morele,przekroic na pol i usunac pestki. Mialam swieze ciasto francuskie z rolki,odcielam wiec tylko kwadrat o boku 25 cm.Ciasto ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Posrodku ciasta zaznaczyc okrag o srednicy 20 cm np.talerzykiem.Na zaznaczonym okregu ulozyc poszarpany na male kawaleczki marcepan.Na marcepanie dookola ulozyc polowki moreli.Wypelnic nimi caly okrag. Brzegi ciasta zawinac luzno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czarnego jest rownie harmonijna.Ciasto upieklam w kwadatowej foremce o boku 23 cm.Nada sie rowniez tu okragla forma o przekroju 30 cm.Bardzo polecam ten smakowity placek sliwkowy i zapraszam do pieczenia! Skladniki na ciasto: 250 g masla 350 g maki 100 g cukru 1/2 lyzeczki soli 1 zoltko+2 lyzki mleka(do posmarowania kratki) 100 ml zimnej wody Skladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!metoda na poprawe humoru jest wlasnie lyzeczka powidel sliwkowych.Ponadto jesienia i zima beda swietnym dodatkiem do kanapek,piernikow,rogalikow i innych ciasteczek (nie rozplywaja sie i nie wyciekaja podczas pieczenia),sosow itp.Sa niezwykle proste do wykonania i wlasciwie jednoskladnikowe.Do powidel potrzebne sa nam wlasciwie tylko sliwki.Gdy dodamy do tego troche czasu i cierpliwosci -sukces gwarantowany. Podstawa sa zdrowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sernikowej przez sitko make ziemniaczana.Mase wylac na przygotowany spod.Mala lyzeczka poukladac na gorze sernika i lekko wcisnac w mase kupki masy kajmakowej. Wstawic do nagrzanego piekarnikado 175 ° C i piec przez 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 120 ° C i piec przez 60 minut.Studzic na kratce. Po ostudzeniu udekorowac gore sernika masa kajmakowa i posypac brzegi slupkami migdalow.Najlepiej smakuje na drugi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nastepnym poscie,tutaj: klik. Skladniki: 500 g cukini 250 g upieczonej dyni 2 jajka 4 lyzki maki sol,pieprz 100-120 zoltego sera,latwotopliwego 1 lyzeczka proszku do pieczenia ulubione ziola np.szalwia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubych oczkach tarki.Posolic i odstawic.Nadmiar wody odlac. Dodac rozgnieciona widelcem dynie. Wbic 2 jaja,dodac make,ziola,przyprawy i starty na tarce ser.Wszystko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mase serowa umiescic w misie miksera i dodajac po jednym jajku zmiksowac na jednolita mase.Mase serowa wylac na wczesniej przygotowany spod. Piekarnik rozgrzac do 175°C.W tej temperaturz piec sernik 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 120°C i piec kolejne 60-70 minut.Srodek pozostanie lekko drzacy. Pozostawic sernik w wylaczonym piekarniku i studzic powoli przy uchylonych drzwiczkach. Sernik chlodzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pelnoziarnista,bogatsza w blonnik i wieksza ilosc skladnikow odzywczych. Skladniki: 1 szklanka maki orkiszowej pelnziarnistej 1 szklanka kefiru lub zsiadlego mleka 1 jajko 1/2 lyzeczka sody lub proszku do pieczenia spora szczypta soli cukier puder do posypania 4 jablka Wykonanie: Do miski wsypyc make wymieszana z soda i sola,wlac kefir,wbic jajko.Wyrobic lyzka na gladka mase.Ciasto powinno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czesci.Kazda z osobna rozwalkowac na cienki placek w ksztalcie kola,podzielic na 8 trojkatow.Na kazdym trojkacie ukladac mala lyzeczka powidel..Wierzcholki trojkatow posmarowac roztrzepanym bialkiem,by podczas pieczenia nie odskoczyly. Zwijac od podstawy do wierzcholka nadajac mu ksztalt rogalika. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Wszystkie rogaliki przy pomocy pedzla posmarowac roztrzepanym bialkiem.Piec w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek dlugosci 25-30 cm.Zaplesc chalke w warkocz.Tu zobacz: klik Polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i odstawic na nastepne 30 minut do napuszenia.W miedzyczasie nastawic piekarnik na 200°C. Chalke posmarowac zoltkiem rozmaconym z mlekiem i posypac cukrem.Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!radelka pociac blat na 1,5-2 cm pasy. Kazdy pas ujac za dwa konce i skrecic 2 razy wzdluz osi.Powstanie paluch-zawijas.Zwiniete paluchy ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia zachowujac odstepy.Piec w 200°C 10-12 minut. Istnieje rowniez drugi sposob wykonania paluchow- bez uzycia jajka. Postepujemy identycznie,tylko po rozsypaniu sera lub innych nasion bezposrednio na placie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawy lub po prostu wypić.Kawa z takim mleczkim jest wyśmienita.Bardzo polecam! WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH : Pozostałe wiórki sa również do wykorzystania.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać wiórki pozostałe po produkcji mleka kokosowego.Jeśli zostały bardzo mocno odciśnięte,proces suszenia trwa okolo 30-45 minut.Suszyć w piekarniku w temperaturze około 120°C bez termoobiegu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mozna dorzucic do duszenia kilka umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek. Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj: kluski-slaskie ) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta .Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Ilosc drozdzy w stosunku do ilosci maki jest dosc duza,dlatego ciasto rosnie bardzo szybko. Rozgrzac gofrownice,delikatnie natluscic,tylko przy pieczeniu pierwszego gofra.Nakladac na srodek po 1 pelnej lyzce ciasta.Piec na mocy 750 W kilka minut.Wieksza moc nie jest wskazana,ze wzgledu na obecnosc cukru gofry szybko nabieraja koloru. Po upieczeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Faworki i paczki to dwa wypieki bez ktorych nie moze obejsc sie karnawal.Jedno i drugie bardzo pracochlonne i niestety bardzo kaloryczne. Na jednego paczka dam sie jeszcze skusic,ale piec ich cala kope,nie - na to mnie nikt nie namowi.Zreszta upiec dobrego paczka,lekkiego jak piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu zadaniu.Jesli(...)pol.Pociac w pionowe paski szerokosci 2,5 cm.W srodku kazdego faworka zrobic kilkucentymetrowe przeciecie do przewleczenia. Wywiniete faworki ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Delikatnie posmarowac mlekiem lub woda. Piec 10-15 minut do zrumienienia. Wystudzone posypac obficie cukrem pudrem.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!