pieczenia - 22046 przepisów (strona:779/1470)

chleb z ziarnami 156

wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Po 1godz. przełożyć do keskówki i ponownie zostawic do wyrośnięcia.W chwili ,gdy podwoi swą objętość wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piec 20minut,następnie zmniejszyć na 190 stopni i piec około 20 minut.to zależy od piekarnika ,jak szybko sie nagrzewa .SMACZNEGO!!! przepis dostałam od Eli ,której dziekuje za niego

w mojej kuchni
pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 178

pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 2 piersi z kurczaka koło 500 g pieczarek średnia cebula 2 torebki ryżu przyprawy ,pieprz, sól 1 główka kapusty Do sosu : 1 koperek - u mnie ze slłoika dzialkowy, zasolony świeży. 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego-swojego z cukini 2 ząbki czosnku 1,5 litr bulionu Sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)pieczarkową, dodać jajko, przyprawy i czosnek przecisnięty przez praskę. Kapustę wyjąć, wystudzić, zdejmować po jednym liściu, wyciąć zgrubienia. Kłaść na środek farsz i zwijać gołąbki, najpierw boki, potem przód. Piec gołąbki w piekarniku aż kapusta będzie miękka-około 45-60minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku do zrumienienia , dodajemy wyciśnięty czosnek . Wlewamy wodę , dodajemy kostkę bulionową , przyprawy

w mojej kuchni
Bounty,czekoladowe kulki 127

rozpusci. Rozpuszczona miksture wlac na wiórki, dodac aromatu, wymieszac. Z mikstury uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego (bedzie ciezko, ale raczej sciskajac wiórki w dloni). Ukladac je na papierze do pieczenia, przykryc folia aluminiowa, schlodzic przez minimum godzine. Rozpuscic mleczna czekolade (w kapieli wodnej lub mikrofali). Kazda kulke zanurzyc w czekoladzie (mozna sobie pomóc wykalaczka), wylozyc na papier, by czekolada

w mojej kuchni
Brzoskwiniowy smak lata---orzechowy biszkopt 175

rozdrabniacza. Zmielić na gładko, ponownie przełożyć na suchą patelnię i podprażyć, co spowoduje, że orzechy będą bardziej sypkie. Ostudzić i odmierzyć 100 g. WYKONANIE Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C bez termoobiegu. Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski, plus starta czekolada. Wszystko ze soba

w mojej kuchni
MAŚLANY CHLEB 98

uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić(...)trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciastaCałość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem.  Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią. Źródło: "Słoneczny" chlebek

w mojej kuchni
batonik Bounty 96

rozpusci. Rozpuszczona miksture wlac na wiórki, dodac aromatu, wymieszac. Z mikstury uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego (bedzie ciezko, ale raczej sciskajac wiórki w dloni). Ukladac je na papierze do pieczenia, przykryc folia aluminiowa, schlodzic przez minimum godzine. Rozpuscic mleczna czekolade (w kapieli wodnej lub mikrofali). Kazda kulke zanurzyc w czekoladzie (mozna sobie pomóc wykalaczka), wylozyc na papier, by czekolada

w mojej kuchni
chleb z samych ziaren,pychotka! 134

wody.  Masę przełożyć do małej keksówki -ja dalam za dużą- wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny). Piec w tempeaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić

w mojej kuchni
RYBA ZAPIEKANA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 167

PIECZARKI PIECZONE Przepis z tego bloga. http://www.fullforkahead. com/20 12/09/ 19/roa sted-m ushroo ms/ Składniki : 450 g pieczarek 2 łyżki kaparów posiekanych i opłukanych 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki masła pokrojonego na kawałki 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny ( zapomniałam dodać ) 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki 1/8 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Większe(...)mniejsze na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny.Kapary i czosnek drobno siekamy. W  naczyniu do zapiekania mieszamy wszystkie składniki wyżej wymienione Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy 15-20 minut aż pieczarki nabiorą rumianego - złotego koloru, Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki. Ryba szpinak pieczarki...SMACZNEGO

w mojej kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE 138

lnianego.Wyrobić trochę drewnianą łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godż. Po wyrośnięciu odłożyć ok.4 łyżki ciasta do słoika pół litrowego ,lekko zakręcić,posłuży jako zakwas do następnego pieczenia /może stać w lodówce do 10 dni/Formy-jedną keksówkę i drugą długą od babki/ wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto .Uformować łyżką maczaną we wodzie.Wierzch posmarować

w mojej kuchni
Kaczka nadziewana limonkami 129

delikatnie rozgniecione limonki. Kaczkę zamykamy szczelnie - nacinając błonkę w skórze i przekładając przez nią kostkę od udek. Doprawiamy z zewnątrz odrobiną soli. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut. Obraną i pokrojoną marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku(...)posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu. Warzywa układamy dookoła zapieczonej kaczki w brytfannie. Całość polewamy 200-250 ml jasnego piwa. Kaczkę i warzywa pieczemy 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 160°C. Powidła śliwkowe przekładamy do miski, dodajemy pozostałą część piwa, mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną glazurą polewamy kaczkę, którą następnie

w mojej kuchni
MAŚLANY CHLEB 119

uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem(...)puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. 7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. 8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem. 9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią. Źródło: "Słoneczny" chlebek

w mojej kuchni
ŁOSOŚ POD RUKOLĄ 108

płatki migdałowe i parmezan.Wszystko zmiksować .Doprawić pieprzem oraz solą .Wlać okolo 5 łyżek oliwy(ma powstac dość rzadka masa).Ponownie zmiksować.Na rozgrzanym grillu ,lub patelni grillowej umieścić łososia.Piec 4-5minut,odwrócić i posmarować pesto z rukoli i piec kolejne 5 minut.Rybę wyłożyć na plaster pomidora ,udekorować listkami bazyli.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Drożdżowe z rodzynkami i skorką kandyzowaną -La levadura con pasas y la cáscara confitada 148

częścia nacięta na zewnątrz. Tworzymy okrąg i układamy na blaszke wyłożona papierem-ja wałkowałam na papierze i z papierem przesunęłam na blaszke- Pozostawic do wyrośnięcia około 1 godziny. Pieczemy  w temperaturze 200°C przez 20-25 minut Gdy ciasto sie piecze ,przygotowujemy glazure mieszając cukier puder z białkiem. Zaraz po upieczeniu smarujemy  posmarowac cisto glazurą iwstawiamy

w mojej kuchni
ziemniaczane rozyczki 152

mleko ,jajka i pryprawy,a reszte wykonuje za mnie robot.....Gotową masę przeciskam przez maszynkę do robienia ozdób tortowych lub rękawa cukierniczego – tworząc na blasze wyłożonej papierem zgrabne różyczki. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zlocistego koloru..Podajemy z mięsem -u mnie pieczona polędwiczka wieprzowa.... Pamiętam te rozyczki z dziecinstwa. Smacznego

w mojej kuchni
Ciasto budyniowe-torta, budini 341

szkl.mąki, 1/2 szkl.cukru pudru,2 łyżki proszku do pieczenia,4 białka,2-3łyżki gstej śmietany,20dkg masla lub margaryny,4 żółtka,2 szkl.cukru,powidła sliwkowe,orzechy 1 szkl

w mojej kuchni