Przepis dostałam od znajomego, i od tamtej pory jest to jeden z najczęściej pieczonych przeze mnie chlebów. Jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość, a przede wszystkim wymaga bardzo mało pracy - nie trzeba go wyrabiać składnik i: 1 bochenek o wadze ok 1kg mąka pszenna typ 500 - 150g mąka orkiszowa typ 750 - 175g * mąka żytnia(...)obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto chlebowe, wyrównać, owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Kroić całkowicie wystudzony
Stare Garyoliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki. Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej półce) i piec
Stare Garynastępnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając każdą porcję perliczki octem Moje uwagi : Piekłam tylko jedną perliczkę, na dwie trzeba mieć naprawdę duży, odpowiedni do obsmażania garnek. Nie dodałam anchovies, nie miałam akurat filecików naprawdę dobrej jakości, a nie chciałam zepsuć smaku perliczki. Po dodaniu(...)bulionu i zagotowaniu, wstawiłam przykryty garnek do pieca nagrzanego
Stare Garyskładniki ( podaję tak jak w przepisie - na ok 12 placków) 0,5 l mleka 500g mąki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie Mleko podgrzać z masłem aż masło się rozpuści, dodać sól i proszek, stopniowo, wyrabiając , dodawać mąkę - ma powstać gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto
Stare Garystwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek - można przykleić wodą listki wycięte z ciasta. Gruszki postawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ochłodzić w lodówce przez ok 30 min. Każdą gruszkę posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 25 min, do czasu aż się upieką
Stare GaryByły ostatnio w Biedronce filety z dorsza. Na smażone czy pieczone filety ochoty nie było, ale na krokiety z dorsza, w portugalskim kraju często spotykane, jak najbardziej. Oryginalne zwykle robione z dorsza suszonego, ale i świeży sprawdził się znakomicie i wspomnienia letnie przywrócił. Przepis znalazłam tutaj składniki ok 500g filetów świeżego dorsza 2 łyżki oliwy z oliwek(...)rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Ziemniaki przecisnąć przez
Stare GaryBardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipes składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1 jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion(...)klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe. Sos curry : Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę . Dodać pomidory
Stare Garyukładać obok siebie. Wstawić, bez przykrywania, do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, na 40 - 50 minut, aż masa w muszlach się zetnie. Na ok 15 minut przed końcem pieczenia można całość posypać po wierzchu parmezanem. Smacznego
Stare GaryMożna dodać znacznie więcej i bardziej różnorodnych. Ponieważ farsz jest nieco pracochłonny, na ogół szykuję go nieco wcześniej. Po przesmażeniu maku z bakaliami, masę studzę i zamrażam. Przed samym pieczeniem rozmrożoną masę (dobrze wyjąć ją z zamrażalnika dzień wcześniej) lekko podgrzewam i dalej postępuję zgodnie z przepisem. Metoda sprawdzona przez lata robienia tej masy, mrożenie w żaden sposób
Stare Garylada! I...... udana! Mięso było miękkie, soczyste i aromatyczne. Jedyna uwaga to skórka, która nie jest chrupiąca - ale tego można było oczekiwać , mięso raczej się dusi niż piecze. Jeżeli nie oczekujemy chrupiących skór - polecam! składniki 1 cały kurczak (1 1/2 do 2 kg), podzielony na 6 do 8 sztuk i osuszony Gruba sól i pieprz mielony 1 łyżka(...)Piekarniku Kurczaka podzielić, doprawić i obsmażyć na brązowo w naczyniu z grubym dnem, jak w przepisie powyżej. Następnie dodać pozostałe składniki, plus 1 szklanka bulionu z kurczaka. Przykryć i piec w temperaturze 180 - 190 stopni C, aż kurczak jest miękkie, około 40 minut. Uwaga: Kurzyne robiłam w wolnowarze, więc metoda w piekarniku nie była przetestowana. Dałam znaczne wiecej czosnku, wrzuciłam
Stare Garyboku w roladę. Tak powstałą roladę obwiązać sznurkiem kuchennym. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli (jeżeli patelni można używać w piekarniku, zostawiamy mięso na niej) smarujemy resztą oliwy z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 30 - 40 minut. Po wyjęciu(...)pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego
Stare Garymisce wymieszać jajka z jogurtem, dodać sól, pieprz. Na przygotowanym, podpieczonym spodzie ułożyć warstwę pieczarek, jarmuż, ser, zalać masą jajeczną, przybrać pomidorkami koktajlowymi. Piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Smacznego! Uwagi : ponieważ moja tarta powstała w wyniku czyszczenia(...)lodówki, trafiły do niej resztki pieczonej wieprzowiny, widać to na zdjęciach. Ale uważam, że było trochę za dużo dobrego, więc nie uwzględniam mięsa w przepisie
Stare Garyodcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem. gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp
Stare Garyjajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika
Stare Garyzielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty pak choi marynata 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry 2 łyżeczki pasty kukurydzianej * 2 łyżeczki oleju sezamowego * pasta kukurydziana - połączyć 1 część
Stare Gary