słodkiej 30 % 1 śmietan fix odrobina czerwonego barwnika spożywczego 2 łyżki cukru kolorowa posypka do ciast Biszkopt : 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 4 łyżki cukru 5 jajek 1 szczypta soli Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwszystko masować aż marynata pokryje skrzydełka i tak przygotowane włożyć z woreczkiem do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie skrzydełka upiec na grillu odwracając je w połowie pieczenia. Czas grillowania zależy od tego w jakim stopniu chcemy mieć upieczone skrzydełka. Ja swoje grillowałam około 35 minut
Ewa w kuchnipszennej typ 500 250 g margaryny Kasia 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego 75 g drobnego cukru trzcinowego 75 g cukru brązowego Deremara 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g czekolady mlecznej z bakaliami 20 g czekolady mlecznej 6 czekoladowych jajeczek 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny cukier puder do posypania Rozwiń
Ewa w kuchniwolę ciasta przekładane innymi masami. Biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej typ 500 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kubusiowa : 950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak ) 1 szk wody 3 budynie śmietankowe ( po 30 g ) 3 łyżki cukru Masa śmietanowa : 350 ml śmietany
Ewa w kuchninajdzie mnie ochota na coś słodkiego to szybko mieszam w miskach składniki i piekę babeczki. I wiecie co ? Takie babeczki bez przemyśleń a zrobione w chwilkę są najsmaczniejsze. Bierzemy co mamy pod ręką i pieczemy. Ja użyłam dżemu z czereśni ale nie kupnego a domowego na który przepis znajdziecie tutaj . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniważne jest smaczne. Zresztą może świadczyć o tym to, że bardzo szybko zniknęło. Okazuje się wiec, że nawet tak zwane gotowce mogą być smaczne. A to efekt pieczenia. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniMoje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę je piekła bo są pyszne. Biscotti piecze się dwa razy, i można robić je z różnymi dodatkami. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przechowywać je dość długo szczelnie zamknięte. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń
Ewa w kuchnispożywczą i włożyłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia rozwałkowałam ciasto na 2-4 mm, oczywiście podsypując je mąką i wycinałam kwiatki (foremka kwiatek w 6 rozmiarach) i piekłam w piekarniku nagrzanym do ok.200 stopni. Tylko to wyglądało tak, że duże kwiatki piekłam do 8 minut, a mniejsze do 4-5 minut. W tym przypadku nie oddalałam się
Blondynka GotujeKrakersy rozdrobnić w rozdrabniaczu tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Zamarynowane w jogurcie kawałki mięsa panierować w krakersach a następnie ułożyć na blaszce włożonej papierem do pieczenia lub natłuszczoną folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 25-30 minut. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami
Monia miesza i gotujepieczarek 1 cebula ok. 200 ml śmietany 36% 1-2 łyżki masła 4-5 ząbków czosnku tymianek (suszony lub świeży) ok. 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, oliwa do pieczenia Piersi z kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na jakieś 25-30 min. Pieczarki myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję
UgotujmyTo.plczekolady) 600 ml mleka skondensowanego cukier puder do posypania Rozdrabniam ciastka (zobacz np. tutaj ) i dodaję do nich rozpuszczone masło. Mieszam. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wiórki, mieszankę owocowo-orzechowo-czekoladową mieszam z mlekiem skondensowanym i wylewam na spód ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30-35 min. lub aż zrobi
UgotujmyTo.pllśniąca. Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę z gorącą wodą. Na inną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe ptysie (u mnie ok. 20 sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni
UgotujmyTo.plRozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Po przestudzeniu robią się twarde i trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby zmiękły i dlatego można
UgotujmyTo.plworek, żeby się nie wysuszyła. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny aż podwoi swoją objętość. 6. Formę o średnicy 15 centymetrów wykładamy podwójną warstwą papieru do pieczenia na spodzie i robimy też podwójny kołnierz z papieru, który powinien być o około 10 centymetrów wyższy niż brzeg formy ponieważ ciasto bardzo urośnie… chyba, że forma będzie
UgotujmyTo.plWszystko dobrze mieszamy i przekładamy do lekko naoliwionej foremki i przykrywamy folią aluminiową. Całość wkładamy do większego naczynia/foremki i wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości foremki z mięsem. 6. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. 7. Po wystudzeniu trzeba terrinę obciążyć i wstawić na noc do lodówki. Najlepiej
UgotujmyTo.pl