pieczenia - 22046 przepisów (strona:829/1470)

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 189

tymianku , 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki , 3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki , 1 średnia marchew , odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem. Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno posiekać.  Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 187

mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie, jak wykorzystać niedopite wino, jak kupować mięso w sklepie, jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka, jak wykorzystać pozostałość z pieczenia mięsa (sos i tłuszcz), jak wykorzystać resztki warzyw, jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli, jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone, co zrobić

WojnaNaSmaki.pl
Ricotta pancakes 187

250g serka ricotta 100g mąki pełnoziarnistej 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki cukru + dżem syrop klonowy Dokładnie mieszamy ze sobą żółtka, ricottę, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do reszty, delikatnie mieszając. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy na niej placuszki. Gotowe podajemy z dżemem

Kuchenny Skrawek Nieba
Krótki poradnik lukrowania 286

Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody. Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki z papieru do pieczenia, ja jednak najbardziej lubię używać malutkich woreczków strunowych. Przyda się też kilka wykałaczek do małych poprawek. Po przełożeniu lukru do woreczka, obcinamy mały rożek i jesteśmy gotowi do lukrowania

Ciastkozercy
Jaglane pierniki bezglutenowe 248

piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier:    Składniki:       1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania     barwnik spożywczy, dowolne kolory

Apetyczna babeczka
Najprostsze muffinki 131

epis z portalu moje miasto to Nowa Sól  ( wprowadzi łam kilka zmian) Składniki na 12 szt.: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny  budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym)   Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki

NA MOIM TALERZU
Szybki obiad 323

Pieczone udka/podudzia z kurczaka.  Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny . Składniki:  4-6 udka/podudzia z kurczaka  cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie(...)smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę).  P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat

NA MOIM TALERZU
Święta Wielkanocne 213

dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video  http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik

NA MOIM TALERZU
Nachosy ! 163

sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut.  Uwaga łatwo się przypalają! Dip barbecue: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dip czosnkowy: czosnek wkładamy na chwilę

Kuchenny Skrawek Nieba
Tarta z dorszem i grillowaną papryką 245

ciasto wychodziło trochę poza formę. Ciasto owinąć folią aluminiową, dno ciasta obciążyć np. grochem, ćwiartkami ziemniaka, jabłka. Wstawić do piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny. Do miski wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pietruszkę, śmietankę(...)roztrzepać całość widelcem. Masę jajeczną przelać na upieczony spód i ułożyć na przemian paprykę i dorsza. Piec przez około 24 minuty. Podawać z cząstkami cytryny

cooklife
Pączki hiszpańskie 272

odchodzić od ścianek. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto miksować razem z jajami, dodając je jedno po drugim. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą tylką. Na papierze do pieczenia, zawczasu posmarowanym olejem, wyciskać okręgi z ciasta o średnicy 6-8 cm. Wyciąć kwadraty z papieru z naszymi pączkami. Olej rozgrzać w rondlu do 180 stopni. Wrzucać na niego

Food Square
Sticky buns, czyli cynamonowe bułeczki z jabłkiem w karmelowej glazurze 100

masłem i wysypać równomiernie nadzieniem. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16-18 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na karmelu. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Zdjąć folię i piec przez kolejne 20 minut aż się ładnie zarumienią. Wyjąć formę na blat

Food Square
Magdalenki 153

była magdalenka cioci Leonii.(...)"   Nie pozostaje Wam nic innego jak je upiec i zaczerpnąć radość z tego przepełnionego melancholią dnia; obiecuję na pewno stanie się lepszy :). Magdalenki zwyczajowo piecze się w formie przypominającej muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej. Składniki: 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g rozpuszczonego masła 50 ml mleka(...)przesianą mąkę, mleko oraz masło, delikatnie mieszając (łyżką!). Wlać esencję lub sok, dodać skórkę, wymieszać. Formę do magdalenek wypełniać do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do  200°C.  Piec około 7 minut (jeśli posiadamy formę na muszelki) lub 15-20 przy formie na babeczki lub serduszka. Ostudzić i rozkoszować się smakiem, popijając ulubioną herbatą. *Przepis pochodzi ze strony

Food Square
Tapas z daktyli, gorgonzoli i serrano 105

plastry boczku wykałaczki pomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek) Przygotowanie: Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku na kratce, uprzednio nagrzanym do 220 ° C przez 8 minut (po 4 z każdej strony). Jeśli używacie boczku może to zająć dłużej

Food Square
Mazurek z daktylami 184

blachy. Z mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować

Food Square