wariant śródziemnomorski: zamiast masła dodać oliwę i prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczaka II wariant azjatycki wmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczyka III wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne(...)wszystkich sycących pieczeni wieprzowych i do kiełbasek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!środku przycisnąć np.rączką drewnianej łyżki,żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki.Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia przed pieczeniem posmarowć pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka.Piec 22-25 minut w 180`C.Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugim złożeniu umieścić ciasto w koszyczku wysypanym mąką i przykryty pozostawić do podwojenia objętości w miedzyczasie rozgrzać piekarnik z kamieniem do 250`C wyrośnięty chleb naciąć promieniście i piec w 250`C przez 15 minut,następnie zmniejszyć temperaturę do 220`C i piec kolejne 25 minut studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na 2-ch porcje łososia i dobrze docisnąć.Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczy piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut podałam z pieczoną pietruszką,pasternakiem i marchewką.Po prostu pycha!Przepis tutaj ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Propozycja na dziś - bardzo świąteczna - z marcepanem w roli głównej.Zadowoli wszystkich smakoszy marcepanu,to pewne i nie wymaga pieczenia.Dlatego idealna również dla tych,którzy nie przepadają za pieczeniem ciasteczek,a myślą by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego. Zapraszam na marcepanowe kulki oblane białą czekoladą,a w środku każdej kulki czeka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prawda aranżacja jest wielkanocna, ale chyba wybaczycie świąteczne klimaty. 6 jajek ( rozmiar M) 125 g margaryny Kasia 1/2 szk cukru 32 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki tortowej 1/4 szk mleka 1/4 szk białej oranżady 120 g rodzynek Dodatkowo : cukier puder Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnilubię. Ekspresowe, smaczne i niedrogie ciasto. 3 dojrzałe banany 1/3 szk oleju rzepakowego 3/4 szk cukru brązowego 1/2 szk maku mielonego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szk mąki pszennej typ 500 100 g mieszanki kandyzowanych skórek Lukier : 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny kolorowa posypka do ciast Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizwężanych u góry lub w innych kształtach trudno byłoby je wyjąć. A z takich same wyskakują. 300 g mąki koszalińskiej typ 500 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka ( rozmiar M ) 125 ml mleka 3,2 % 125 ml oleju rzepakowego 4 łyżki dżemu truskawkowego Dodatkowo : margaryna Kasia do wysmarowania słoików bułka tarta 4 słoiki o pojemności
Ewa w kuchnibardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole. Biszkopt : 5 jajek ( rozmiar L ) 5 łyżek mąki pszennej typ 500 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szk cukru 16 g cukru waniliowego Masa : 3 budynie śmietankowe ( po 40 g ) 1 l mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 1/2 szk cukru Dodatkowo : 1 czekolada
Ewa w kuchnidrażetkach 3/4 szk mrożonych jagód 200 g drobnego cukru brązowego 150 g margaryny Kasia 1 łyżka kakao 3 jajka 150 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisłodkiej 30 % 1 śmietan fix odrobina czerwonego barwnika spożywczego 2 łyżki cukru kolorowa posypka do ciast Biszkopt : 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 4 łyżki cukru 5 jajek 1 szczypta soli Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwszystko masować aż marynata pokryje skrzydełka i tak przygotowane włożyć z woreczkiem do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie skrzydełka upiec na grillu odwracając je w połowie pieczenia. Czas grillowania zależy od tego w jakim stopniu chcemy mieć upieczone skrzydełka. Ja swoje grillowałam około 35 minut
Ewa w kuchnipszennej typ 500 250 g margaryny Kasia 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego 75 g drobnego cukru trzcinowego 75 g cukru brązowego Deremara 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g czekolady mlecznej z bakaliami 20 g czekolady mlecznej 6 czekoladowych jajeczek 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny cukier puder do posypania Rozwiń
Ewa w kuchniwolę ciasta przekładane innymi masami. Biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej typ 500 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kubusiowa : 950 ml soku Kubuś ( może być dowolny smak ) 1 szk wody 3 budynie śmietankowe ( po 30 g ) 3 łyżki cukru Masa śmietanowa : 350 ml śmietany
Ewa w kuchninajdzie mnie ochota na coś słodkiego to szybko mieszam w miskach składniki i piekę babeczki. I wiecie co ? Takie babeczki bez przemyśleń a zrobione w chwilkę są najsmaczniejsze. Bierzemy co mamy pod ręką i pieczemy. Ja użyłam dżemu z czereśni ale nie kupnego a domowego na który przepis znajdziecie tutaj . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni