chrupiącymi grzankami * Smażone pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną * sernik NASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623 zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/ Na stół kolejno wkraczały kolejne dania
Ostra na Słodkominut. Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło. Smacznego! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
Ostra na Słodkoprzypadku mozzarelli i goudy. Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) NALEŚNIKI : ** mąka – 1 szkl ** mleko – 2 szkl ** jajko – 2 szt ** sól – 1 łyżeczka ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** olej – ¼ szkl FARSZ: ** mięso mielone – 400 g ** cebula – 1 szt ** mozzarella – 1 szt ** ser żółty – 150 g ** sól , pieprz , papryka DODATKOWO : ** bułka tarta do panierowania ** jajko
Ostra na SłodkoWARSTWA : * masło – 25 g * miód – 1 łyżka * mleczna czekolada – 80 g * ryż preparowany – 60 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia. BIAŁA WARSTWA : Roztapiamy masło , miód i białą czekoladę w kąpieli wodnej. Ja używam TEJ – doskonale się topi i doskonale smakuje! W tym czasie ryż delikatnie prażymy na patelni
Ostra na Słodkosmaczne , jak te , które będziemy mieć w lecie , to i tak smakowały obłędnie w takim wydaniu! Polecam! SKŁADNIKI : * mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 2 szt * truskawki – 300 g * cukier – 4 łyżki * śmietana 30% – 50 ml DODATKOWO : * czekolada – 100 g SPOSÓB
Ostra na Słodkododatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety. To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : * mąka – 1 szkl **proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mleko – ok. 2 szkl * jajko – 2 szt **sól – 1 szczypta **olej – 70 ml DODATKOWO : * szpinak – 500 g * feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz
Ostra na SłodkoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię. Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy gęsto widelcem. Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C. FARSZ: Na patelni roztapiamy masło , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w talarki pory. Dusimy razem kilka minut
Ostra na Słodkoprażonego kokosu i słonecznika – przyjemnie chrupie pod zębami! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI : * mąka – 1,5 szkl * mleko – 2 szkl * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 2 szt * olej – ok. 1/4 szkl NADZIENIE : * mascarpone – 250 g * laska wanilii – 1 szt * cukier puder
Ostra na Słodkoprawdziwym rajem dla podniebienia! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI: * mąka – 1,5 szkl * jajko – 2 szt * mleko – 2 szkl * olej – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * gruszki – 3 szt * sok ananasowy – 1 szkl * masło – 3 łyżki * cukier – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , jajka
Ostra na Słodkoktóre wszyscy zajadali z przyjemnością! Była nawet wersja podpieczona na grillu! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI : * mąka – 1 ,5 szkl * jajko – 2 szt * mleko – 2 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej rzepakowy – 100 ml FARSZ: * wątróbka drobiowa – ok. 500 g * cebula – 3 szt *małe jabłko – 1 szt * mąka pszenna
Ostra na SłodkoNALEŚNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko – ok. 1,5 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * olej rzepakowy – ok. 70 ml * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypt NADZIENIE: * truskawki – ok. 300 g * cukier – do smaku DODATKOWO: * płatki kukurydziane – 1 szkl * kokos – 0,5 szkl * jajko
Ostra na Słodkowędzoną rybę . Do tego smażona cebulka , ulubione przyprawy i trochę mozzarelli – pycha! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej – ok. 70 ml FARSZ: * wędzona makrela – 1 duża lub 2 mniejsze * duża cebula – 1 szt * mozzarella
Ostra na Słodkoszkl * mleko sojowe – 1 szkl ( oczywiście osoby tolerujące laktozę mogą użyć zwykłego ) * cukier trzcinowy – 3 łyżki * sól – 1 szczypta * borówki – ok. 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej do smażenia * cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : W misce mieszamy suche składniki , a następnie dodajemy mleko ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli
Ostra na SłodkoCAŁOŚĆ : Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! ) Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie tniemy w paski o szerokości ok. 7 cm. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zwijamy „ślimaka” zaczynając od środka. Gdy się skończy jeden pasek dokładamy kolejny , i tak do wykończenia pasków. Boki smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodkopodwieczorek. Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy ) * syrop malinowy – 1/4 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka *sól – 1 szczypta * olej – 1/4 szkl NADZIENIE: * mascarpone – 300 g ( dla siebie zrobiłam z kremowym serkiem „homo” bez laktozy ) * cukier puder
Ostra na Słodko