Bezy piekłam kiedyś bardzo często, bo bardzo je lubimy. Ostatnio jednak bezy w naszym domu pojawiają się najczęściej wtedy, kiedy piekę ciasto kruche. Ono własnie zabiera żółtka a białka nie mogą się zmarnować :)) Tym razem w wersji cappuccino. Czytaj więcej
bistro mamadoczekały świąt :) Tym razem zrobiłam je dla mojej córki do przedszkola. Okazja nie byle jaka - pasowanie na przedszkolaka :) Ciastka półfrancuskie nie są idealne do takich przekładańców, ponieważ w trakcie pieczenia dość nierówno rosną (robią się brzuszki), ale w smaku nic im nie dorówna, więc to, że nie są jak od linijki, można im naprawdę wybaczyć. Ciastka robię zawsze
bistro mamawszystko, choć za gotowym ciastem kruchym nie przepadam, to nie ukrywam, że mnie jego obecność w zapasach ucieszyła :) Zawijańce makowe gotowe w 5 minut :) plus czas na pieczenie. Czytaj więcej
bistro mamadzieci będą wspominać dzieciństwo, chciałabym, żeby zapamiętały właśnie smak tego ciasta. Przepis, po zwiększeniu proporcji, bo trochę ubogie wydawało mi się na pierwszy rzut oka, pochodzi z książki Szkoła Pieczenia Dr. Oetkera Czytaj więcej
bistro mamapysznych ciastek! Nie zdążyłam policzyć ile sama zjadłam i przyznaję, że było mi wstyd z tego powodu przed własnym mężem :) Zapach czekolady, który unosi się w domu podczas pieczenia działa jak najlepsza terapia na jesienne smutki. Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert .Przypominam, że książkę można wygrać w KONKURSIE organizowanym przez Polska Gotuje. Czytaj więcej
bistro mamawrażenie, że te babeczki będą niedługo w Polsce tak popularne jak w Wielkiej Brytanii. Odkryłam je podczas rocznego pobytu na angielskiej wsi, a moje pierwsze polskie próby ich pieczenie można podejrzeć TUTAJ . Tym razem wprowadziłam trochę zmian. Przede wszystkim - dobrałam proporcje ciasta i nadzienia tak, aby starczyło idealnie na 24 pyszne ciastka. Do ciasta dodałam żółtko. A mincemeat
bistro mamalatach... Szukałam przepisu, który przekona mnie na 100 %. I znalazłam u Asi z Kwestii Smaku . Kaczka przede wszystkim ma marynatę, której smak bardzo mi odpowiada, ale też sposób jej pieczenia bardzo mnie zainteresował. Piersi kaczki, po wcześniejszym mocnym opieczeniu, lądują w piekarniku nagrzanym ledwie do 90 stopni, na niemal dwie godziny. Podałam z kluseczkami i domowymi buraczkami na ciepło
bistro mamaWielka pochwała dla Jamiego za umieszczenie tego przepisu w swojej książce "Kulinarne wyprawy Jamiego". Nazwał je "seksownymi" i powiem Wam, że miał rację :) Choć przed pieczeniem, a zwłaszcza podczas ich formowania, nie miałam pojęcia co miał na myśli... tak po ich spróbowaniu zrozumiałam :) Nie chcę pisać wprost o kulinarnych orgazmach, bo średnio lubię taką retorykę
bistro mamaJeśli miałabym wyznaczyć dzień, który najbardziej pasuje mi do pieczenia chleba, to byłaby to sobota. Jeszcze kilka tygodni temu wskazałabym każdy inny dzień tygodnia, ale teraz na takie przyjemności zostały mi już tylko weekendy. I o ile lubię leniwe niedzielne poranki, choć na takie rzadko mogę liczyć... choć nie, w sumie to nie narzekam... leniwe są, rzadziej
bistro mamamoje klimaty. Moje nadzienie pesto alla genovese marki Gand’Italia pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu przyprawa do pizzy Skworcu ser tarty Grana Padano Doc Piekło Niebo od Ziarenkowo suszone pomidory u mnie Ole! Ciasto..najważniejsza rzecz, więc trzymajcie się kurczowo wersji Margarytki . Ja nie zastosowałam się do rady podanej w przepisie i spiekłam troszku odrywańca(...)kwadraty jak książki na półce, tylko luzno. Bo sobie jeszcze troszkę podrośnie. Posyp ziarenkami. Możesz popędzlować oliwą z oliwek. Odstaw na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, piecz około 45 minut. Można kombinować i wyłączyć górną grzałkę, ale lepiej zastosować się do rady papieru na wierzch, żeby się wystające najbardziej brzegi nie przypiekły . Najlepszy jest oczywiście ciepły. Jako
Z Kuchni Do Kuchnidodawania ich do chleba, dzisiaj postanowiłam je wykorzystać do naleśników. Smak Kuchni obdarował mnie piękną patelnią do naleśników, więc postanowiłam ją wypróbować. Świetna jakoś, a co najważniejsze naleśniki można piec bez użycia tłuszczu. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 2 jaja 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka otrębów pszennych 2-3 łyżki oleju szczypta soli(...)otręby miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy sól, cukier i olej, ciasto odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca. Do naleśników proponuję: 250 ml śmietany kremówki 30-36% owoc granatu, lub inne świeże owoce 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli
Apetyczna babeczkaśniadania do łóżka. Najczęściej są to oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną
Pora coś zjeśćpoczątek jesieni, wspomnienie minionego lata - torcik (bez pieczenia) z truskawkami i z serkiem mascarpone. Czytaj więcej
Ana Mari's worldIstnieje tak dużo dań z wykorzystaniem makaronów. Dziś zaproponuję proste i szybkie lasagne bolognese. Do tej pory lasagne tak średnio mi się udawało. Płaty lasagne pękały, wysuszały się podczas pieczenia. Próbowałam ze wstępnym gotowaniem ich i bez gotowania. Za każdym razem coś było nie tak. Tym razem w Biedronce natknęłam się na świeży makaron lasagne Giovanni Rana
Ana Mari's worldKilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej
Ana Mari's world