pieczenia - 22046 przepisów (strona:829/1470)

Oponki serowe 142

margaryna też może być) cukier do smaku (jeśli mamy bardzo kwaśny ser, to trzeba go do smaku dosłodzić) duży cukier waniliowy ok. 1/2 kg. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 jajka olej do smażenia Wszystkie składniki zagniatamy i wałkujemy na grubość około 1 cm. Wykrawamy krążki z otworem w środku. Ja użyłam dziś szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka jogurtowe z jagodami 120

skoro postanowiłam schudnąć, to i jedzonko trzeba odchudzić ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek , pół szklanki cukru , niepełna szklanka mąki pszennej , 3 łyżki mąki ziemniaczanej , płaska łyżeczka proszku do pieczenia . Jajka umyć i osuszyć, rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukry. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Połączyć razem z żółtkami. Obie mąki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche rogaliki drożdżowe 160

suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada jeszcze szybciej ;) Składniki: 1/2 kg mąki, 10 dkg cukru, pół kostki(...)grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce  (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy. Składniki: cukier puder, cytryna. Do miseczki wsypujemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta 245

zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury około 180  stopni i zapiec do lekkiego zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki ze szpinakiem i fetą 122

typowymi śniadaniami czy kolacjami. Myślę tutaj o tradycyjnych kanapkach. Wolę jakąś sałatkę zrobić albo grzanki "z czymś". Od jakiegoś czasu nie kupuję w ogóle pieczywa, lecz piekę sama w domu. Powoli dochodzę do takiej wprawy, że te bułki czy chlebki pieką się jakoś tak przy okazji i same :D No a skoro lubię własnoręcznie upieczone bułki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 154

ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około pół godziny. Podczas pieczenia powstaje pyszny, aromatyczny sos.  Taki pomidor smakuje z wieloma dodatkami, nawet z bułką :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 143

stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni. Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób. Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze. Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam? Zastosowanie pojemników jest identyczne, w tej kwestii nie ma żadnych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasto - baza 177

wyłożyć jakieś owoce (choćby dżem) zalać budyniem i obsypać odrobiną ciasta. Pół godziny i ciasto na stole ląduje. Taka baza ma tę niezaprzeczalną zaletę, że nie dodając proszku do pieczenia możemy podawać je na gorąco bez obaw, że nasz żołądek się zdenerwuje ;) Zachęcam Was do przygotowania takiej bazy i życzę wielu ciekawych (i smacznych) inspiracji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 168

wyższy poziom i zapiec przez kilka-kilkanaście minut.  Ciasto wystudzić i podawać na zimno. Po schłodzeniu w lodówce (najlepiej przez przynajmniej kilka godzin) delikatnie odchylić papier do pieczenia - ciasto jest gotowe, aby je pokroić i podać. przypieczony cukier na kruszonce tworzy wspaniałą, chrupiąca skórkę Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Waniliowy sernik z wiśniami z kardamonem 154

Wanilię rozkroić wzdłuż i zeskrobać ze środka drobne pesteczki. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać stopniowo twaróg i resztę składników. (Można użyć miksera.) Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć pergaminem. Wylać masę sernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na około godzinę. Po upieczeniu minimalnie uchylić drzwiczki piecyka i pozwolić sernikowi lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 227

znowu zapomniałam sfotografować ciastka wraz z kartką z nazwą naszej akcji. Jak myślicie, wykopią mnie, czy nie wykopią?.... ;) Moje ciasteczka to amoniaczki. Stare, dobre i chyba troszkę zapomniane obecnie. Piekłam je pierwszy raz, ale wiem że nie ostatni, bo są bardzo smaczne i mogą długo postać. No, powiedzmy...o ile nie zostaną zjedzone przez łasuchy. Moje ciastka nie postoją(...)niewielką dziurkę, przez którą po upieczeniu i ozdobieniu, nawleczemy tasiemkę i po zawiązaniu końców takie ciasteczko możemy powiesić na choince. Będzie to z pewnością oryginalna i smaczna ozdoba. Ciasteczka piec w temperaturze 200 stopni przez kilka minut do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka ozdabiamy według własnego pomysłu i fantazji. Może to być wspaniała zabawa z dzieciaczkami, które uwielbiają przecież uczestniczyć w przygotowaniach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach 363

Grześki") Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach. Śmietanę ubić ze "Śnieżką". Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo: - herbatniki, - krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza - herbatniki, - masa budyniowa, - herbatniki. - bita śmietana. Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki. Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 118

dobrze się "przegryzły". Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie - wystarczy kilka minut. Bez namoczenia mogłyby się przypalić podczas pieczenia. Z mięsa formować wałeczki i nabijać je na patyczki. Takie szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu lub elektrycznym. Jeśli nie posiadamy grilla, wystarczy zwykła patelnia lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ketchup z cukinii i pomidorów 268

naczyniu.  Nadmiar wody odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito. Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec (bez przykrycia) w piekarniku. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 203

wielu potraw. Oszczędność Naczynia Logic firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)! Trwałość       Specjalna szlachetna powłoka - ceramika tytanowa - zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia

Codzienna kuchnia niecodzienna