pieczenia - 22046 przepisów (strona:831/1470)

Tapas z daktyli, gorgonzoli i serrano 100

plastry boczku wykałaczki pomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek) Przygotowanie: Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki. Gotowe szaszłyki można piec, smażyć lub grillować. Ja piekłem je w piekarniku na kratce, uprzednio nagrzanym do 220 ° C przez 8 minut (po 4 z każdej strony). Jeśli używacie boczku może to zająć dłużej

Food Square
Mazurek z daktylami 173

blachy. Z mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować

Food Square
Tarteletki z konfiturą z czerwonej cebuli 128

suszonego tymianku Przygotowanie: Formy na tarteletki posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Piec 15 minut w  180 ° C. Następnie wyciągnąć, zdjąć obciążenie i folię i włożyć do piekarnika na kolejne 10 minut. Po upieczeniu, do każdej tarteletki nałożyć konfiturę. Przykryć(...)różnymi serami i posypać tymiankiem. Piec kolejne 5-7 minut, aż sery się rozpuszczą, a ciasto ładnie zarumieni. Tarteletki podawać skropione oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. Smacznego

Food Square
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 185

Składników nie powinno być za dużo, by pizza pod ich ciężarem nie łamała się. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 280 ° C na gorącą blachę lub kamień do pizzy. Piec przez 5-8 minut, aż spód ładnie się zarumieni, a brzegi pozostając białe, staną się chrupiące i lekko uniesione. Pizzę należy podawać prosto z pieca, od razu po upieczeniu. Smacznego

Food Square
Pizza z chlebków naan 171

bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami! Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori , ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie) lub po prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską albo orientalną; najlepiej na zapas - przydadzą się, gdy najdzie(...)ognia, przyprawić solą, pieprzem, czarnuszką i bazylią, a następnie posmarować nią chlebki naan . Posypać żółtym serem i ponakładać plastry grillowanej cukinii. Posypać piórkami cebuli, pokruszonym serem bałkańskim oraz tymiankiem. Piec w 200 ºC  przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a chlebek przypiecze. Smacznego

Food Square
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 527

Przygotowywane jet ono w każdym domu i nie może odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie  również  się  sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako(...)żaroodpornego i wyłóż nań kawałki kurczaka, a następnie marchew z rodzynkami i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Palaw podawaj posypany mielonymi pistacjami. Smacznego! * Przepis zaczerpnięty z Afghan Culture Unveiled

Food Square
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 186

bułce i układamy na tacy.    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po obu stronach do zrumienienia.   Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C.    Upieczone polewamy sosem grzybowym. Podajemy np. z surówką z białej kapusty. Smacznego! To początek dań

Maminek kulinarny
Sakiewki z kaszanką 189

sakiewkę. Sakiewkę obwiązujemy paseczkiem ciasta.        W wersji z serem na ciasta nakładamy plasterek sera. Tak wygląda gotowa sakiewka. Układamy sakiewki na blaszce z papierem do pieczenia, i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C na ok. 15 minut. Po upieczeniu wyglądają tak, czyli bajecznie:    Pachnie w całym domu

Maminek kulinarny
Leniwe poduszeczki 165

smaku. Dokładnie mieszamy.                            Farsz gotowy.    Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca.    Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz.    Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi.    Na poduszeczce robimy wzorek. Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę z ciasta.    Smarujemy jajkiem(...)pieca na 15 minut w 180 st. C.    Jak to smakuje? Rewelacja! Świetnym uzupełnieniem jest czerwony barszczyk. Smacznego

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 186

marchewkę do czasu zeszklenia cebuli, a następnie paprykę i suszone pomidory.    Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.    Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.    Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatk ą  wielowarzywną  (w wersji z olejem

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z pieczarkami 195

mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lub marchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.    Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut w temp. 180 st. C.    Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Ziemniaczki Zdzisia 184

wyrazisty, więc pieprz i sól.    Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały. Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami.    Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia,   smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs... ...i do piekarnika na 20 minut w temp. 160 st. C. Gotowe i pachnące.    Bardzo dobrze smakują

Maminek kulinarny
Pieczarki nadziewane 197

jajka, dodajemy przyprawy. Jajkiem smarujemy środki kapeluszy.    Wkładamy przygotowane nadzienie.    Moczymy w jajku i w bułce 2 razy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia.    Wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temp. 160 st. C. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Jabłecznik 167

szarlotkę ze słoika.    Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty wkładamy do miski, łączymy ze sobą i ciasto gotowe. Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym  wykładamy blaszkę z brzegami. Wykładamy część tartych jabłek

Maminek kulinarny
Sernik z owocami 172

dżemik z pigwy. Potrzebne produkty:        na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie

Maminek kulinarny