pieczenia - 22046 przepisów (strona:797/1470)

Pączki hiszpańskie 252

margarynę i szczyptę oleju. Na wrzątek wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. 3. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy olejem. 4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy

Kuchnia domowa Ani
Krucha szarlotka 176

mój ulubiony przepis na tego typu ciasto! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 żółtek 200 g margaryny/masła cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany Jabłka: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka cynamonu Sposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
Placuszki pizzowe 216

marchewka 10 dag wędliny 15 dag sera żółtego 1 duża cebula natka pietruszki Ciasto: 9 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 1 szklanka wody sól Sposób wykonania: 1. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. 3. Pozostałe składniki pokroić w małą

Kuchnia domowa Ani
Sernik gotowany na miodowym cieście 399

polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK ) i dowolna posypka Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki. 2. Robimy masę serową: mleko mieszamy z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. 3. Pozostałe składniki przekładamy

Kuchnia domowa Ani
Kurczak faszerowany 441

naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju, posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczaka i skrapiamy olejem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.    Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczynia i pieczemy ok. 20 minut. Gotowe.    Studzimy, zdejmujemy sznurek i ... Dziękujemy pani Basi

Maminek kulinarny
Domowe musli piernikowe 213

prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią. Dodajemy resztę składników i grzejemy jeszcze przez kilka minut. Całość możemy od razu przełożyć do miseczki lub rozłożyć na papierze do pieczenia i zostawić do przestudzenia. Gdy wystygnie, będzie bardzo chrupkie, łamiemy je wtedy na płatki typu crunchy i przekładamy do miseczki z jogurtem

Kuchenny Skrawek Nieba
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 193

żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności. Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia, to i prezenty muszą być. O nasze przedświąteczne gotowanie i pieczenie zadbali: Lubella , Appetita , Halina i Fistaszek . Dziękujemy!  Było przemiło! Następnym razem musi być zdecydowanie dłużej

Pasja Smaku
Cytrusowe ciasto świąteczne 194

Świetny przepis na ciasto świąteczne dla tych, którzy są zabiegani albo nie potrafią piec. Wiem, wiem, że jak jest dobry przepis to zawsze powinno ciasto wyjść. Jednak ja znam kilka takich przypadków, "moja dobra koleżanka" nawet jak wszystko robi zgodnie z przepisem to ciasta nie wychodzą. Wtedy zwalamy winę na piekarnik hehe. Także to przepis specjalnie dla niej(...)dodajemy 50 g płatków migdałowych. Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą. Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią.   Słodkich Świąt

Niezły Młynek
Pierniczki z nadzieniem 236

drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy. Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek. Nadziane pierniczki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jeśli lubimy, możemy udekorować pierniczki rozpuszczoną czekoladą. Gotowe pierniczki przechowujemy w metalowej puszce. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni) 222

najlepiej oczyścić z resztek dyni, a następnie płuczemy na sitku (najlepiej ze sporymi oczkami) pod bieżącą wodą. Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając . W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia

Zakręcony Widelec
Cytrynowe bezy 184

cytryny. Wszystko miksujemy ok. 5 minut, aż otrzymamy sztywną, ale aksamitną pianę . Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na kształt bez na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 95-100 stopni i zostawiamy na 1,5 do 2 godzin, aż bezy będą suche. Bezy

Zakręcony Widelec
Weekendowe bułeczki 163

jajko, masło, mleko, drożdże oraz sól. Przy pomocy miksera lub własnych rąk zagniatamy ciasto. Masę dzielimy na 12 części, formujemy kulki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Delikatnie je rozpłaszczamy, a także możemy je przeciąć na krzyż, by ładniej wyglądały. Wkładamy do lodówki na całą noc. Rano nastawiamy piekarnik do 230 stopni (góra/dół

Zakręcony Widelec
Polvorones, czyli ciasteczka z migdałami 286

godzinę do lodówki. Schłodzoną masę wyjmujemy z lodówki i formujemy z niej polvorones (kształt jak na zdjęciu - długość 4-5 cm). Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 12-15 minut. Po upieczeniu studzimy ciasteczka i posypujemy je cukrem pudrem

Zakręcony Widelec
Duszone warzywa z jajkiem 237

Chodzenie po sklepach, sprzątanie, pieczenie ciasteczek i nauka... po prostu męczący dzień. Dzisiaj trzeba było trochę opróżnić zamrażarkę, więc śniadanie wyglądało trochę inaczej. Kolorowo i zdrowo :) ~ Warzywa duszone na patelni z jajkiem i szczypiorkiem ~ Składniki: mrożona mieszanka włoskich warzyw 2 jajka przyprawa do grillowanych warzyw szczypiorek Jajka wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy przez 5 minut

Kuchenny Skrawek Nieba