oczkach i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Po czym ser ze śmietaną wyłożyć na wierzch zapiekanki Piekarnik nagrzać do 200 C. Zapiekankę wstawić na środkową półkę i piec 20 min. pod przykryciem. Kolejne 20 min. piec bez przykrycia aby ser się ładnie zrumienił. Reasumując: temp 200 C czas 40 min. Smacznego
IMPRESJA SMAKUTaką białą kiełbasę można upiec w piekarniku lub na grillu. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy upiec czosnek to oczywiście pieczemy główkę w całości. Ponadto tak zrolowaną kiełbasę łatwiej jest odwracać na grillu :-) Składniki: 5-8 lasek białej kiełbasy (nie mogą być oddzielone) 3 łyżki oleju szczypta papryki słodkiej szczypta suszonego tymianku Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (najlepiej metalowe bo są dłuższe) czosnek(...)zwijamy w rulon i przedziewamy patyczkami do szaszłyków (tak jak na zdjęciu) Kiełbaski nacieramy olejem i posypujemy papryką i tymiankiem. Wokoło kiełbasy można rozrzucić nieobrany z łupin czosnek i piec go razem z kiełbasą. Taki upieczony czosnek łatwo można wycisnąć z łupinki, ponadto ma dużo delikatniejszy smak niż świeży czosnek.Pieczemy w piekarniku nagrzanym
IMPRESJA SMAKUsezamu (np. Kresto) 100 g miodu Wykonanie: Siemię i sezam podprażamy na suchej patelni, aż ziarenka zaczną "strzelać" Dodajemy miód i wszystko razem mieszamy. Następnie na papierze do pieczenia formujemy dowolne kształty ciasteczek. Jak ciasteczka wystygną można się nimi zajadać. Smacznego
IMPRESJA SMAKUbardzo dużo witaminy C. Oczywiście do tych placuszków pasują każde świeże sezonowe owoce. Jedzmy na zdrowie Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka cukru Dodatkowo: maliny według uznania miód, syrop klonowy lub dżem (ja użyłam miodu) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placuszki dokładnie razem wymieszać Ciasto nakładać
IMPRESJA SMAKUwarzywami itd. aż do wykończenia składników Wierzch polewamy sosem. Najlepiej jak lasagne będzie przygotowana kilka godzin wcześniej, wtedy makaron będzie miękki od sosu i nie trzeba tyle piec lasagne. Pomidory kroimy w plasterki, a ser ścieramy na tarce. Na wierzchu układamy pomidory i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 30-40 min. Smacznego
IMPRESJA SMAKUKaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek) Na spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe(...)środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy). Kaczkę obkładamy jabłkami i masłem. Kaczkę pieczemy 2,5-3,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C. Smacznego
IMPRESJA SMAKUokoło 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem) Ciastka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki. Do sera dodaj nadzienie z ciasteczek, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej
Cukier&Pudernazwy. Wiele osób o niej słyszało, ale mniej – widziało. Niejednokrotnie mijamy ją w sklepie, nawet nie zwracając na nią uwagi. Bogata w witaminy i pierwiastki śladowe. Można ją gotować, piec, smażyć i jeść na surowo. Ze względu na swoje walory stosowana jest jako wzmacniacz samaku do zup. W Irlandii bardzo popularna, do kupienia chyba na każdym stoisku z warzywami. Surówka(...)rzepą. Brukiew była kiedyś bardzo popularna też w polskiej kuchni. Nazywano ją warzywem biedoty. Do dzisiaj w Irlandii, Wielkiej Brytanii, czy krajach skandynawskich jest bardzo ceniona. Podawana na ciepło – pieczona, w formie frytek lub jako dodatek do zup, czy różnego rodzaju potrawek. Warto jednak dodać, że brukiew należy do warzyw, którego nadmierne spożywanie może prowadzić do niedoczynności tarczycy
mojewypiekiinietylkoroku. No cóż, pogoda za oknem nie rozpieszcza, ja mam ewidentnie "bed&pijama day", chodzę rozdrażniona i niewyspana i myślę, co tutaj zadowoli moje kubki smakowe. Gotowanie i pieczenie naprawdę pomaga mi przezwyciężyć lenia i całe napięcie. A mój dzisiejszy przepis na Blue Monday? Będzie to na pewno kupny budyń waniliowy (na deser, mniam!), ale przedtem coś jeszcze
Kitchens Alphabetbiałego... ŚNIEG!!! ale dzieciaki mają radość! cały czas marzą o sankach i bałwanie... Mógłby popadać biały i puszysty szczególnie pod koniec tygodnia w Bieszczadach :) Nie myśląc wcale o śniegu piekłam w sobotni poranek babkę drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał(...)foremki z kominem. Ciasto smarujemy jajkiem z mlekiem i odstawiamy by podwoiło objętość, na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Ciasto jeszcze raz smarujemy jajkiem i wstawiamy do pieca na 30 minut. Patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i dopiero wyciągamy z blaszki na kratkę. Przed podaniem posypujemy cukrem
Dzieje kuchennej Wiewiórynadają) - 3 łyżki oleju rzepakowego - chili suszone - 1 łyżeczka octu winnego Żeberka marynujemy co najmniej 5 godzin w lodówce (najlepiej zrobić rano, a potem w porze obiadowej tylko do pieca i gotowe ;-) ). Pieczemy przez 50- 60 minut, w temp. 200 stopni C. P.S.Niestety nie mam zdjęć po upieczeniu padła mi bateria.... musicie wybaczyć tym razem! Buuuuuuuuziaki! Pięknego Dnia
SMYKWKUCHNIkażdego , ale wielbiciele ryb z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 0,5 szkl * mleko – 1 szkl * jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczy[pta * olej – 3 łyżki FARSZ: * wędzona makrela – 1 szt * cebula – 1 szt * przyprawy DODATKOWO : * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki
Ostra na Słodkołyżką mąke , tak by nie było żadnych grudek- do całkowitego połączenia. Ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy jajka i cukier waniliowy- miksujemy robotem do gęstej kremowej masy. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego- jeżeli nie mamy rękawa - możemy wykorzystać woreczek- ucinamy "dziubek" i gotowe :) Na papier wyciskamy ciasto, z pomocą rękawa cukierniczego. Kładziemy gniazdka
Smaki Edytycukrem pudrem. Następnie zrobiłam PĄCZKI SEROWE Składniki: 800 g mąki 800 g twarogu mielonego 300 g cukru 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 6 jaja ½ łyżeczki soli Olej do smażenia (w oryginalnym przepisie był smalec 5 kostek) Nadzienie według preferencji ja użyłam dżemu wiśniowego i Nutelli Cukier
Zdrowo i kolorowoserka lub musu owocowego. PLACUSZKI BANANOWE Z GRANATEM I MASŁEM ORZECHOWYM (1 porcja) Składniki: - 1 banan - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka mąki owsianej - pół łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - oliwa z oliwek do smażenia (opcjonalnie) Do podania : masło orzechowe, pestki granatu Przepis jest banalnie prosty - wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze na gładką masę. Placuszki smażyć
Zgrabne Gotowanie