jagody, borówki, truskawki) Pavlova - Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając partiami (najlepiej po jednej łyżce) stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wlewmy wódkę. Na papierze do pieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła o średnicy ok. 20 cm (można np. odrysować od talerzyka). Gotową masę wykładamy na papier w granicach narysowanych kółek. Wyrównujemy tworząc krążki bezowe. Suszymy
Słodka Stronacukru 400 ml śmietanki kremówki 30% 100 g masła cukier waniliowy Domowe Cukierki Śmietankowe (jak Werther's Original) - Sposób przygotowania: Dno formy (ok. 20x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku (najlepiej z grubym dnem) i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy ok. 20 minut na niewielkim ogniu niemal ciągle mieszając (to ważne
Słodka Stronapieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z przyprawami (koniecznie przez jedynie chwilę - pamiętajmy, że mięso będzie się piekło jeszcze na pizzy i gdy je przesmażymy stanie się twarde i utraci soczystość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka(...)pomidorowy, posypujemy szczyptą soli, pieprzu, czosnku w proszku. Następnie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, kawałki kurczaka, "kleksami" wykładamy szpinak i posypujemy drobno pokrojonym serem pleśniowym i żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Moje posty
Słodka Stronasoli oraz pieprzu i podsmażamy na maśle, na bardzo małym ogniu. Łosoś nie musi być całkowicie usmażony. Mięso może pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony" łosoś nie jest smaczny. Łososia smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki i ułożyć(...)ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu. Następnie wykładamy kawałki łososia oraz oliwki i kapary. Posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut do lekkiego zrumienienia ciasta w temperaturze 250 stopni. Podajemy z dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Stronaczekoladę (gdyby masa okazała się zbyt gęsta możemy połączyć z odrobiną kremówki). Przygotowane paluszki z marshmallow maczamy w roztopionej czekoladzie i przekładamy na folie spożywczą lub na papier do pieczenia. "Kości" umieszczamy w zimnym miejscu do całkowitego zastygnięcia czekolady. źródło inspiracji: zszywka.pl Moje posty
Słodka StronaSłodkie". Zajadaliśmy z cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi dżemami. Ideał. Składniki (na około 8 - 10 sztuk): 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru pudru 300 ml mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki) 20 g stopionego masła 2 jajka masło
Sto kolorów kuchnikruche: Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie dodać masło i posiekać nożem, bądź łyżką. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min. Masa serowa: Masło utrzeć na puszek, do masła dodawać kolejno jajka (po jednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie. Ubić pianę(...)soli, cukier waniliowy. Wszystko starannie wymieszać, ja tutaj posługiwałam się już drewnianą łyżką. Masę tą wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 60-70 minut. Jeżeli pod koniec wierzch sernika, za bardzo będzie się rumienił, nakryć go folią aluminiową, świecącą strona do góry. Upieczony sernik, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmujemy
Moje pyszne gotowanieblachę. Tak robić, aż do wykończenia ciasta. Blachę odstawić, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem. Do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni wkładamy nasze bułeczki i pieczemy jakieś 40 minut. Następnie wcinamy na ciepło lub jak trochę ostygną :). Smacznego :) * ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i mi się trochę spiekły, dlatego obniżę ją następnym razem
Moje pyszne gotowanieDzisiaj mój początek zamieszczania świątecznych przepisów. Oj masę mam roboty, ale to nic. Uwielbiam krzątaniny w kuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę. Składniki: (na ok. 17 sztuk) 125 g czekolady deserowej grudka masła 4 łyżki rumu 100 g pokruszonych herbatników 17 suszonych śliwek tabliczka
Moje pyszne gotowanieblachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. A nasze bułki odstawiamy, aby trochę podrosły. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :) Liebster Blog Award Otrzymałam nominacje od http://leattlekitchen.blogspot.com/ . ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania(...)kociolek-pysznosci.blog.pl/ 5. http://razadobrze.blogspot.com/ 6. http://zcukrempudrem.blogspot.com/ 7. http://merycookme.blogspot.com/ 8. http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/ 9. http://my-simple-cuisine.blogspot.com/ 10. http://kuchniaukrysi.blogspot.com/ 11. http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/ A oto moje pytania: 1. Wolisz piec czy gotować? 2. Odżywiasz się zdrowo, czy lubisz czasem zaszaleć? 3. Potrawy proste, czy wykwintne? 4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga? 5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie
Moje pyszne gotowaniefarsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser. Wskazówki: Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać na następny dzień. Danie jest jeszcze
upichcicłyżek cukru 6 łyżek mleka 3 łyżki nutelli (ja dodałam masę krówkową z puszki, bo akurat miałam w domu lub można dodać też mus jabłkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie ciasto umieszczamy w małych filiżankach do 3/4 wysokości, bo ciasto z pewnością urośnie. Wkładamy
upichcicwałkujmy i wykrawamy ciasteczka. Kształty mogą być dowolne. Nawet jeśli nie posiadacie w domu foremek do ciasteczek, nożem możecie wykrawać dowolne wzory. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i trzymamy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wskazówki: Połowę ciasteczek robiłam w formie uśmiechniętych buziek, a druga połowa to zwykłe kółeczka, ponieważ chciałam
upichcicktórą wykonuję, a racuchy znikają z talerza raz dwa. Składniki: 8 łyżek mąki 2 jajka duży jogurt bądź serek waniliowy, np. typu Danio 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie je mieszamy, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Smażyć należy na małym ogniu, bo inaczej szybko się spalą
upichcicPieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w cieniutkie półplastry. Papryczkę posiekałam drobniutko, żeby dawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry. pizza przed włożeniem do pieca Zanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę(...)ziół prowansalskich Pizzę piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż do zrumienienia sera. Pizza była pyszna. Pachniała cudownie, smakowała niebiańsko ;) pizza zaraz po upieczeniu Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna