. W małej misce połączyć ocet, sok z cytryny, cebulę i musztardę. Mieszanką polać fileta. Całość przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać grilla. Wyjąć rybę z marynaty

naRuszcie
Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką 220

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli, stopniowo dodajemy do musu. Taką puszystą masę przekładamy do keksówki  ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej masy, następnie w rządku układamy suszone śliwki, które przykrywamy resztą masy. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po tym czasie pozwalamy

Mango Papaja
Dietetyczna kolacja romantyczna i rzecz o operacjach plastycznych 188

oleju rzepakowego, octu i przypraw robimy pastę. Polędwiczkę dzielimy na cztery równe kawałki, solimy delikatnie i obtaczamy w paście. Odstawiamy na godzinę. Nie wkładamy do lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie czyścimy wilgotną ściereczką, nie obieramy, kroimy na plastry i wrzucamy na rozgrzane masło i rumienimy. Polędwiczkę układamy na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej

ladykitchen
Mini pączki serowe 159

jajka 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia mąka pszenna smalec do smażenia cukier puder do posypania Do miski wykładamy serki i 2 jajka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było dosyć gęste (konsystencji ciasta drożdżowego). Na rozgrzany tłuszcz wkładamy ciasto małą łyżeczką. Jak pączki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Życzę smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Trochę ulepszona opalona granola Sophie Dahl 175

potrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA(...)muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.  Dużą blachę natłuść olejem kokosowym. Suche składniki wymieszaj z mokrymi i wsyp do blachy, wygładź szpatułką.  Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min, cały czas uważając na granolę. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszaj ją, by przypiekła się równo z każdej strony. Kiedy ostygnie, wmieszaj suszone morele.  Trzymaj w słoiczku

Gotowanie to kochanie
Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami 102

oliwy extra virgin suszone oregano pieprz czarny ziarnisty kapary 2 główki czosnku WYKONANIE: Pomidory umyć. Wyciąć gniazdo i pokroić na ćwiartki. Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości wody. Pomidory po przyciśnięciu nie powinny puszczać soku i być jędrne

Pyry na Gaz
Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą 140

dokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin

Pyry na Gaz
Szynka w miodowej glazurze 146

Pieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku. Składniki: 1kg szynki sól ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki majeranku Glazura: 4 łyżki miodu 4 łyżki(...)sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około

Pyry na Gaz
Pieczone roladki z piersi kurczaka 201

Pyszna propozycja dla osób dbających o sylwetkę. Roladki z piersi kurczaka wypełnione warzywami, pieczone bez dodatku tłuszczu i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Palce lizać! Składniki 3 piersi z kurczaka 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej marchew korzeń pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie(...)kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy w folię aluminiową tworząc "cukierki". Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego

Pyry na Gaz
Tarta z kaszanką i kapustą 110

masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c. Cebulę szatkujemy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła. Kaszankę obieramy

Pyry na Gaz
Rolowany ser 215

oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut

Pyry na Gaz