ośmiu kawałków masy na macki. Z masy cukrowej robimy osiem cienkich wałeczków, zawijamy trochę na końcach i sklejamy razem spłaszczając końce w środku. Całość zostawiamy na kawałku papieru do pieczenia, żeby łatwo było przenieść gotową figurkę i odstawić do wyschnięcia. Poszczególne kawałki masy cukrowej sklejamy ze sobą odrobiną wody. Do zrobienia rozgwiazdy potrzeba niedużej foremki w kształcie gwiazdki. Kawałek
Ciastkozercykwadratowego kawałka masy cukrowej i dwóch wałeczków. Dobrze jest odcisnąć sobie w masie wykałaczką miejsce gdzie chcemy przykleić rączkę łopatki. Gotowe ozdoby układamy na płasko na kawałku papieru do pieczenia, żeby wyschły. Odrobinę kremu (w zupełności wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) farbujemy na niebiesko i odkładamy. Resztę kremu nakładamy na babeczki, rozsmarowujemy i "maczamy" w pokruszonych herbatnikach
CiastkozercyPaczkę niespodziankę z akcesoriami do pieczenia (i nie tylko ;)) wygrywa Marta Filipiak! Serdeczne gratulacje :) Dane do wysyłki proszę przesłać na kontakt@ciastkozercy.pl Konkurs ciastkozercy.pl
Ciastkozercyznajdziecie tu ) lub aromat pomarańczowy 0,5 szklanki borówek + borówki do dekoracji Borówki myjemy i wykładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Tortownicę (moja miała średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy i wkładamy do blendera razem z miękkim masłem. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do tortownicy i dociskamy mocno do dna (z masy można zrobić także brzegi
CiastkozercyKiedy jestem na zakupach w jakimś nowym miejscu, obowiązkowym punktem programu jest dział z dodatkami do pieczenia - zawsze kupuję ciekawe cukierki i posypki, bo "nigdy nie wiadomo, co się może przydać". W rezultacie jedna półka na słodkie drobiazgi już dawno przestała wystarczać i zajmuję powoli następne kawałki kuchni. Z tegorocznych wakacji też udało mi się przywieźć kilka nowych paczek
Ciastkozercywiększe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży odkładamy na papier do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę. Każdego jeża zamaczamy w czekoladzie (trzymając za czubek łezki - czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką. Dodajemy nosy i oczy. Można
CiastkozercyWykonanie tej dekoracji zajmie dosłownie kilka sekund, więc będzie idealna, jeśli po pieczeniu nie zostało nam już dużo czasu. Potrzebna będzie końcówka do szprycy z dużym okrągłym otworem, trochę czarnej masy cukrowej (lub ciemnych cukrowych koralików), krem i babeczki. Składniki na babeczki czekoladowe lub dyniowe Składniki na krem Składniki na masę cukrową Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia. Końcówkę
Ciastkozercymniej więcej połowę mniejszą od pająka, jakiego chcemy zrobić. Nie musi być specjalnie równa i tak przyczepimy na nią czekoladową sierść. Kulkę odkładamy na kawałek pergaminu lub papieru do pieczenia. Wkładamy kulkę czekolady do wyciskacza do czosnku. Wyciskamy czekoladowe włoski o długości około 0,5 cm. i odcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy długie
Ciastkozercytalerzu, a do tego smakuje wspaniale! :) Jako dodatek mamy do niej słodko-ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania. Polecam! :) Roladę podawałam na ciepło w towarzystwie pieczonych ziemniaków i karmelizowanej marchewki. Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki: Mięso: 1kg schabu sól, pieprz ziołowy papryka słodka 4 ząbki czosnku czosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki(...)minuty na każdą stronę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą. Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkałatwy ale wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis .. . Składniki; 1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy(...)cipłej wody. Mieszamy i odstawiamy na noc. Rano dodajemy sól oraz resztę maki i wody. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, nacinamy nożem i odstawiamy na 2 godziny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut. /źródło "Rewolucje na talerzu
Anioły w kuchnimuszę mieć pewność, że wyjdzie i że jak się zapomnę, to się nie spali. Wymieszaj ładnie , polej oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz, aż zmiękną ziemniaki i marchewka. Pierś z kurczaka szybko się piecze. Podawaj z salatą lodową i nie zapomnij posypać ziarenkami Sloneczne Pola od Ziarenkowo! Przed samym podaniem posyp serem tartym Grana
Z Kuchni Do Kuchnikwiatów czarnego bzu Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin Kakaowe powidła śliwkowe Dżem z czarnej porzeczki Puszka ręcznie dekorowana Papierowe foremki do pieczenia muffinek Ikea Snökul 200 szt. Konkurs będzie trwał od dzisiaj do 10 grudnia, a zasady udziału podaję poniżej. Losowanie zestawu odbędzie się 16 grudnia - równo w rocznicę założenia bloga, więc
Delicious Titbitsherbatników - 600g kajmaku - 600ml śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - fix do ubijania śmietany - 100g mlecznej czekolady - 2 opakowania kremu karpatka Sposób przygotowania: Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę herbatników, miksujemy kajmak, aby zmiękł. Wylewamy kajmak na przygotowane w formie herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Masę karpatkową przygotowujemy zgodnie z instrukcją
Mentor Smakudłużej niż godzinę, bo to pomysł i ulubiony smak mojego syna, więc ja zdążyłam zjeść tylko mały kawałek, ale to dobrze, przynajmniej ta czekolada w biodra mi nie poszła :) Pieczone orzechy świetnie wzbogaciły lekko gorzką czekoladę. Roboty kilka chwil, a radość dziecka ogromna! W sumie radości mojego dziecka przysłużyła się firma Iglotex - orzechy! Iglotex do niedawna kojarzył mi się wyłącznie(...)Wykonanie: Orzechy wyłożyłam na małą blaszkę i wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i lekko je podpiekłam, potem ściągnęłam z nich brązową skórkę. Lubię zapach i smak pieczonych orzechów. Czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej. Przy okazji szlifowałam umiejętność temperowania czekolady. Tym razem wyszło mi świetnie, bo jak widać na zdjęciu tafla czekoladowa cała się szkli, nie rozpuszcza się
Blondynka Gotuje