pieczenia - 22046 przepisów (strona:775/1470)

Wieniec makowy 185

font-family:"Times New Roman";} Po świętach została mi połowa puszki z masą makową, postanowiłam coś z nią zrobić. Tym razem upiekłam wieniec z makiem. Już wcześniej piekłam wieniec cynamonowy z  tego przepisu. Wyszedł tak pyszny, że mój mąż stwierdził, że to najlepsze ciasto z makiem jakie jadł dotychczas. Polecam, bo ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 570 g mąki(...)tartą. Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Rafaello bez pieczenia 204

wystudzić a następnie dodać stopniowo do niej margarynę cały czas miksując. Gdy oba składniki się dobrze połączą, dodać   połowę wiórków kokosowych i wszystko wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bardzo blisko siebie herbatniki. Na ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto jak 3 BIT 222

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Po prostu pycha! Najlepsze ciasto z kremem jakie dotychczas robiłam. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe do wykonania. Polecam :-) Należy zacząć przygotowywać ciasto dzień przed podaniem. Przepis pochodzi z tej strony. Należy przygotować blachę o wymiarach 25 x 34. Składniki

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekanka makaronowa z beszamelem 491

Powstałym beszamelem polewamy makaron, posypujemy 1 szkl. sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grilla i termoobiegu) na 10-15 minut. W połowie pieczenia zapiekankę posypujemy parmezanem. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu się zapiecze. Smacznego

My Culinary Art
Sernik na zimno z truskawkami 235

żelatynę  czekamy aż przestygnie  W rondelku rozpuszczamy masło następnie dodajemy do niego pokruszone ciasteczka całość dokładnie mieszamy i przekładamy  na spód naszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 10 minut do lodówki w tym czasie w jednej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej cukier puder

cookpl
CZEKOLADOWE PRZEKĄSKI 118

czekolady 50 g kolorowych pianek cukrowych (marshmallows) 25 g obranych migdałów posiekanych 25 g suszonych moreli posiekanych 2 łyżki kakao w proszku A jak to zrobić: Tacę do pieczenia ciasteczek wyłożyć pergaminem. Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do dużej żaroodpornej miski.Ustawić miskę nad rondlem z  gotująca się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada

Kuchnia w opałach
SZYBKIE PĄCZKI "KOZY" 638

małego znam smak tych pączków, gdyż moja mama bardzo często je nam piekła. Do tej pory jednak nie mam pojęcia skąd wzięła się ich nazwa, my je tak nazywamy od zawsze. Może ktoś zna inną nazwę dla tych pączusiów? SKŁADNIKI: 2 jajka 2 szkl. mleka 1/2 kostki drożdzy szczypta soli 3 łyżeczki cukru 2 szkl. mąki olej lub smalec(...)gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzać tłuszcz do smażenia i z łyżki kłaść ciasto. Będą powstawały pączki o nieregularnych kształtach, które należy piec z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
TARTALETKI MALINOWO-GRUSZKOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 140

Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni (termoobieg 180 stopni), foremki do tartaletek posmarować masłem. Foremki wyłożyć ciastem, spody nakłuć gęsto widelcem i wstawić na ok. 15 minut do nagrzanego pieca. Wyjąć i ostudzić. Temperaturę piekarnik zredukować do 180 stopni (termoobieg 160 stopni). Jajka rozbełtać  ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Maliny i pokrojoną w plasterki(...)gruszkę ułożyć w tartaletkach, polać sosem i piec ok. 30 minut

Kuchnia w opałach
3 BIT 155

składniki dobrze się połączą.  Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Dno wyłożyć 1/3 herbatników i rozprowadzić masę budyniową, przykryć ją drugą częścią herbatników, lekko je dociskając.  Równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie

Kuchnia w opałach
SMAŻONE JABŁKA W CIEŚCIE CYNAMONOWYM 121

kuchni unosi się zapach jabłek i cynamonu, można by pomyśleć, że piecze się szarlotka. Nic bardziej mylnego. Jabłka pieczone w cieście cynamonowym równie smaczne i aromatyczne. SKŁADNIKI: 2 duże jabłka 1 jajko 3 łyżki gęstej śmietany odrobina mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru przyprawa do dań słodkich Kamis dżem malinowy (lub inny

Kuchnia w opałach
TARTA Z JABŁKAMI 139

kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Połowę jabłek obrać ze skórki i drobno pokroić. Przełożyć do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem(...)średnim ogniu i mieszać, aż powstanie gęste puree. Odstawić do wystygnięcia. Dno ciasta posmarować lekko ubitym białkiem i włożyć do piekarnika na 5 minut (170 stopni). Ciasto wyjąć z pieca i wylać na nie masę z jabłek. Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Układać je na wierzchu tarty w nachodzące na siebie kręgi tak, aby pokryć całą powierzchnię

Kuchnia w opałach
CLAFOUTIS Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 99

ekstrakt waniliowy  A jak to zrobić: Formę, najlepiej ceramiczną o średnicy około 25 cm. wysmarować cienko tłuszczem i rozsypać w niej borówki. Naczynie ustawić na blasze do pieczenia. Ubić mikserem jajka i żółtko razem z cukrem, aż powstanie jasnożółta masa. Domieszać mąkę i sól. Ostrożnie połączyć całość z mlekiem, śmietanką i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa

Kuchnia w opałach
KARNIYARIK - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI I MIĘSEM 118

mięso całkowicie zostanie przesmażone. Bakłażany obieramy ze skórki, rozcinamy wzdłuż z jednej strony i faszerujemy przesmażonym na patelni farszem.   Tak wypełnione farszem układamy w formie do pieczenia na nie układamy pomidory pokrojone w drobne kawałki a na spód wlewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i odrobiną soli. Przykrywamy i zapiekamy 20 minut. Ważne jest by mięso mielone

Kuchnia w opałach
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 149

lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na ciasto wyłożyć gruszkowe nadzienie. W misce ubić białka ze szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana(...)następnie dodać cukier nadal miksując. Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet. Tartę przykryć ubitą pianą. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 50 minut. Podawać po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
NAPOLEONKI NA KRAKERSACH 121

łyżki maki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 2 łyżki masła 2 szklanki mleka cukier puder (do posypania) A jak to zrobić: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę z krakersów (tak aby przykryć cały spód blaszki). Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać przesiane mąki i dobrze rozmiksować

Kuchnia w opałach