pieczenia - 22046 przepisów (strona:824/1470)

Kotlety buraczkowe z kuskusem 115

dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą. Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy po całości olejem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Podajemy solo lub z ulubionym sosem p. śmietanowym. Smacznego

Ostra na Słodko
Boczek pieczony – pyszny! 131

lubią sobie mięskiem dogodzić. Ja , choć wiecie , że do wielbicieli mięsa szczególnie nie należę , to od czasu do czasu lubię zjeść coś tak porządnego. Zwłaszcza w takim wydaniu. Boczek pieczony z ziołami , czosnkiem , musztardą i cebulką jest świetnym pomysłem zarówno do obiadu , jak i na kanapki. Smakuje fantastycznie! Polecam! SKŁADNIKI: * boczek surowy bez kości – ok. 1 kg * cebula(...)blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ). Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika. Smacznego

Ostra na Słodko
Krokiety z łososiem i mozzarellą 165

mozzarelli, którymi zajadałam się z przyjemnością! Z równie wielką przyjemnością sięgnęłam po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 3/4 szkl * mleko – 1,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * olej – 3 łyżki FARSZ: * tatar z łososia Suempol – 200 g * mozzarella – 150 g * sól

Ostra na Słodko
Ciasteczka bananowo-owsiane 260

szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Banana rozgniatamy na papkę. Dodajemy płatki owsiane, rodzynki i szczyptę soli. Wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki , spłaszczamy , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20 minut / 180C. Zajadamy jak ostygną! Smacznego

Ostra na Słodko
Schab pod pierzynką 134

kolejny przepis na schab. Mięso to odpowiednio przyrządzone jest delikatne , soczyste i niesamowicie miękkie. Zapiekany z warzywami : porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad. A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam! SKŁADNIKI: * schab – 4 plastry * por – 1 szt * marchew – 2 szt * cebula – 1 szt * majonez – 2 łyżki(...)startą na grubych oczkach marchew, przesmażamy ok. minutkę, odstawiamy w ciepłe miejsce. Mięso smarujemy majonezem, a następnie dodajemy przesmażone warzywa. Posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Naleśniki w gorącym sosie ananasowym 158

dwojga , albo kolację ze śniadaniem ;) Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * jajko – 2 szt * mleko ( u mnie Alpro / napók sojowy ) – ok. 500 ml * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej – 50 ml * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * masło – 40 g * cukier – 40 g * sok ananasowy – 4 łyżki * rum – 4 łyżki * dżem

Ostra na Słodko
Odrywane bułeczki z kruszonką 119

plastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ). Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy. Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy. Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki. Układamy obok siebie w formie. Odstawiamy na ok. 20 minut

Ostra na Słodko
NALEŚNIKI Z BUDYNIEM DYNIOWYM 148

rajem dla podniebienia ;) Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko ( u mnie mleko migdałowe ALPRO )- 2 szkl * duże jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 szczypta BUDYŃ DYNIOWY: * miąższ z dyni – 300 g * cukier wanilinowy – 2 łyżki * mleko – 2 szkl * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 171

orzechy laskowe – ok. 80 g * czekolada mleczna – 40 g * białko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ). Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ). Czekoladę drobno siekamy. Orzechy podprażamy

Ostra na Słodko
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 237

zostanę Masterchefem? ;) ) SKŁADNIKI: ( 2 duże naleśniki ) NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mleko – ok.1,5 szkl * olej – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta FARSZ: * jajka ugotowane na twardo – 3 szt * cebula czerwona – 1 szt * cebula biała – 1 szt * mozzarella ( kulka

Ostra na Słodko
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 143

wodą i wszystko razem dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy. Wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy na nią wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzając na całej blasze. Pokrojone na pół oliwki wciskamy co kilka centymetrów na całej powierzchni ciasta. Przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce

Ostra na Słodko
Świąteczne kruche ciasteczka 280

cukrem. I wszystkie składniki łączymy na jednolite i delikatne ciasto. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Dzielimy ciasto na kilka części i wkładamy do maszynki (formujemy ciasteczka na formie do pieczenia (wcześniej należy posmarować ją masłem). Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika, zaraz przekładamy je do półmiska do ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować

Serce zamknięte w formie pyszności
Stewia 146

Stewii - Ma zero kalorii Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy) Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9) Może być długo przechowywany Stewia nie powoduje próchnicy zębów Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru

Sylwetka Od Kuchni
WIGILIA - Pasztet warzywny 310

rozpuszczonej w wodzie). Przygotować podłużną foremkę (typu duża keksówka), wysmarować masłem. Przełożyć najpierw marchewkę, potem kalafior i brokuł. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do większej formy wypełnionej  1/3 wodą. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany solo

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grissini, chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego 248

kleiło dosypać małą ilość mąki. Każdą kulkę dzielimy na 7 części i z każdej rolujemy w dłoniach lub na blacie cieńki wałek (na długość blachy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze paluchy w niewielkiej odległości od siebie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Roztrzepać jajko z łyżką wody

cooklife