pieczenia - 22046 przepisów (strona:805/1470)

Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 177

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI  1,5 kg filetu z indyka 3 jajka 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 ząbki czosnku majeranek 1 łyżka sosu sojowego pół  łyżki majeranku pół łyżki słodkiej papryki pół łyżeczki soli  pół(...)Marynata do indyka Indyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kładziemy suszone pomidory ze słoika. Polewamy marynatą pomidorów. pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Podajemy np. z ryżem, do każdego kawałka indyka podajemy ananasem lub brzoskwinią. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z kurczakiem w marchewkowe paski, ananasem, pomidorkami i chipsami serowymi z jarmużu 153

czerwonej w proszku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jarmuż dokładnie płuczemy, osuszamy i polewamy 1 łyżką oleju. Dodajemy soli, papryki i rękoma mieszamy. Jarmuż posypujemy startym serem i przekładamy blachę do pieczenia wyłożoną na papierem do wypieków. Wkładamy na ok. 6-8 min do piekarnika rozgrzanego do 140°C. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na bardzo cienkie plastry i doprawiamy solą

Moniki Smakołyki
"Jestę blogerę", czyli akcja z serwisem zblogowani.pl ;) 126

fotki, co powoduje rozdrażnienie u domowników. Na szczęście zawsze dostają to samo co ląduje w poście, nigdy nie ma takiej sytuacji jak na obrazku poniżej :) Niekiedy dostaję napadu szału pieczenia... Nikt mnie wtedy nie powstrzyma :D Często z powodu bycia blogerem kulinarnym żąda się ode mnie kreatywności, jednak nie daję się (aż tak bardzo ;) ) i gotuję to co lubię

Emcia Pichci
Ryby i owoce morza 181

Zupa rybna Dorada pieczona po hiszpańsku Spaghetti z krewetkami Tunezyjska sałatka z tuńczykiem Pity z grillowaną rybą Empanadas z tuńczykiem Sos z tuńczyka i anchois Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 141

ponownie umieszczamy w lodówce na około 30 minut.  Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto do tarty przykrywamy folią aluminiową i sypiemy suchą fasole, groch lub inny obciążnik. Pieczemy około 12-15 minut. Po tym czasie usuwamy folię, ponownie nakłuwamy ciasto i pieczemy 4 minuty. Przygotowujemy glazurę morelową: dżem morelowy przecieramy przez sito do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy

Kolizje Smaków
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 179

krócej. (Mięso wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) W zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić.  Szaszłyki: marynowana przez 48 godzin wołowina , cebula , świeża czerwona papryka , wędzony parzony boczek . Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowe Babeczki Marchewkowo Korzenne z Kremem 161

polecam :) ciasto: 2 jajka 200 g drobnego cukru (u mnie 175 g) 185 g oleju 160 g mąki pszennej, w oryginale ze spulchniaczem, ja dodałam 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej po 2 łyżeczki cynamonu i mieszanki do pierników 50 g posiekanych orzechów włoskich 235 g startej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosoś 5 smaków, Kokosowy Ryż i Surówka z Pora czyli Środowe Rybki odc.10 136

pogoda więc i pora tylko na wspomnienie ubiegłej środy. Rybnej, inspirowanej 15to minutowym obiadem wg Jamiego podpatrzonym w tv. Trochę orientu, chrupkości i pikanterii. Macie ochotę??? A wieczorem magiczne "pieczenie chleba w ciemno" ... ryba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Razowe ciasteczka kardamonowe, wiosenne kwiatki czyli Słodki Czwartek odc.13 79

wiosnę każdym swym kawałkiem. Raduje mnie, ale i uczula pyłkami wszelkimi, ładuje moje akumulatory ale i zmienia radykalnie plan dnia. Odwykłam od niej. Długa zima skłaniała do domowego siedzenia, pieczenia, gotowania. Teraz górę biorą spacery po lesie, plac zabaw, potrzeby dzieci. W poniedziałek na dworze spędziliśmy ponad 5 godzin. Upiłam się świeżym powietrzem, smagnęło nas słońce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki z Nutellą i Krówkowa Masą czyli Słodki Czwartek odc.14 126

słodkie, bardzo szybkie w przygotowaniu i przepyszne!!! zróbcie, włóżcie do koszyka piknikowego i w drogę :) 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 2 czubate łyżki serka mascarpone 50 ml oleju 1 jajko 12 łyżeczek masy krówkowej 6 łyżeczek nutelli Suche

Dzieje kuchennej Wiewióry
Majówkowe Candy WYNIKI i Pizza z nowalijką 107

zwyciężyła Yen z Ven. Proszę Cię o namiary na siebie, na maila oczywiście, jutro wyślę paczuszkę :) A teraz o jedzeniu! jak wiecie sobotnią tradycją w azylu stało się pieczenie pizzy. Szukam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb oliwkowy na zakwasie 192

Piekłam go już kilka razy i będę piekła często. Będzie to nasza domowa klasyka. Wilgotny, kwaskowy, wytrawny i niezbyt trudny w przygotowaniu :) znaleziony w Pracowni Wypieków. Chleb oliwkowy na zakwasie 400 g mąki pszennej8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego50 g mąki żytniej chlebowej2 g świeżych drożdży300 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli morskiej2 łyżki czarnych oliwek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Propozycja dla Mam i Muffiny Kardamonowe z Rabarbarem czyli poWeekendowe Łakocie odc.13 125

dzisiaj klubikowa akademia z okazji Dnia Mamy. To nie o tym jednak miałam pisać. Chciałam z samego rana zaprosić Was do polubienia mojego FanPage (klik!!!) oraz zaprosić do wspólnego pieczenia! Jako szczęśliwa mamuśka lubię spędzać czas z dzieciakami w kuchni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rillettes au porc oraz Pizza ze szparagami, łososiem i fetą czyli trochę inne Niedzielne Śniadanie odc.14 138

dobra, to nie będzie tradycyjnie śniadaniowy post! Powody są dwa. Po pierwsze na śniadanie jedliśmy chleb upieczony w ramach blogowego pieczenia i post mogę opublikować dopiero w czwartek (Słodki Czwartek!!!). Po drugie, na jedną z części śniadania jadłam własnej produkcji pasztecior do smarowania i właśnie przepis na niego chcę tu zamieścić. Znalazłam go, i tu niespodzianka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto grysikowe z truskawakami i galaretką czyli poWeekendowe Łakocie odc.15 182

gorąco, leniwie... nagle Małżon wymyśla planów kilka i zaczynam się denerwować. Zaplanowałam przecież kilka smakołyków na sobotnie popołudnie. Na szybko robię, oganiając się od dzieci łyżką, ciasto. Takie bez pieczenia, z truskawami i galaretką, dla Małżona bo wiem, że takie lubi. No i w trakcie miesza mi się wszystko. Rzeczy lecą, galaretka pryska na sukienkę, składniki

Dzieje kuchennej Wiewióry